Dobet Gnahoré
Lionel Loueke
Thione Seck
Desert Slide
Super Rail Band
Aníbal Velásquez
6 Spoons, 1 Kitchen
Tremor
La Fanfare du Belgistan
Biondini-Godard-Niggli
Analog Africa dj-set
Joseph Tawadros
Jungle by Night
El G
Djelimady Tounkara String Theory
Getatchew Mekuria & The Ex & Guests
Max Wild Band
Noreum Machi
Hazmat Modine
Gangbé Brass Band
Kasha Nasha
Regina Carter
Mixed Media Lounge met Rokia Traoré, 2009
Ceumar & Krasz Collective
Music Meeting 2011 Blokkenschema
Blokkenschema Music Meeting met op pagina 2 het tijdschema van de Mixed Media Lounge
Video's van alle festivalartiesten, een Spotify-playlist, programmatoelichtingen, blokkenschema en een digitale versie van het programmaboekje: op deze pagina vind je alles over Music Meeting 2011, in het Pinksterweekend, van 11 tot en met 13 juni in Park Brakkenstein, Nijmegen. MixedWorldMusic.com zal weer drie dagen lang acte de présence geven met de Mixed Media Lounge: drie dagen lang intieme live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten.
Park Brakkestein in Nijmegen is opnieuw plaats van handeling voor Music Meeting, de 27ste editie alweer. Met de grote tent Apollo voor de betaalde optredens, de openluchttent Mondo voor de gratis optredens en nog heel veel meer podia en tenten voor de kleinere evenementen – zoals de Mezzo, waar de Mixed Media Lounge zich afspeelt, en de Movie Meeting – die allemaal gratis toegankelijk zijn.
Klik hier om de playlist te bekijken waarin video’s van alle festivalartiesten te zien zijn – op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.
Volg deze link voor de digitale blader-editie van het programmaboekje.
En klik hier voor de playlist op ons Spotify-kanaal, die we samenstelden met van elke artiest een representatieve track.
Mixed Media Lounge
In de Mixed Media Lounge presenteert MixedWorldMusic.com drie dagen lang interviews met, en semi-akoestische optredens van de festivalartiesten. Tot nu toe hebben onder anderen de volgende artiesten hun komst naar de Mixed Media Lounge bevestigd: Gary Lucas, Super Rail Band, Interactivo, Regina Carter, Hazmat Modine, Gangbé Brass Band, Tremor, Aníbal Velásquez, Ceumar, Noreum Machi en Thione Seck’s Francois Bréant, de producer van Orientation.
Klik hier voor de volledige lijst bevestigde artiesten.
Blokkenschema
Het blokkenschema van drie dagen Music Meeting, van minuut tot minuut, vind je links onder aan deze pagina, als pdf-download.
Hieronder vind je een toelichting per artiest.
ZATERDAG 11 JUNI
Dobet Gnahoré
Dobet Gnahoré, de flamboyante danseres, percussionist én zangeres met de elastieke stembanden, groeide op in Abidjan, hoofdstad van Ivoorkust, maar settelde zich, op de vlucht voor de burgeroorlog, in Frankrijk. Met haar band presenteert ze een dansbare melange van rootsmuziek uit Ivoorkust (zoals ziglibiti), Congo (rumba en soukous), Kameroen (bikutsi), Zuid-Afrika (zulu) en Ghana (highlife), flink gekruid met funk, jazz en pop.
Gary Lucas - The Edge of Heaven
Gary Lucas staat bekend als een van de beste gitaristen van deze tijd. Hij werkt vanuit de Amerikaanse bluestraditie, maar is een muzikale kosmopoliet. Zijn werk gaat van psychedelische rock naar klassiek, van filmmuziek naar jazz en van dance naar wereldse kruisbestuivingen. Zo maakte hij in 2009 met de Brits-Indiase zangeres Najma Akhtar de succesvolle plaat Rishte, en in 2001 The Edge of Heaven. Dit ‘Chinese’ album is het vertrekpunt van zijn nieuwe liveproject, een eerbetoon aan de populaire Chinese muziek uit de jaren dertig, veertig en vijftig, in het bijzonder die van de diva’s Chow Hsuan en Bai Kwong.
