Drie weken Flamenco Biënnale van 18 januari tot 10 februari 10 steden 25 locaties 50 voorstellingen 11 december, 2018 We zagen zangeres Rosario La Tremendita schitteren tijdens diverse edities van de Flamenco Biënnale, steeds met andere projecten. Nu is ze terug met haar eigen formatie in de zevende editie van dit dans- en muziekfestival dat inmiddels wereldwijd erkenning geniet vanwege de oorspronkelijkheid van programmering.

Een onvoorstelbare hoeveelheid voorstellingen passeert tijdens dit festival, waarvan sommigen speciaal voor de Flamenco Biënnale zijn geproduceerd. Ze doen tijdens drie weken 10 steden in Nederland en België aan, op 25 locaties.
In dit artikel op MixedWorldMusic belichten we de hoogtepunten op muziekgebied. Met veel videovoorproefjes en een Spotify playlist.

Sevdahzangeres Amira even soeverein als aaibaar in De Duif Moeiteloos laverend tussen vorstelijk en volks 3 november, 2018 Zangeres Amira Medunjanin uit Sarajevo geldt als een van de grootst levende vertolkers van de sevdah, een liedtraditie die voor de Bosnische identiteit even belangrijk is als fado voor de Portugese. Ze was al eerder in Nederland te zien, maar in de voormalige Amsterdamse kerk De Duif trad ze op voor overwegend 'eigen' publiek. En dat had zo zijn gevolgen. Ton Maas volgt Amira al sinds haar plaatdebuut uit 2003 en had zich dus verzekerd van een plaatsje.
Womex 2018 op Gran Canaria vanaf 24 oktober World music showcases, beurs en seminars 8 oktober, 2018 Als ieder jaar verhuist de redactie van MixedWorldMusic eind oktober naar de Womex World Music Expo. Alles en iedereen die iets met world music te maken heeft is daar aanwezig. Een deskundige jury heeft tientallen acts uitgekozen om zichzelf te presenteren aan dat vakpubliek. Het zijn stuk voor stuk artiesten en bands van wie verwacht wordt dat ze komend jaar de wereld over gaan, dus ook in Nederland en Belgie zullen gaan optreden.

In onderstaand artikel laten we die acts vast zien in twee videotrailers.

