FELA! de musical, twee weken lang in Carré ‘Kuti was een vat vol tegenstrijdigheden’ 31 mei, 2011 ‘Plaats: De Afrika Shrine, Lagos, Nigeria. Tijd: Halverwege de jaren zeventig, zo rond middernacht. Fela Kuti verschijnt eindelijk ter plekke...’ Dat is de sfeer waarmee de musical FELA! opent, de Broadwayshow die Holland Festival en Carré voor twee weken in huis halen. ‘We willen dat een zo divers mogelijk publiek dit unieke fenomeen Fela waardeert.’
Thione Seck: een stem voor alle soorten muziek De Senegalese nachtegaal voor twee concerten in Nederland 31 mei, 2011 Youssou N’Dour mag dan de koning van de mbalax zijn, qua stemgeluid en herkenbaarheid komt medeveteraan Thione Seck dicht in de buurt. Seck speelt half juni op Music Meeting in Nijmegen en in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
World Music Charts Europe - mei 2011 Nieuw op 1: Hazmat Modine met Cicada 22 april, 2011 De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen.
Clip Bongomatik genomineerd voor persprijs VS 'Adivinalo' werd in februari gelanceerd als eerste single van het debuutalbum 30 april, 2011 Bongomatiks videoclip 'Adivinalo', gemaakt door Frank van der Steen, is als enige Nederlandse product genomineerd in de categorie Video Of The Year voor de Amerikaanse Jazz Journalists Association awards.
Blick Bassy terug met Hongo Calling ‘Ik moest die ritmes wereldkundig maken’ 30 april, 2011 De Kameroense songwriter, gitarist en percussionist Blick Bassy presenteert zijn tweede cd, Hongo Calling, een ode aan en zoektocht naar de ‘hongo’, een tranceverwekkende muziek bij ceremonies in de Bassa-cultuur. Hij vond het ritme terug in Benin, Senegal, Kaapverdië en Brazilië. ‘Ik deed mijn ogen dicht en maakte een muzikale trip. Ik werd zelfs even een slaaf die de oversteek maakt.’
Uitgaanstips mei 2011 Topconcerten op een rijtje 22 april, 2011 Van Bob Marley’s Wailers tot klassieke Indiase dans, en van kauwgumballen-balkanbeats tot Afrikaanse singer-songwriters: ook voor de maand mei stelden de medewerkers van MixedWorldMusic.com weer een lijst samen met uitgaanstips. Wat kan er deze maand absoluut niet gemist worden?
Alles over Music Meeting in het pinksterweekend Drie dagen lang world en jazz, ook in de Mixed Media Lounge 30 mei, 2011 Video's van alle festivalartiesten, een Spotify-playlist, programmatoelichtingen, blokkenschema en een digitale versie van het programmaboekje: op deze pagina vind je alles over Music Meeting 2011, in het Pinksterweekend, van 11 tot en met 13 juni in Park Brakkenstein, Nijmegen. MixedWorldMusic.com zal weer drie dagen lang acte de présence geven met de Mixed Media Lounge: drie dagen lang intieme live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten.
Carminho in nieuwe serie World Sessions 'Het mooiste was als de lichten werden gedimd. Daar stonden ze’ 30 april, 2011 Lange tijd werd Carminho gezien als de grote fado-belofte. ‘Met die verwachtingen kwam een grote verantwoordelijkheid’, zegt de nu 25-jarige zangeres. Daarom komt ze nu pas met een debuutplaat, simpelweg genaamd Fado. ‘Het voelde als een examen: met de theorie zat het wel goed, maar ik was nog niet klaar voor het mondeling.’ Carminho over Carminho.
Jungle by Night: piepjonge afrobeatrevelatie ‘We hebben nooit iets gehad met top 40-muziek of zo’ 19 april, 2011 Jungle by Night speelt afrobeat, -soul en -funk. De negenkoppige Amsterdamse band bestaat amper een jaar, maar is de talk of the town in pop- en wereldmuziekland en moet dé festivalsensatie van dit jaar worden. Vooral sinds de recente releases van hun eerste (vinyl)single en ep gaat het hard. Ieder zichzelf respecterend podium en festival wil de Amsterdammers op de planken hebben. En niet alleen omdat de muzikanten zo piepjong zijn - tussen de 16 en 21 jaar - maar vooral omdat ze funken en grooven als doorgewinterde Afrikaanse rotten. Een gesprek met saxofonist Pieter van Exter (20): 'Het is heel tof dat wij interesse in deze muziek kunnen opwekken.'
Shuffle.Play nieuw platform in Melkweg 'Cool music from all over the world' met kwaliteit als enige criterium 18 april, 2011 In een tijd waarin grenzen vervagen en de jeugd over de hele wereld zich al lang niet meer druk maakt over de hokjes die hun voorouders ooit ingedeeld hebben, zet de Melkweg met Shuffle.Play een platform neer voor ‘cool music from all over the world’. Na twee mooie shows in maart (Mulatu Astatke en Konono no.1) verzorgt op 24 april niemand minder dan Staff Benda Bilili het volgende concert in de serie.
Rupa beweegt tussen activisme en feestvieren Boeiend eerste concert Rupa and The April Fishes in World Sessions-serie 6 april, 2011 In het publieksinterview voorafgaand aan het concert werd het al duidelijk: zangeres, gitariste en bandleider Rupa beweegt zich in haar leven tussen uitersten. Ze combineert artsenij met muziek maken, speelt vrolijke liedjes over politieke ellende en weet een publiek dat net aan het dansen is geslagen te boeien met een ballad. Dit alles vanuit haar filosofie dat we kwestbare wezens in een harde wereld zijn en alles op alles moeten zetten om menselijkheid te bevorderen.
Balkan Brass Battle op International Gipsy Festival Zaterdag 28 mei Dutch BalkanBlues Contest, zondag 29 mei dé festivaldag 23 april, 2011 Het International Gipsy Festival pakt op 28 en 29 mei weer uit met een indrukwekkende programmering. Dit festival staat als een huis. De twee uur durende Balkan Brass Battle van de twee meest vooraanstaande brassbands Boban I Marko Markovic en Fanfare Ciocarlia zal het spectaculaire hoogtepunt worden van dit festival in Tilburg.