Lionel Loueke
De Beninese gitarist Lionel Loueke kwam op jonge leeftijd in aanraking met traditionele muziek en muzikanten als Tabu Ley Rochereau, Fela Kuti, King Sunny Adé en Franco. Maar toen hij een kennis uit Parijs terugkwam met een plaat van de Amerikaanse jazzgitarist George Benson, wist hij: dit is mijn muziek! Inmiddels speelt Loueke als vaste gitarist bij Herbie Hancock en treedt hij op met mensen als Marcus Miller en Omar Sosa. Op Music Meeting gaat Loueke een gelegenheidsverbond aan met drie Nederlandse jazztoppers: de jonge, veelbekroonde saxofonist Joris Roelofs, bassist Clemens van der Feen en drummer Hans van Oosterhout.
Hazmat Modine & Gangbé Brass Band
De achtkoppige Gangbé Brass Band uit Benin swingt en groovet als een mix van Balkan- en Afro-Caribische (brass)bands, en mengt stuwende New Orleans-jazz met funky afrobeat, juju, en latin. Hazmat Modine laat zich inspireren door oude Europese en Amerikaanse muziek. Het resultaat is een rauw maar swingend ratjetoe van deltablues, gipsyswing, calypso, mariachi, klezmer, r&b, rocksteady en rock ’n’ roll. Samen zorgen deze bands voor een uniek crosscultureel Afro-Amerikaans dansfeest.
Ceumar & Krasz Collective
De Braziliaanse folk van zangeres Ceumar ontmoet de vier strijkers van het Krasz Collective. Singer-songwriter Ceumar weet op geheel eigen wijze de schoonheid van Braziliaanse folk bloot te leggen: een broeierige mix van bossanova, samba, jazz en soul. De Nederlandse violiste Tessa Zoutendijk had al langer het plan opgevat om samen te werken met de veelzijdige Ceumar. Haar kleurrijke en ritmisch inventieve songs zijn prachtig te combineren met het geluid van vier strijkers. Broeierige improvisaties, frisse arrangementen en opzwepende ritmes zijn het resultaat.
6 Spoons, 1 Kitchen
Meesterchef Jeroen Pek heeft weer een gloednieuw muzikaal toprecept bekokstoofd. Jazzfluitist Jeroen Pek is een omnivoor en speurt altijd naar de meest explosieve cocktail van volksmuziek, jazz en avant-garde, zoals in zijn band PitchWhiteStorm en in zijn eigen kwartet. In zijn nieuwe band 6 Spoons, 1 Kitchen krijgt iedere musicus alle ruimte om een compositorische bijdrage te leveren. Uitwisseling van ideeën en ontmoeting tussen culturen staan bij Jeroen Pek voorop. Met bevlogen musici als bayanspeler Oleg Fateev, de slagwerkster Simone Sou, en snarentovenaar Nabil Khemir wacht het publiek een kruidige traktatie.
Tremor
Dit trio rond de veelzijdige muzikant, componist, kunstenaar en producer Leonardo Martinelli put gretig uit intelligente dancestromingen als digital cumbia, dubstep, (minimal) techno, bailefunk en intelligent dance music (IDM), maar kleurt deze moeiteloos in met ingrediënten uit folklore Argentino en andere Argentijnse stijlen als malambo, huayno en chacarera. Wereldmuziek anno 2011 op het snijvlak van world en dance.
Chancha Via Circuito DJ & El G DJ
In het kielzog van Tremor komen twee interessante producer/dj’s mee uit Argentinië: Chancha Via Circuito en El G. Beiden mixen stijlen als cumbia, reggaeton en kuduro met hippe electro- en bubblingbeats, en komen net als Tremor uit de stal van het inventieve Argentijnse (etno)dancelabel ZZK Records, waarvan El G mede-oprichter is. ZZK is gesitueerd rond de hippe Zizek (urban beats) Club in Buenos Aires.
