Polyfone zang uit Zuid-Europa op de Koorbiënnale Zesde editie van festival in Haarlem presenteert veel wereldmuziek 15 mei, 2011 Binnenkort gaat de zesde editie van de Koorbiënnale in Haarlem van start, met concerten in de Philharmonie, de Grote of St. Bavokerk en de Waalse kerk. Het programma omvat internationale topensembles zoals The Sixteen en het Lets Radiokoor, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Mooie kleine ensembles uit Zuid-Europa brengen hun polyfone muziek: zeer oude meerstemmige muziek van boeren, herders en vissers, nu als concertmuziek vertolkt. Er is een buitenpodium wereldmuziek, en er zijn hofjesconcerten en late-nightconcerten op de terrassen van de Haarlemse binnenstad.
Seun Kuti gelooft in zichzelf ‘Ik wil dat de wereld me voelt, maar dat mijn volk me begrijpt’ 13 juni, 2011 Seun Kuti, de jongste zoon van de afrobeatlegende Fela, presenteerde onlangs zijn tweede plaat. Een geboren performer, getalenteerd liedjesschrijver met de geest en het engagement van zijn vader, maar ook een twintiger met een grote mond en passies voor voetbal en Amerikaanse sitcoms. Binnenkort speelt hij drie concerten in de Benelux. MixedWorldMusic zocht hem in 2011 op vlak voor een concert in Noord-Frankrijk. ‘Afrobeat is niet om te praten over je auto, je kleren of je vriendin.’ Op 5 september 2013 speelt Seun Kuti in De Roma in Antwerpen.
Drie dagen audio Music Meeting online Alle opnames uit de Mixed Media Lounge te beluisteren 12 juni, 2011 De 27ste Music Meeting is afgesloten met het schitterende project Orientation van Thione Seck. Hij was een paar uur daarvoor te gast in de Mixed Media Lounge. Radio 6 maakte opnames van de interviews en optredens in de Mixed Media Lounge. Je kunt ze via deze pagina beluisteren.
Interviews en akoestische shows Music Meeting online Beluister op MixedWorldMusic wat er vandaag in Nijmegen plaatsvond 31 mei, 2011 Op de tweede – gelukkig zonnige en droge – dag van festival Music Meeting in Nijmegen was MixedWorldMusic.com weer de hele dag gastheer van talloze festivalartiesten in de Mezzo-tent. Niet alleen vonden er akoestische optredens en interviews plaats, maar ook werden er artiesten aan elkaar gekoppeld: een Franse tubaspeler met een Beninese brassband of een Cubaanse sonero met een Colombiaanse groep.
Eerste dag Music Meeting nat maar geslaagd Mooie muziekmomenten in Mixed Media Lounge 31 mei, 2011 Ondanks de hevige regenval die Park Brakkenstein bijna de hele dag teisterde, was de eerste dag van Music Meeting 2011 een memorabele. Voor de mensen die het water en de kou trotseerden waren er talloze hoogtepunten, zowel wat betreft concerten als in de intieme ontmoetingen met de artiesten in de Mixed Media Lounge. De eerste interviews en optredens zijn online te beluisteren, waaronder die van Hazmat Modine, Ceumar, Noreum Machi, Fanfare du Belgistan, en 6 Spoons, 1 Kitchen. Kijk verderop in dit artikel voor de links.
Première FELA! the Musical groot succes Staande ovatie voor hoofdrolspeler Sahr Ngaujah 9 juni, 2011 Donderdagavond ging in het Amsterdamse Carré de musical FELA! in première, in het kader van het Holland Festival. De wervelende show vertelt hoe de Black President tot het maken van afrobeat kwam en focust daarnaast voornamelijk op zijn politieke rol in Nigeria.
Veel wereldmuziek in het Amsterdamse Bimhuis In juni en juli: Interactivo, Dele Sosimi en vele anderen 29 juni, 2011 Het Bimhuis in Amsterdam viert de zomer met een flinke reeks world music concerten. Te beginnen aanstaande zondag met Thione Seck. Daarna volgen Interactivo, Khaira Arby, Davi Moraes, Roda de Samba, Ililta, Dele Sosimi en Danilo Pérez. Lees hier alles over deze concertreeks.
Afro-Antilliaanse percussie in een dance-jasje Een interview met Kuenta i Tambú-bandleider Roël Calister 8 juni, 2011 We voelen Roël Calister, bandleider, percussionist, drummer en drumschoolhouder, aan de tand over zijn opzwepende percussieproject Kuenta i Tambú (KiT). KiT is begonnen als theaterproductie op basis van verhalende teksten in het Papiaments, maar heeft zich, met zijn Afro-Antilliaanse percussie in een jasje van dance, inmiddels ontwikkeld tot een enerverende podiumact voor in het clubcircuit en op festivals.
Mixed Media Lounge op Music Meeting Drie dagen lang live-interviews en akoestische optredens 30 mei, 2011 Zaterdag 11 juni, om 15.45 uur, start het programma van de Mixed Media Lounge in de Mezzo-tent van Music Meeting in Nijmegen: in de intieme entourage van de Mezzo zijn er drie dagen lang gesprekken met en akoestische optredens van festivalartiesten. Soms treedt een hele band aan, soms een deel ervan, en af en toe zijn er band-overstijgende combinaties. De Mixed Media Lounge komt tot stand in samenwerking met MixedWorldMusic.com.
World Music Charts Europe - juni 2011 Met maar liefst 13 top-20-stayers waaronder de nummers 1, 2 en 3 1 juni, 2011 De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen.
Son de Cali vervangt Richie Ray en Bobby Cruz Colombiaans toporkest uit de hoofdstad van de salsa 30 mei, 2011 In onze uitgaanstips voor de maand juni noemden we het optreden van twee invloedrijke salsa-artiesten, Richie Ray en Bobby Cruz, op 25 juni in The Sand in Amsterdam. Helaas kan dit concert niet plaatsvinden. Maar niet te lang getreurd: het fenomenale Colombiaanse salsaorkest Son de Cali zal het duo vervangen.
Aníbal Velásquez: accordeonsensatie uit Barranquilla Pionier ontwikkelde pan-Caribische muziekstijl met vallenato en guaracha 8 juni, 2011 Wie in de Caribische kuststreek van Colombia de naam Aníbal Velásquez laat vallen, krijgt steevast een salvo aan superlatieven te horen. ‘El Bárbaro’ (de geweldenaar), ‘El Mago’ (de magiër) en ‘El Sensacional’ (de sensatie) zijn slechts enkele van zijn bijnamen. Want hoewel Velásquez zijn pionierswerk vele decennia geleden verrichtte, worden muzikale helden in Colombia niet vergeten. En accordeonist, liedjesschrijver en bandleider Aníbal Velásquez Hurtado is ontegenzeggelijk zo’n held. In juni start zijn eerste Europese tournee, met acht optredens in de Benelux.