Old Signs New Sounds Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes 15 mei, 2024 Het in Amsterdam gevestigde Marmoucha Orchestra is een multicultureel ensemble dat zich vooral richt op Noord-Afrika en het westen en zuiden van Azië. De personele samenstelling is ook uitgesproken internationaal, met muzikanten uit onder meer Marokko, Turkije, Armenië, Syrië, Iran, Oekraïne, Nederland en Spanje. Bassist Arin Keshishi uit Iran is sinds dit jaar artistiek leider van de groep en als zodanig verantwoordelijk voor het nieuwste project van Marmoucha, de 'narratieve totaalervaring' Old Signs New Sounds, die eind deze maand in première gaat als onderdeel van de concertserie Old Roots New Routes. Ton Maas sprak met Keshishi en vroeg hem hoe het project tot stand kwam.
Programma All Ears Area podium tijdens Music Meeting komend pinksterweekend Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei 14 mei, 2024 Ons online magazine MixedWorldMusic heeft een lange historie met Music Meeting Festival. Elk jaar doen we er live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten, voorheen onder de noemer Mixed Media Lounge, nu alweer voor het derde jaar op het speciale podium All Ears Area. Alles over het programma op dat podium in dit artikel!
Teun Creemers' Naamu ft Voix du Mali, op Music Meeting, De Doelen, Bimhuis en De Roma Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd 19 april, 2024 Bassist Teun Creemers werkt op zijn album Naamu met de crème de la crème van de Malinese muziekwereld, ondersteund door fantastische drummers, percussionisten en blazers uit Nederland. Resultaat: muziek die klinkt als de beste platen van Salif Keïta, met basspel dat op unieke wijze de lijnen pakt die normaal gesproken op de Marokkaanse guembri of de Malinese bas-n’goni worden gespeeld. Akelig virtuoos en ritmisch complex, maar oh zo mooi. Naamu gaat live uitgevoerd worden in de Benelux tussen 16 en 24 mei.
Las Lloronas tijdens nieuwe editie van Old Roots New Routes Betoverende samenzang in de Amstelkerk 11 maart, 2024 Sura Solomon, Amber in ’t Veld en Marieke Werner zorgden als Las Lloronas met hun debuutalbum 'Soaked' in 2022 voor een regelrechte sensatie. Vorig jaar deden ze het nog eens dunnetjes over met 'Out Of The Blue'. Beide albums waren in diverse jaarlijstjes te vinden. Het is dankzij Old Roots New Routes, de jaarlijkse concertreeks van Dutch Delta Sounds, dat de dames afgelopen vrijdag eindelijk ook in Nederland te bewonderen waren. Ton Maas liet die gelegenheid niet aan zich voorbij gaan en toog voor mixedworldmusic.com naar de Amstelkerk in Amsterdam.
Eerste Internationale Ladino Dag in Amsterdam buitengewoon geslaagd Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop 10 maart, 2024 In de Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein in Amsterdam vond zaterdag de eerste Internationale Ladino Dag plaats, een initiatief van de bevlogen zangeres en componiste Nani Vazana, die zichzelf niet alleen begeleidde op piano, maar ook trombone speelde. Rik van Boeckel bezocht de voorstelling voor MixedWorldMusic.
Komend pinksterweekend drie dagen lang Music Meeting Festival in Nijmegen 18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen 13 mei, 2024 Music Meeting kiest dit jaar voor twee dagen festival in Park Brakkenstein, als vanouds, en één dag, voor het eerst, in theater De Lindenberg, beide in Nijmegen. Met zoals altijd een indrukwekkend programma met muziek die je elders zelden hoort, helemaal passend bij het signatuur van dit online magazine MixedWorldMusic.com, waarmee we, als ieder jaar, partner zijn van Music Meeting.
Amsterdam Klezmer Band presenteert Bomba Pop in TivoliVredenburg Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet 19 februari, 2024 De Amsterdam Klezmer Band gaf in de uitverkochte Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg een zeer feestelijk concert met alle nummers van hun recente album Bomba Pop en bovendien stukken die niet op cd zijn uitgebracht maar waarvan sommige wel te vinden zijn op een cassette die na het concert te koop was. Rik van Boeckel bezocht de voorstelling voor MixedWorldMusic.com.
Las Lloronas, Dareyn en Marmoucha Orchestra in vervolg van concertserie Old Roots New Routes In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024 14 februari, 2024 Vanaf maart vervolgt de concertserie Old Roots New Routes in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Op het programma staan avontuurlijke formaties die vanuit hun old roots met Nederlandse zielsverwanten new routes inslaan. Ze betreden nieuwe paden met muziek uit alle windstreken die - geworteld in oude culturele tradities - vandaag tot de verbeelding spreken. ‘Sprookjesachtig, genre-overstijgend, bevlogen, een ontmoeting van religieuze en muzikale tradities’, zo luidden eerdere recensies over de groepen die optreden. Ze typeren het thema Verbeelding & Verbinding van dit seizoen, met een hoofdrol voor de vrouwelijke stem.
Mehmet Polat Quartet in Leiden Daverend optreden bij De X 12 februari, 2024 Afgelopen zaterdag presenteerden Mehmet Polat en zijn kwartet hun nieuwe album Embodied Poetry bij De X in Leiden. Rik van Boeckel doet verslag.
Trefzeker trekzaktrio zet de zaak op scherp Tref begeleidt balfolk in De Omval 6 februari, 2024 Ik gaf al eerder uiting aan mijn verbazing over het feit dat vooraanstaande artiesten uit de Belgische neofolkscene, die in Nederland zelden op concertpodia te zien zijn, met enige regelmaat noordwaarts uitrukken om balfolkavonden van muzikale omlijsting te voorzien. Enkele weken geleden betrof het KV Express en afgelopen zondag het inmiddels legendarische kwartet Tref, bestaande uit trekharmonicaspelers Wim Claeys, Didier Laloy en Bruno LeTron plus percussionist Fred Malempré.
Dhafer Youssef in TivoliVredenburg Een persoonlijke impressie 29 januari, 2024 Zanger en ûdspeler Dhafer Youssef trad donderdagavond met zijn kwartet op in de vrijwel uitverkochte grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Voor Ton Maas was het een avond met een lange voorgeschiedenis.
Boi Akih: From and to Infinity – Boy Edgar Prize Concert   Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden 27 januari, 2024 Onlangs werd Monica Akihary als eerste vrouw van kleur onderscheiden met de Boy Edgar Prijs voor jazzmusici. De jury riep haar unaniem uit tot winnaar van deze prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Zij ontving de onderscheiding onder meer vanwege het indrukwekkende oeuvre dat ze samen met haar partner Niels Brouwer heeft opgebouwd voor hun groep Boi Akih. In het kader van de Boy Edgar Prijs Tournee doet Boi Akihh op 3 februari Leiden aan.