La Fanfare du Belgistan
Belgistan is een exotische enclave in het Zeer Nabije Zuiden. Een landje, beroemd om zijn rondborstige en danslustige dames. De Belgistaanse heren houden vooral van opzwepende fanfaremuziek. Ze toeteren en trommelen avond na avond op elk plein van Belgistan. Sommigen horen in die muziek invloeden uit de Balkan, New Orleans en het Midden-Oosten terug, maar gelooft u ons, het is honderd procent Belgistaans. Het verkrijgen van een visum voor dit heerlijke land is verrassend gemakkelijk: door te dansen tijdens de hele show van La Fanfare du Belgistan! Dans daarom de ‘iggy bop’ mee op hun zelfverklaarde ‘moezik afro-boelgare’.
En de films Benda Bilili!, Nömadak tx, en Beat Bag Bohemia - The Fellowship of the Drums
Plus Mixed Media Lounge met live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten
ZONDAG 12 juni
Super Rail Band
De Super Rail Band of the Buffet Hotel de la Gare de Bamako was de huisband van de nationale spoorwegen in Mali. Maar nog veel meer. Want wat Fela Kuti betekent voor de afrobeat, Youssou N’Dour voor de mbalax en E. T. Mensah voor de highlife, dat betekent de Super Rail Band voor de moderne Malinese mandingmuziek. De Rail Band was een kweekvijver voor talent, met zangers als Salif Keita en Mory Kanté, en gitarist Kanté Manfila. Een andere legendarische muzikant van het eerste uur leidt nog steeds de band: Djelimady Tounkara. Zijn gave om een elektrische gitaar te laten swingen en rocken met de sound en sfeer van de traditionele kora en de balafon was een inspiratie voor een hele generatie West-Afrikaanse gitaristen.
Interactivo
Tien jaar geleden richtte de Cubaanse pianist Robertico Carcassés Interactivo op, samengesteld uit talent uit alle disciplines van de Havaanse clubscene. De jonge band was bedoeld als eenmalig muziekcollectief, maar werd zo snel populair dat het in de loop der jaren af en toe bleef optreden om aan de vraag van het publiek te kunnen voldoen. De creatieve funktimba van Carcassés staat voor moderne Afro-Cubaanse funk met invloeden uit jazz, rock, hiphop, reggae en soul. Enkele blikvangers op het podium zijn zanger Francis del Rio, dreadlocktroubadour William Vivanco en Telmary Diaz.
Aníbal Velásquez y Los Locos Del Swing
‘De geweldenaar’, ‘de magiër’, ‘de sensatie’ zijn slechts enkele van zijn bijnamen: accordeonist, liedjesschrijver en bandleider Aníbal Velásquez Hurtado is ontegenzeggelijk een muzikale held. Vooral het integreren van de Caribische muziekstijl guaracha in de vallenato is zijn grote verdienste geweest. Velásquez’ spel werd sneller, wilder, muzikaal interessanter en tegelijkertijd dansbaarder. Ritmes werden aangepast op de accordeon en de cumbia-baslijn werd geïncorporeerd: een nieuwe, pan-Caribische muziekstijl was geboren, vertolkt door een charismatisch boegbeeld.
Biondini-Godard-Niggli
Mediterrane kamerjazz echoot over de Alpen. De wereldwijze jazz van het trio Biondini-Godard-Niggli heeft in korte tijd furore gemaakt onder ruimdenkende muziekliefhebbers. Een Europese topontmoeting op het kruispunt van Italië, Frankrijk en Zwitserland, met als leidraad Luciano Biondini’s lyrische en temporijke accordeonspel, waarbij hij vrijelijk put uit de klankwereld van de mediterrane volksmuziek, de Argentijnse tango nuevo en het impressionisme van Ravel en Debussy.
