Uitgaanstips mei 2011 Topconcerten op een rijtje vrijdag 22 april, 2011

Van Bob Marley’s Wailers tot klassieke Indiase dans, en van kauwgumballen-balkanbeats tot Afrikaanse singer-songwriters: ook voor de maand mei stelden de medewerkers van MixedWorldMusic.com weer een lijst samen met uitgaanstips. Wat kan er deze maand absoluut niet gemist worden?


Original Wailers
Op 11 mei is het dertig jaar geleden dat Bob Marley overleed. Twee van de leden van Marley’s originele begeleidingsband The Wailers – Al Anderson (gitaar en zang) en Junior Marvin (gitaar en zang) – staan nog steeds op de planken. Ze spelen Marley-classics en nieuw werk in een energieke liveshow met veel plaats voor lange instrumentale improvisaties.
zondag 1 mei, Dranouter aan Zee, De Panne; maandag 2 mei, Paradiso, Amsterdam; woensdag 4 mei, Le Coloseum Charleroi; donderdag 5 mei, 21.55 uur, Noord Zuid Bevrijdingsfestival Den Bosch

Djordji Ferari Orkestar
De hit van Oerol 2007, nu voor het eerst op theatertournee: Tsi Tsi Tsigane van Djordji Ferari Orkestar. Het zigeunerorkest speelt straffe balkanbeats; verder is niets wat het lijkt. Denk Kusturica, maar dan op het podium. Met onder anderen zanger, muzikant en acteur Joost Spijkers (Ashton Brothers), acteur en trompettist Hans Dagelet, zangeres Audrey Bolder, Ro Krauss en Sanne van Delft van De Wereldband, en Sietse van Gorkom uit de band van Kyteman.
dinsdag 3 mei, Theater De Bussel, Oosterhout; 5 mei Schouwburg Velsen, IJmuiden; 6 mei, Theater de Stoep, Spijkenisse; 7 mei, Munttheater, Weert; 11 mei, De Hanzehof, Zutphen; 12 mei, Stadsschouwburg Arnhem; 13 mei, Het Park, Hoorn; 14 mei, Schouwburg Ogterop, Meppel; 17 mei, Oude Luxor, Rotterdam. www.tsitsi.nl

Shuffle.Play Afro-Latin Special met Habib Koité & Bamada, Sierra Maestra en Fatoumata Diawara
Het wordt de avond van de son en de song. De son wordt met verve gespeeld in de traditie van de jaren twintig tot veertig, door Sierra Maestra, het orkest dat aan de basis stond van de oprichting van Buena Vista Social Club en dat nog steeds tourt, ondanks afwezigheid van Jesus Alemany en Juan Marcos de González. Zij spelen in de Oude Zaal van de Melkweg, maar hetzelfde kaartje is geschikt om in zaal The Max te gaan kijken naar Habib Koité & Bamada, die samen met het solo-voorprogramma van Fatoumata Diawara ‘de song’ vertegenwoordigen. De Malinese song wel te verstaan. Bij Diawara word je gegrepen door haar persoonlijke songs die met grote authenticiteit worden gebracht. Daar waar Habib Koité’s platen wel eens erg zoetgevooisd zijn, komt hij met zijn band Bamada live altijd volledig op stoom. Kortom, Cuba en Mali in twee zalen op één avond: een klein Afro Cubism om naar uit te kijken.
donderdag 5 mei, Melkweg, Amsterdam

La Cherga
La Cherga bracht in april de cd Revolve uit op het Berlijnse Asphalt Tango Records. Op de cd is de herkomst van de bandleden – Bosnië, Kroatië, Macedonië en Jamaica – terug te horen in een mix van dub, balkanbrass, jazz, drum ’n’ bass en andere elektronica. Vooral de nieuwe Bosnische zangeres Adisa Zvekic is bepalend voor het geluid van de band, die live extra energiek uitpakt.
donderdag 5 mei, Noord Zuid Bevrijdingsfestival Den Bosch, en diezelfde dag op Bevrijdingsfestival Wageningen

Las Balkanieras
Dancehall Balkan-style door drie doldrieste zwoele dames uit Düsseldorf, oorspronkelijk afkomstig uit Bosnië, Kroatië en Rusland. Dat is Las Balkanieras. Behalve koken, schoonmaken en wassen kunnen ze dansen, zingen en pakkende liedjes schrijven. Van dubstep tot meezinghoempa. Een heerlijk vette balkansnack voor tussendoor.
zaterdag 7 mei, Melkweg, Amsterdam

Urmila Sathyanarayanan
Een van de topdanseressen van de bharata natyam uit India. Messcherpe bewegingen, kracht en verfijning ineen.
zaterdag 7 mei, Tropentheater, Amsterdam
 
