Staff Benda Bilili

Habib Koité

Sierra Maestra


Blick Bassy
Shuffle.Play nieuw platform in Melkweg 'Cool music from all over the world' met kwaliteit als enige criterium maandag 18 april, 2011

In een tijd waarin grenzen vervagen en de jeugd over de hele wereld zich al lang niet meer druk maakt over de hokjes die hun voorouders ooit ingedeeld hebben, zet de Melkweg met Shuffle.Play een platform neer voor ‘cool music from all over the world’. Na twee mooie shows in maart (Mulatu Astatke en Konono no.1) verzorgt op 24 april niemand minder dan Staff Benda Bilili het volgende concert in de serie.


Onder de noemer ‘Shuffle.Play’ wordt kwalitatief hoogstaande muziek van over de hele wereld gepresenteerd, die zowel vernieuwend als vintage kan zijn en zowel populair als underground. De serie daagt het publiek uit om het onbekende te verkennen en zich open te stellen voor een verrassend nieuw geluid, waar dan ook vandaan.

Staff Benda Bilili
De Congolese groep Staff Benda Bilili was afgelopen jaar een van de ontdekkingen van Lowlands en het Amsterdam Roots Festival. Het is een absolute sensatie om de band live op het podium te zien. De band bestaat uit straatmuzikanten met een handicap, maar swingt harder dan menige band van valide personen. Voorafgaand aan het concert wordt de film Benda Bilili! van Renaud Barret & Florent de la Tullaye vertoond.

Staff Benda Bilili heeft inmiddels al menig werelddeel aangedaan. De band was de hele zomer te zien op tal van festivals zoals Mundial, Amsterdam Roots en Lowlands. Het debuutalbum Très Très Fort kwam in maart 2009 uit en zorgde wereldwijd voor jubelende kritieken en won de Womex Award. De plaat staat vol met catchy rumba-, reggae- en funknummers, maar ook het verhaal over polio en het onbehaaglijke leven in de straten van Kinshasa wordt niet vergeten.

De band werd opgericht door Ricky Likabu en Coco Ngambali. Beiden hebben polio gehad; samen met andere muzikanten die ook door deze (kinder)ziekte verminkt raakten, vormden ze een band. Ze speelden in de krottenwijken van Kinshasa, waar ze werden opgemerkt door de Vlaamse producer Vincent Kenis. Hij heeft ook het debuutalbum geproduceerd. De 18-jarige Roger Landu is de muzikale aanjager van de band. Op jonge leeftijd werd hij als zwerfkind door de groep geadopteerd. Landu heeft zijn eigen instrument gemaakt van een oud blikje, een houten boog en een strak gespannen draad. Hij doopte het instrument ‘satongé’.

De filmmakers Renaud Barret en Florent de La Tullaye volgden de band vijf jaar lang en dit resulteerde in de documentaire Benda Bilili!. De film werd tijdens de openingsavond van het filmfestival in Cannes vertoond en zorgde voor een spontane staande ovatie. Inmiddels is de documentaire ook te zien in de Nederlandse bioscopen.

Afro-Latin Special: Habib Koité & Sierra Maestra
Op 5 mei vindt de eerste special plaats van Shuffle.Play. Tijdens deze Afro-Latin Special zijn twee muzikale grootmachten te zien: een van de populairste hedendaagse wereldsterren uit Afrika, Habib Koité, en de meest toonaangevende sonband uit Cuba, Sierra Maestra. De avond staat in het teken van de gedeelde cultuurgeschiedenis van Afrika en de Cariben. Want net zoals de Cubaanse muziek niet had kunnen bestaan zonder de stevige invloed van Afrika, is veel Afrikaanse muziek op haar beurt geïnspireerd door de Cubaanse muziek.

Blick Bassy & Levi Silvanie
De derde Shuffle.Play-avond vindt plaats op 13 mei. Dé man van de afrosoul laat je vanavond kennis maken met zijn fluwelen stem. Maar Blick Bassy, afkomstig uit Kameroen en wonend in Parijs, is meer dan alleen een zanger. Ook weet hij behoorlijk raad met gitaar en percussie en is hij een groot componist.

Blick Bassy schrijft zijn songs bewust in zijn eigen taal, het Bassa, een van de 260 talen in Kameroen, maar verder is hij niet bang om invloeden met elkaar te vermengen. Oost-Afrikaans, West-Afrikaans, jazz en bossanova, Bassy combineert alles moeiteloos en maakt er een mooie en warm geheel van. Op16 april komt Bassy’s nieuwe album Hongo Calling uit, waarop hij de luisteraar meeneemt op een reis dwars door Afrika, van Benin via Senegal en Kaapverdië tot in Brazilië. Met zijn hoge, fluwelen stem vormt Blick zelf de muzikale brug die deze landen met elkaar verbindt.

Levi Silvanie is een getalenteerde singer-songwriter, drummer en gitarist. Muziek weerklonk atlijd in het ouderlijke huis van dit charmante talent uit Curaçao. Op jonge leeftijd speelde hij al in de kerk, in gospel- en jazzshows, en trad hij op met verschillende bands in de lokale cafés. Op twaalfjarige leeftijd werd hij benoemd tot de officiële drummer van Duo Gleva. Samen met zijn ouders tourde hij door het Caribisch gebied en Europa. Het was een kwestie van tijd voordat hij geïnteresseerd raakte in het spelen van andere instrumenten. Hij greep zijn vaders gitaar en maakte eigen melodieën en ritmes.

Klik hier voor meer informatie over het Shuffle.Play-programma.


 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024