Analog Africa dj-set
De dj’s van Analog Africa gaan door roeien en ruiten in hun zoektocht naar vette afrobeat en aanverwante grooves. Hun omzwervingen brachten de dj’s naar Ghana, Nigeria, Benin en Angola, waar ze in stoffige magazijnen dozen vol met oude lp’s opduikelden. De mooiste vondsten bracht het duo samen op negen verzamel-cd’s, die ze ook laten horen tijdens hun dj-set op Music Meeting.
Joseph Tawadros Quartet
Joseph Tawadros werd geboren in Egypte, maar groeide op in Australië. Via zijn oom, de bekende Egyptische trompettist Yacoub Mansi Habib raakte de jonge Joseph vertrouwd met de wereld van de taqsim, de klassieke Arabische muziektraditie en wijze van improviseren. Met een enorme drive, een groot gevoel voor timing en klassieke grandeur laat Tawadros de oosterse en westerse muziektradities in elkaar overvloeien, alsof het nooit anders is geweest. Een adembenemend amalgaam van jazz, wereldse klanken en puur speelplezier.
Juju Bros
Weer een wereldprimeur voor Music Meeting, de Nederlandse superband Juju Bros. Na jaren spelen in vele groepen hebben ze nu hun eigen band en geluid gevonden. De grotendeels instrumentale composities zijn zelfgeschreven en geïnspireerd op dromerige en dansbare Afrikaanse ritmes en melodieën, gecombineerd met stampende funk en fusion. Niet alleen een primeur, het optreden is ook exclusief: het zal het enige concert van Juju Bros zijn voor de herfst, als haar debuut Joint Forces uitkomt op Dox Records.
Jungle by Night
Ze stonden al in het voorprogramma van John Legend & The Roots, en bij hun helden Mulatu Astatke en Orchestre Poly-Rythmo. Ook speelden ze in Parijs met oud-bandleden van afrobeatgrondlegger en grote voorbeeld Fela Kuti. De broeierige instrumentale dansmuziek van Jungle by Night is geïnspireerd op afrobeat en Ethiopische soul en jazz, maar wordt gespeeld met een rockhouding – zie ook New Yorkse bands als Antibalas en Kokolo. Jungle by Night is een van de grote sensaties op de Nederlandse podia. En niet alleen omdat deze negen Amsterdamse jongens piepjong zijn – tussen de 16 en 21 jaar! – maar vooral omdat ze funken en grooven als doorgewinterde Afrikaanse rotten.
Combinatie XVI
Traditionele Afro-Surinaamse muziek in een moderne stijl
En de films Benda Bilili!, Nömadak tx, en Beat Bag Bohemia - The Fellowship of the Drums
Plus Mixed Media Lounge met live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten
MAANDAG 13 juni
Thione Seck - Orientation
Thione Ballago Seck is een van Senegals grootste zangers en muzikanten in het mbalaxgenre, samen met Baaba Maal, Omar Pene en Youssou N’Dour. Seck stamt uit een griotfamilie. Zijn carrière begon in de jaren zeventig bij het internationaal beroemde afrolatinorkest Orchestra Baobab. Daarna vormde hij zijn eigen band Raam Daan, die tot op heden onder artistieke leiding van Seck wekelijks optreedt. De laatste jaren laat hij zich inspireren door Indiase en Arabische invloeden, waarvan zijn album Orientation (door BBC 3 in 2006 verkozen tot World Music Album of the Year) een duidelijk en zeer inventief voorbeeld is. In samenwerking met het Holland Festival presenteert Music Meeting nu voor het eerst in Europa het schitterende repertoire van Orientation, met de meesterzanger Thione Seck in een hem wel toe te vertrouwen glansrol.
Djelimady Tounkara String Theory
Djelimady Tounkara is leider van de legendarische Super Rail Band (zaterdag in Apollo), en een van de meest vooraanstaande Afrikaanse gitaristen. In zijn instrumentale project Djelimady Tounkara String Theory gaat hij op zoek naar de rauwe maar melodische Afrikaanse wortels van de blues.