Sara Tavares
Net won Sara Tavares in Kaapverdië  tijdens de Music Awards 2011 de prijs voor Beste Vrouwelijke Stem, en nu komt ze voor een exclusief optreden naar Rotterdam. Dit is het afsluitend concert van de promotionele tour van haar laatste album Xinti, wat volgens Mixedworldmusic.com een van de beste wereldmuziekalbums van 2009 was.
zondag 8 mei, De Doelen, Rotterdam

Blick Bassy
Blick Bassy móet je een keer gezien hebben. Behoefte aan een mellow mood? De singer/songwritermuziek van deze Kameroense afrosoul-crooner brengt je in vervoering met zijn mooie songs en vertederende persoonlijkheid.
donderdag 12 mei, LantarenVenster, Rotterdam; vrijdag 13 mei, Sugar Factory, Amsterdam; zaterdag 14 mei, Odeon De Spiegel, Zwolle

Congotronics vs Rockers feat. Konono N°1 - Kasai Allstars - Deerhoof - Girls in Hawaii - Juana Molina - Wildbirds & Peacedrums - Skeletons + Hoquet
Alweer een heel bijzonder project uit de koker van Crammed Discs. Na Staff Benda Bilili is er, ook met de basis in Kinshasa, Congotronics vs Rockers, de live-uitvoering van het inventieve dubbelalbum Tradi-Mods vs Rockers, waarbij bands uit de alternative rockscene aan het werk gingen met materiaal van de Congolese bands Konono N°1 en Kasai All Stars, die beiden zogenaamde tradi-modern Afrikaanse muziek maken. Met 22 muzikanten op het podium gaan beide bands, versterkt met het Amerikaanse Deerhoof, de Argentijn Juana Molina, Wildbirds & Peacedrums uit Zweden, Belgen Hoquets en Girls in Hawaii, en Skeletons uit New York, delen van het album uitvoeren, aangevuld met nieuw materiaal. Dit wordt gegarandeerd superspannend. Volg vanaf nu de uitwisseling tussen alle groepen, inclusief de repetities op hun gezamenlijk blog https://ctvsr.tumblr.com
donderdag 12 mei, Openingsconcert Nuits Botaniques, Botanique, Brussel; verdere concerten op 26 juni, Couleur Café, Brussel, en op 30 juni, Le Guess Who, Tivoli, Utrecht

Zita Swoon Group goes Africa met Mamadou Diabaté & Awa Demé: Wait for Me
De wortels van singer-songwriter Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, liggen in de Amerikaanse en Europese blues. Niet zo vreemd dus dat hij voor inspiratie naar West-Afrika trok, de bakermat van de blues. Met de Burkinezen Mamadou Diabaté (balafon) en Awa Démé (zang), verankerd in de mandingo-cultuur, wordt die gezamenlijke oerbron meer dan duidelijk.
donderdag 12 mei tot en met zondag 15 mei, Zuiderpershuis, Antwerpen; vrijdag 20 mei, Rasa, Utrecht; dinsdag 24 en woensdag 25 mei, Tropentheater, Amsterdam

Dub Incorporation
Dub Incorporation (of Dub Inc) is een dansbare multiculturele reggaebigband met goed gevoel voor humor, in 1997 opgericht in Saint-Étienne, Frankrijk. Ze combineren dancehall, dub en ska met een vleug Afrikaanse en Arabische muziek, gezongen in het Frans, Engels, Arabisch en Kabilisch. De groep heeft een stevige livereputatie opgebouwd en werkte samen met onder anderen Omar Perry en Tiken Jah Fakoly.
zaterdag 14 mei, Reggae Fèr, Raamsdonksveer, www.reggaefer.nl; zondag 15 mei, Bolwerk, Sneek

Noshad-Nishad Ali & Mastana Party
Opzwepende qawwali van deze jonge soefigroep uit Pakistan, die krachtige ritmes en mystieke poëtische teksten combineert. Energiek en tranceverwekkend.
vrijdag 20 mei, Zuiderpershuis, Antwerpen; zaterdag 21 mei, Tropentheater, Amsterdam

Mercedes Peón + Nidi d’Arac + DJ mps PILOT
Twee mediterrane muziektradities op één avond in Rasa. Mercedes Péon brengt met een ongemeen krachtige performance haar Galicische muziek voor het voetlicht, in een volstrekt persoonlijke interpretatie. Haar laatste album SÓS werd nummer één in de World Music Charts Europe. In dit dubbelconcert brengt Nidi D’Arac opzwepende Italiaanse taranta naar de dansvloer, in een combinatie met triphop, drum ’n’ bass, dub, rock, rap, techno en visuals. Als het concert dan ook nog besloten wordt door DJ mps PILOT, die eerder met Nidi D’Arac samenwerkte, kan dit avondje electro/folk niet meer stuk.
zaterdag 21 mei, Rasa, Utrecht

