On The Roof gaat deze zomer (gewoon) door! Dankzij aanpassingen eindelijk weer live muziek 29 juni, 2020 Wie snakt er na maanden van concerthonger niet naar live muziek? Hoewel de meeste muziekevenementen deze zomer geannuleerd zijn vanwege de coronamaatregelen, hebben sommige organisaties gelukkig ontdekt hoe ze hun activiteiten met enige aanpassingen tóch door kunnen laten gaan. Zo vindt binnenkort ook On The Roof weer plaats, een concertserie die al sinds 2012 elke zomer het dak van een bedrijfspand op een industrieterrein in Amsterdam Noord van de mooiste klanken voorziet. Op 3 juli trappen de Edison-winnaars van trio Mudita de reeks van negen concerten af.
Sjahin During & Bence Huszar - Livestream via Facebook vrijdag 3 april, 20.00 uur Optreden in tijden van Corona 1 april, 2020 Het is een moeilijke tijd voor muzikanten, maar elke dag komen we nieuwe initiatieven tegen die een creatieve draai geven aan de harde werkelijkheid van thuisisolatie. Een van de manieren om toch op te treden voor publiek is een live stream, liefst via een officieel kanaal met een bredere doelgroep. ercussionist Sjahin During streamt een optreden via het Vlaamse Kunstencentrum KAAP, samen met cellist Bence Huszar. Via Facebook op vrijdag 3 april vanaf 20.00 uur. Gratis en voor iedereen dus!
Neco Novellas en Ernst Reijseger in de Amstelkerk Dutch Delta Sounds presenteert duo van eigen kweek 23 februari, 2020 Old Roots New Routes, de concertserie van Dutch Delta Sounds met wereldmuziek van Nederlandse bodem, kwam dit weekend met een primeur: een combinatie van artiesten die door de organisatie was bedacht. Zanger-gitarist Neco Novellas en cellist Ernst Reijseger lieten zich met plezier overhalen om een gezamenlijk avontuur aan te gaan en amper een maand na hun kennismaking traden ze voor het eerst op in Rotterdam en Amsterdam.
Festival sur le Niger in Ségou Muziek op het snijvlak tussen oorlog en vrede 15 februari, 2020 Wat kan muziek bijdragen aan het dichterbij brengen van vrede? In Mali is die vraag urgenter dan ooit. Fikse stukken van het noorden en midden van het land zijn vrijwel onbegaanbaar geworden: onveilig, gevaarlijk, onvoorspelbaar. Andere streken, zoals de Wassoulou in het zuidwesten waar Oumou Sangaré haar jaarlijkse festival houdt zijn uitstekend te bereizen. De stad Ségou ligt zo ongeveer op de grens van die twee Mali’s. Veel verder naar het oosten gaat bijna niet meer; de rivier oversteken is riskant. En dan toch hier een cultureel festival houden? Jawel, juist hier, zegt festivalcoördinator Attaher Maïga.
Mundus Quartet in première Start derde concertreeks Old Roots New Routes 2 februari, 2020 Gisteravond ging in de Amstelkerk in Amsterdam de derde reeks concerten van start die Dutch Delta Sounds organiseert onder de noemer 'Old Roots New Routes'. En die aftrap was ook meteen een primeur, want Mundus Quartet, de splinternieuwe groep rond percussionist Sjahin During, gaf eerder slechts enkele informele optredens.
Neco Novellas en Ernst Reijseger vervolgen serie Old Roots, New Routes 1 februari-23 mei: Mundus Quartet, Neco Novellas & Ernst Reijseger, Raj Mohan, Mozaiek Ensemble, Patricio Wang & Ensemble mmv Marja Vuijsje, Tarmonica 1 januari, 2020 Op zaterdag 1 februari 2020 is een nieuwe cyclus van de inmiddels vermaarde concertserie Old Roots, New Routes van start gegaan, met dit keer 9 concerten, vooral in Amsterdam, maar ook in Utrecht en Rotterdam. De opmerkelijke, semi-akoestische formaties die dit keer aantreden zijn het Mundus Quartet, Neco Novellas & Ernst Reijseger, Raj Mohan, het Mozaiek Ensemble, Patricio Wang & Ensemble en Tarmonica. De kaartverkoop is begonnen!