Tijdens Womex, van 24 tot 28 oktober zal het MixedWorldMusic-team verslag doen vanaf de beurs, die dit jaar plaatsvindt in het Spaanse Las Palmas op Gran Canaria.
Q-Factory World in november en december: 4 concerten in Amsterdam-Oost Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada 9 oktober, 2018 Het relatief nieuwe podium in Amsterdam-Oost, Q-Factory, presenteert in november en december een viertal world-concerten van hoog niveau. In volgorde van opkomst: de waanzinnige cumbia van Meridian Brothers (Colombia), de psychedelische muziek van Gaye Su Akyol (Turkije), de onweerstaanbare songo/timba van Los Van Van en de revival van het Molukse Massada.
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra zet Zonnehuis in vuur en vlam Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek 6 oktober, 2018 Dankzij Promaja Events valt er sinds enige tijd in Amsterdam veel bijzonders te genieten op het gebied van de Balkanmuziek. Eerder dit jaar kregen we al kippenvel bij een van de kroonjuwelen van de Bosnische sevdah, zanger en gitarist Damir Imamovic met zijn groep Sevdah Takht. En op 2 november komt Amira Medunjanin, de nachtegaal van Sarajevo, met haar trio om het Bosnische levenslied te vertolken in de Duif. Gisteravond was het Zonnehuis in Amsterdam-Noord het toneel van misschien wel de grootste verrassing van het muzikale drieluik: balkanmuziek uit Barcelona!
Tweede editie Colores Colombia gaat 4 oktober van start Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight 30 september, 2018 Hedendaagse muziek en cultuur uit Colombia staan centraal tijdens de tweede editie van het festival Colores Colombia, dat van 4 t/m 14 oktober 2018 gehouden wordt op verschillende locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Naast concerten staan exposities, films en lezingen op het programma. Blikvanger van Colores Colombia 2018 is de afrocolombiaanse topformatie Alé Kumá, die in het Bimhuis in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam een muzikaal duel aangaat met de Congolese rumbagitarist Dizzy Mandjeku.
Roots en Royalty aan de Zaan Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam 16 september, 2018 Roots aan de Zaan programmeert al zes jaar lang concerten van toonaangevende artiesten uit de wereld van de folk en aanverwanten, zoals singer-songwriters. Niet zelden weten ze de crème-de-la-crème te strikken voor een concert in Zaandam. Martin Simpson, The Unthanks, Cara Dillon, Eric Taylor, Julie Murphy, Altan, Magna Carta, Fotheringay en vele anderen passeerden al de revue. Afgelopen zaterdagavond had de Zaanse club een heuse klapper in de aanbieding in de gedaante van Martin Carthy, pionier van de Britse folkbeweging in de jaren zestig, en zijn inmiddels al even beroemde dochter Eliza.
Nieuwe World serie in Muziekgebouw aan 't IJ Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen 4 september, 2018 Voor het tweede achtereenvolgende jaar presenteert Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de serie 'World', een mooie reeks concerten met muziek uit allerlei werelddelen. Met Maria Rita, het openingsconcert van het Newlands Festival, Zakir Hussain, Pandit Rajan + Pandit Sajan Misra, Cuca Roseta, Master Drummers of Burundi, Budhaditya Mukherjee, Ladysmith Black Mambazo, Orange Blossom + MEDFest Ensemble en net als vorig jaar een Matinée Marocaine, dit jaar met Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.
Glatt und Verkehrt 2018 (5) Stemmen krijgen het laatste woord 31 juli, 2018 Op de slotdag van Glatt und Verkehrt editie 2018 draait alles om de menselijke stem. Drie vrouwenstemmen passeren de revue: twee exotische en eentje met een voor de meeste festivalbezoekers vertrouwde klank. Opmerkelijk dat voor de grote finale dit jaar is gekozen voor een artiest van eigen bodem, en nog wel een die zingt in de eigen taal.
Glatt und Verkehrt 2018 (4) Gemengde gevoelens 29 juli, 2018 Er zijn twee soorten muzikanten (natuurlijk zijn er nog veel meer, maar voor dit betoog heb ik genoeg aan twee): zij die doen alsof het allemaal heel makkelijk is en zij die vooral willen laten zien hoeveel inspanning het kost. De Finnen van Frigg, over wie ik het gisteren had, behoren tot de eerstgenoemde categorie. Op deze vierde festivalavond kregen we een perfecte demonstratie van de andere 'school', die me tevens deed beseffen dat het publiek hier in Krems ook t enthousiast kan zijn. En bovendien ging een lang gekoesterde wens min of meer in vervulling.
Glatt und Verkehrt 2018 (3) Het geheim van Krems 28 juli, 2018 Ergens wist ik het al wel, maar ik had het nog nooit verwoord. Gisteren viel het kwartje bij het eerste optreden van de avond door Voxtra uit Brussel. Het begon met de verbazing die te lezen was op de gezichten van de zangers bij het donderende applaus na het openingsnummer. 'Was het echt z goed?' Je zag het ze denken. En wat volgde, was - zo bleek na afloop - het beste optreden dat ze voor hun gevoel ooit hadden gegeven. Dat is wat een ontvankelijk en verwachtingsvol publiek vermag, tenminste als het klikt tussen podium en zaal. Het geheim van Krems, zo realiseerde ik me opeens, bestaat in niet onbelangrijke mate uit het trouwe publiek dat op grond van ervaringen uit het verleden bereid is iets nieuws en onbekends onbevangen tegemoet te treden en liefdevol te ontvangen. Het klinkt misschien slijmerig, maar ik kan na zes keer Glatt und Verkehrt niet anders concluderen.
Glatt und Verkehrt 2018 (2) Ook teruggrijpen kan vernieuwend zijn 27 juli, 2018 Door nu ook dans op te nemen in zijn programmering maakt artistiek directeur Albert Hosp, die sinds kort aan het roer staat bij Glatt und Verkehrt, het palet van het Oostenrijkse festival nog breder dan het al was, met naast wereldmuziek ook impro, experimenteel en zelfs onversneden klassiek. Bovendien leek bij de keuze rekening te zijn gehouden met het muzikale aspect van dans: alle dansers van gisteravond waren nadrukkelijk hoorbaar - bij de woest stampende flamenco onvermijdelijk, bij het subtiele voetenwerk van Nic Careiss op zijn met contactmicrofoons uitgeruste dansplaat heel doordacht en uitgekiend.