Razia Said
De veelkleurige muziek van Madagaskar gecombineerd met het engament van deze zangeres maken nieuwgierig: zouden de perfect geproduceerde liedjes van Razia Said live overeind blijven?
zaterdag 21 mei, Rasa, Utrecht; zondag 22 mei, KIT Tropentheater, Amsterdam; vrijdag 27 mei, Zuiderpershuis, Antwerpen; zaterdag 28 mei, Oosterpoort Groningen

Harold López-Nussa ft. David Sanchez
De Cubaanse pianotraditie heeft weer een nieuwe naam toegevoegd aan de reeks superpianisten zoals Chucho Valdés, Gonzalo Rubalcaba en Roberto Fonseca. Allen combineren latinjazz met de sterke Cubaanse tradities en Harold López-Nussa doet niet anders. Met zijn soepele, puntige pianospel blonk hij al uit bij Omara Portuondo; nu komt hij met zijn trio naar Nederland, versterkt door saxofonist David Sanchez.
zondag 22 mei, Bimhuis, Amsterdam

Sukulele Roman Group
Lekkere over the top gipsypoprock met een boodschap, uit een zigeunerwijk van Istanbul die op de nominatie staat om afgebroken te worden.
donderdag 26 mei, De Doelen, Rotterdam; 27 mei Zuiderpershuis, Antwerpen

Arshad Ali Khan
Een van de grootste talenten van de Noord-Indiase khayal (zang) is Arshad Ali Khan. Net 27 jaar oud, en nu al een glanzende carrière op zijn naam. Hij klinkt al opmerkelijk diep en volwassen, iets wat normaliter voorbehouden is aan wat oudere vocalisten. In de loop der jaren heeft Khan zijn talent verder uitgebouwd, wat niet alleen hoorbaar is in de meditatieve klankontwikkeling in complexe raga’s, maar ook in improvisaties met snellere stemwendingen.
donderdag 26 mei, 20.00 uur, Tropentheater, Amsterdam

Ilja Reijngoud & Lucas van Merwijk - Cumbre Salsera
Tijdens dit concert met een starbezetting uit de Nederlandse latin-, jazz- en popwereld kan je van alles en nog wat verwachten. Laat je verrassen met deze ontmoeting van latin en jazz.
donderdag 26 mei, Grounds, Rotterdam

Umbral Duo de Guitarras
Het ‘mooiste instrument op aarde’, de gitaar, staat centraal in het concert van dit duo. Het repertoire dat ze gaan spelen – recente composities uit Uruguay – staat garant voor een avond vol muzikale subtiliteit en virtuositeit.
zaterdag 28 mei, Tropentheater, Amsterdam

Michel Banabila, Eric Vloeimans, Mehmet Polat
Jazztrompettist Eric Vloeimans, geluidskunstenaar Michel Banabila en udspeler Mehmet Polat bundelen hun krachten voor een avond vol filmische jazz- en soundscapes in de serie Mixed in Grounds, voorheen het Rotterdamse WMDC. Ze zullen onder meer materiaal van Banabila’s nieuwe Arabo-getinte album Migrations spelen. MixedWorldMusic over dat album: ‘klassiek, wereldmuziek en elektronica vloeien samen tot etno-ambient en exotische triphop; de ultieme chillmuziek’.
zaterdag 28 mei, Grounds, Rotterdam

De zomerfestivals
Een lange reeks zomerfestivals gaat van start op 8 mei met Mano Mundo. De meifestivals zijn niet in bovenstaande lijst opgenomen. Bekijk daarvoor het artikel Zomerfestivals: de acts & de data, dat elke dag bijgewerkt wordt met het laatste nieuws. Houd vooral het laatste weekend van mei in de gaten, met zowel Dunya nieuwe stijl als het International Gipsy Festival met de Balkan Brass Battle en het Tong Tong Festival met Makana.

Met bijdragen van Francis de Souza, Jeanne Schmartz, Dieter van den Bergh, Erk Willemsen, Tineke van Brederode en Saskia Bender

meer nieuws
Porto - 27 tot en met 31 oktober
zondag 19 september, 2021
Een persoonlijk relaas
vrijdag 17 september, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 30 augustus, 2021
Vernieuwde bezetting in vorm tijdens On The Roof
zaterdag 14 augustus, 2021
Het levenswerk van Felix van Lamsweerde
zaterdag 14 augustus, 2021
On The Roof blijft verrassen
maandag 9 augustus, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 augustus, 2021
donderdag 29 juli, 2021
De grootmeester van de duduk
vrijdag 9 juli, 2021
Nieuw online muziekkanaal Music Meeting All Ears releast elke zaterdag nieuwe video's en podcasts
zaterdag 3 juli, 2021