Russian World Music Awards 2019 Musafir presenteert vierde lichting winnaars in Oefa 17 november, 2019 Rusland behoort niet bepaald tot de hofleveranciers van wereldmuziek. Dankzij de wereldfaam van Huun-Huur-Tu staat de kleine republiek Tuva in Centraal-Azië inmiddels wel op de kaart, maar heel wat mensen weten niet eens dat die deel uitmaakt van de Russische Federatie. Toch wordt er in het uitgestrekte land heel wat meer muziek gemaakt die geïnspireerd is door lokale tradities; niet alleen inheemse Siberische volken, maar ook etnische Russen. Dankzij onversaagd pionierswerk van organisator Nataliya Myazina en journalist Daryana Antipova worden sinds 2016 zelfs jaarlijks de Russian World Music Awards uitgereikt. Afgelopen week werd de vierde lichting prijswinnars gepresenteerd in Oefa, een stad op de grens tussen het Europese en het Aziatische deel van de Russische Federatie.
Budapest Ritmo Muziekfestival met de focus op Centraal en Oost-Europa 1 november, 2019 Budapest Ritmo is de naam van een festival en netwerkevenement dat bedoeld is om muziek uit Centraal en Oost-Europa onder de aandacht te brengen van wereldmuziekprofessionals. De vierde editie werd van 3 t/m 6 oktober gehouden op verschillende lokaties in Boedapest. Naast jong lokaal talent bod Budapest Ritmo ook concerten van gevestigde internationale acts zoals de Marko Marković Brass Band, fadozangeres Gisela João en de Cesaria Evora Tribute Band, die zich presenteerden aan een bonte mix van internationale gedelegeerden en lokaal publiek.
Esdras Nogueira's afrobeat-jazzkwartet deze week in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Ode aan het iconische album Transa van Caetano Veloso 24 oktober, 2019 Komende week tourt een niet-te-missen Braziliaans afrobeat-jazzkwartet langs Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Het kwartet van baritonsaxofonist Esdras Nogueira geeft een drietal optredens om hun nieuwe album Transe te presenteren. Transe is een eerbetoon aan het iconische album Transa van Caetano Veloso uit 1972, de deze zanger en componist uit Bahia maakte toen hij in ballingschap zat in Londen tijdens de militaire dictatuur (1964 – 1985). Waarom heeft Esdras gekozen om juist deze LP te herinterpreteren? Zijn er paralellen met toen en nu? Hoe is Esdras te werk gegaan. Met deze vragen in mijn achterhoofd nam ik contact met hem op.

 
Reportages vanaf de Womex World Music Expo in Tampere, Finland Showcases en conferentie, 23-27 oktober 2019 25 oktober, 2019 Van 23 tot en met 27 oktober 2019 vond in Tampere, Finland de Womex-beurs plaats, de 25e editie! Met dit artikel hielden we je tijdens Womex op de hoogte van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteerde. Lees de verslagen en bekijk de videofragmenten van de showcases. In omgekeerde chronologische volgorde!
Tournee Georgisch mannenkoor dankzij grotconcert Vocaal ensemble Dzmano bezoekt Nederland 30 september, 2019 Een optreden van de mannen van Dzmano in het grottencomplex van Vardzia kwam dankzij het tv-programma Wie is de Mol in talrijke Nederlandse huiskamers terecht, waar hun exotisch klinkende en diep resonerende meerstemmigheid de nodige indruk maakte. De eeuwenoude Georgische volkspolyfonie staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Binnenkort komt het koor naar Nederland voor een uitgebreide tournee.
Satanique Samba Trio exclusief in de X Eenmalig Nederlands optreden tijdens Europese tournee 15 september, 2019 ‘Mais bad’ is de titel van het nieuwe album (10” vinyl) van Satanique Samba Trio. Dit instrumentale kwintet uit Brazilië geeft met deze titel aan dat ze nog kwaadaardiger zijn dan voorheen, althans op muzikaal vlak. De tracks Badtriptronics genaamd hebben geen chronologische volgorde… ontregelen dat is waar dit ensemble goed in is. De constante in hun oeuvre zijn de kortpuntige, speelse, energieke nummers waarin je een vlaag van Braziliaanse ritmes en klanken hoort, gerukt uit hun traditionele context en vervolgens geabstraheerd. Volgens Zjakki Willems (Cucamonga Productions) is Satanique Samba Trio de ontbrekende schakel tussen Frank Zappa en Jackson de Pandeiro.