Desert Slide
Het project Desert Slide rond Rajasthans beroemdste muzikant Vishwa Mohan Bhatt en de crème de la crème van de zigeunermuzikantenscene uit de Thar-woestijn is sensationeel te noemen. Bhatt – een oud-leerling van Ravi Shankar – is een meester op de negentiensnarige Mohan veena, een door hem zelf ontwikkelde combinatie van een Noord-Amerikaanse slidegitaar en een sitar. Desert Slide is een voor Indiase begrippen unieke meeting vanwege de verschillende achtergronden; de zigeuners putten uit de volksmuziek, Vishwa Mohan Bhatt uit de meer high brow klassieke Hindoestaanse raga’s en uit bluesy klanken, zelfs Hawaiaans.
Wang Li & Yom
Yom, de nieuwe zelfgekroonde koning van de klezmerklarinet, gaat tijdens het festival een intiem duet aan met een verfijnd kunstenaar op de mondharp, Wang Li. Niets is onmogelijk en deze muzikanten bewijzen het. Hun karakters en instrumenten lijken mijlenver uit elkaar te liggen, maar de twee voelen en vullen elkaar op meesterlijke wijze aan. Samen creëren ze een klankwereld vol melancholie, een plek waar Yom en Wang Li zich met elkaar verbonden voelen. ‘Opposites attract’ heet dat dan, en muziek bouwt inderdaad bruggen.
Getatchew Mekuria & The Ex & Guests
Een onwaarschijnlijk succesverhaal: legendarische Nederlandse anarchopunkband richt zich op Ethiopië en maakt een van de sterkste wereldse cross-overplaten ooit. Tijdens een tournee van The Ex in Ethiopië ziet Getatchew Mekuria (1937), King of Ethiopian Saxophone, de Zaanse band optreden en stelt voor om samen een plaat te maken. Het is het begin van een unieke muzikale vriendschap. ‘Alles zit erin; swing, trance, punk. Het klinkt vreemd en dichtbij tegelijk.’ Speciale gast in Nijmegen is de Ethiopische danser Melaku Belay.
Max Wild Band
Geboren in Duitsland, opgegroeid in Harare, Zimbabwe, en via Berlijn en London terechtgekomen in New York. ‘Waar ik ook woon, ik kom altijd weer terug bij de Afrikaanse rhythms & sounds uit mijn jeugd’, zegt de jonge globetrottende saxvirtuoos Max Wild. Op debuutplaat Tamba (‘dans’ in het Shona) combineert hij springerige zuidelijk Afrikaanse vibes met catchy jazz, funk en reggae: een frisse wervelwind in de afrojazz.
Regina Carter’s ‘Reverse Thread’
Niemand kan de vioolsnaren zo beroeren als de Amerikaanse jazzvioliste Regina Carter. Haar subtiele, melodische improvisatiespel is een eerbetoon aan de schoonheid van muziek om ons heen. Een ‘Paganini van de jazz’ die haar grenzeloze virtuositeit inzet om verschillende muzikale invloeden te omarmen. Van klassiek en oude blues tot wereldmuziek.
Kasha Nasha
Kasha nasha is Russisch voor ‘ons prutje’ of ‘onze brij’, en die naam klopt wel: muziek van John Zorn, Klezmer Madness, Balkan Beat Box en Shantel inspireerden oprichter Gottfrid van Eck in 2008 tot het formeren van een nieuwe band die een schakel moest vormen tussen Balkan-, zigeuner- en klezmermuziek met veel pop- en jazzinvloeden. Met een sterke ritmesectie en veel ruimte voor improvisatie zet de band een unieke Oost-Europese sound neer: balkanbeat, maar dan net anders. Dat levert muziek op die een feestje is voor oren en benen!
En de films Benda Bilili!, Nömadak tx, en Beat Bag Bohemia - The Fellowship of the Drums
Plus Mixed Media Lounge met live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten
LOCATIE
Music Meeting vindt plaats in Park Brakkestein, Driehuizerweg, 6525 PL Nijmegen
Ga naar www.musicmeeting.nl, ook om online tickets te kopen.