RIP Sara Tavares 22 november, 2023 Gisteren bereikte ons het bericht dat de Kaapverdische zangeres Sara Tavares op 19 november in haar woonplaats Lissabon is overleden. Ze was 45 jaar. In 2005 brak Tavares wereldwijd door met het prachtige album 'Balancê'. Eerder had ze al het gospelalbum 'Sara Tavares and Shout' (1996) uitgebracht alsmede de cd 'Mi Ma Bô' (1999). In 1994 vertegenwoordigde ze Portugal tijdens he Eurovisie Songfestival. Na het verschijnen van haar albums 'Alive in Lisboa' (2008) en 'Xinti' (2009) werd bij Sara een hersentumor vastgesteld, waardoor ze niet langer kon optreden, maar in 2018 keerde ze onverwacht terug met een nieuw album – 'Fitxadu'. Ze trad vervolgens ook op in De Doelen.
World Music Charts Europe - November 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 november, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
World Music Charts Europe - Oktober 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 oktober, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
World Music Charts Europe - September 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 september, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
RIP Theo van Tol 5 augustus, 2023 Begin deze week overleed Theo van Tol, op de bühne sinds jaar en dag het onverstoorbare rustpunt van de Amsterdam Klezmer Band, die met zijn accordeon in veel opzichten de boel bij elkaar hield. Met zijn aantreden, eind 2001, was de bezetting van de band compleet. Hij was dan misschien niet de meest dynamische performer – daarvan telt de AKB er overigens genoeg – maar vervulde zijn rol met precisie. Ook als componist stond Theo zijn mannetje. Zijn stukken behoren tot de meest avontuurlijke in het repertoire van de band. STriCat, het trio dat Theo vormde met AKB-collega Gijs Levelt en cimbalist Bokkie Vink, vormde een perfecte uitlaatklep voor Theo’s nieuwe speeltje: zijn elektronische accordeon. Daarmee voorzag hij het ensemblespel waar nodig van een kamerbrede orkestpartij of een zoevende ‘contrabas’. Theo was al geruime tijd ziek en werd tijdens optredens vaak vervangen door Ellen van Vliet, een van de vaste invalkrachten van de AKB. Bij de jubileumtournee ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de band wilde hij per se nog aanwezig zijn. Fijn dat dat nog is gelukt.
World Music Charts Europe - Augustus 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 augustus, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Jazz en world moeten terug op op NPO zenders: na protestmars is petitieboek aan Tweede Kamer aangeboden: dinsdag 27 juni 2023 Petitieboek is aangeboden aan Tweede Kamer 27 juni, 2023 Eens waren er programma's waar jazz en world voorbijkwam op radio en tv, zoals Vrije Geluiden, Co Live, DWDD, en Matthijs Gaat Door. Nu is er op de radio alleen nog een themakanaal NPO Soul&Jazz, waar louter soul voorbijkomt.
Protestactie voor meer wereldmuziek en jazz bij de NPO Morgenmiddag half twee: aanbieden protestboek aan Tweede Kamer 26 juni, 2023 Qua wereldmuziek komt het bij de Nederlandse Publieke Omroep niet verder dan af en toe wat reggae en ook als het gaat om jazz uit eigen land is het bij de vaderlandse radio en tv kommer en kwel. Dat is natuurlijk al jaren zo, maar hopelijk komt er eindelijk verandering in nu muzikanten, liefhebbers en andere belanghebbenden gezamenlijk protest aantekenen. De NPO is weliswaar statutair verplicht om alle bevolkingsgroepen in Nederland te bedienen, maar de feitelijke programmering geeft een zeer vertekend (overwegend wit) beeld. Dat moet hoognodig veranderen!
Monica Akihary krijgt Boy Edgarprijs 2023 Gisteren bekendgemaakt - op 6 december de officiële uitreiking 24 juni, 2023 Met een nieuw Boi Akih album net uit en een bijzonder concert op North Sea Jazz in het vooruitzicht kreeg Monica Akihary gisteren het grote nieuws dat ze de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek krijgt. Het Fonds Podiumkunsten maakte dit nieuws bekend tijdens het InJazz festival in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.   
RIP Felix Hildenbrand Drijvende kracht achter On The Roof onverwacht overleden 1 mei, 2023 Contrabassist Felix Hildenbrand, initiator en drijvende kracht achter de bijzondere concertreeks On The Roof, die de afgelopen twaalf jaar gedurende de zomermaanden plaatsvond op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam-Noord, is totaal onverwacht overleden. Een schok en een groot verlies voor zijn familie, zijn vrienden, onder wie enorm veel muzikanten, zijn naaste medewerkers en natuurlijk de vele trouwe bezoekers van wat misschien geen festival mocht heten, maar het stiekem natuurlijk wel was.
Tango's & Istanbeats aan de Bosporus Altin Gün en het Tombaz Ensemble op tournee 23 maart, 2023 Twee Nederlandse groepen leveren de laatste tijd een vitale bijdrage aan de revival van twee vrijwel vergeten Turkse muziekstijlen die in de vorige eeuw razend populair waren. Allebei waren ze afkomstig uit andere delen van de wereld, maar kregen in Turkse handen een heel eigen karakter. De tango kwam naar Turkije vanwege de liefde die de vader des vaderlands voor de Argentijnse dans had opgevat. De rock reisde mee op de unieke gitaarklank van Hank B. Marvin en zijn Shadows. Na de intensieve behandeling die beide stijlen in Turkije ondergingen, brengen Het Tombaz Ensemble en Altin Gün deze unieke historische mengvormen weer helemaal bij de tijd. Reden voor Stan Rijven om er eens lekker diep in te duiken.
Eerste namen Music Meeting Festival Pinksterweekend 27-28-29 mei in Park Brakkenstein, Nijmegen 24 februari, 2023 Het Music Meeting Festival maakt de eerste namen bekend voor de 2023-editie die in het pinksterweekend 27-28-29 mei plaatsvindt in Park Brakkenstein in Nijmegen.