World Music Charts Europe - oktober 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 oktober, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
World Music Charts Europe - september 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 september, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 42 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
DJ Arafat Een moordend tempo - tot het allerlaatste einde 15 augustus, 2019 Op 12 augustus 2019 overleed de populaire Ivoriaanse deejay en zanger DJ Arafat in het ziekenhuis na een motorongeluk in de hoofdstad Abidjan, Ivoorkust. Arafat maakte naam in het populaire Coupé-Décalé genre en scoorde grote hits als Dosabado, Kpangor, Zoropoto, Enfant Beni en Moto, Moto" Volgens getuigen kwam hij op zondag 11 augustus met zijn motorfiets in aanraking met een auto . Hij werd vervolgens met een schedelbreuk opgenomen in een ziekenhuis in Abidjan, waar hij de volgende dag stierf. Nadat zijn overlijden bekend was gemaakt, verzamelde zich een duizendtal fans in de voorstad Cocody nabij het ziekenhuis en rouwde om zijn dood. 'Arafat kan niet sterven'.
Music Meeting 2019 liveverslag + foto's & video's Verslagen vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein 10 juni, 2019 MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein van het International Music Meeting Festival in Nijmegen. Park Brakkenstein staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken. Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en hosten we miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge vanuit de Oyo, de prachtig op een open plek in het bos gelegen locatie. Tijdens drie festivaldagen zetten we in dit artikel verslagen online.
Mixed Media Lounge op Houtfestival Haarlem zondag 16 juni Met Liu Fang, Etenesh Wassie Trio en Apichat Pakwan 1 juni, 2019 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 16 juni 2017 van 12.00 - 23.00 uur! De 34e editie! Als altijd muziek op vier podia. Opnieuw is de Mixed Media Lounge, waarvan wij met MixedWorldMusic de host zijn, deel van het programma. We zijn opnieuw te vinden vooraan op het grote Houtpodium. We doen daar live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.
Oliver (Tuku) Mtukudzi 1952-2019 De fluwelen stem is niet meer 24 januari, 2019 Niemand in Zimbabwe kon tippen aan zijn populariteit. Wanneer Tuku, zoals iedereen hem noemde, een nieuwe single of een album uitbracht – en dat was vaak –, stroomde zijn muziek in sneltreinvaart door het land. Uit de radio’s van auto’s, taxi’s en bussen, in de winkels, restaurants en bars van de steden en niet snel daarna in de meest afgelegen dorpen en dan vooral in de 'bottle stores', waar mensen hun drank per fles komen kopen. Oliver (Tuku) Mtukudzi werd 66 jaar.
De legendarische Afro-Cuban All Stars in februari in Nederland wo 27 februari in Q-Factory Amsterdam, do 28-2 Luxor Live, Arnhem 19 januari, 2019 ‘A Toda Cuba Le Gusta’, het debuutalbum van de Afro-Cuban All Stars uit 1997, vormde de opmaat voor het wereldwijde succes van de Buena Vista Social Club en de hype rondom Cubaanse muziek. De albums van de Afro-Cuban All Stars en Buena Vista Social Club werden in maart 1996 opgenomen in de wereldvermaarde Egrem-studio’s in Havana. Na afloop van deze historische sessies werd ook het internationale debuut van pianist Rubén González vastgelegd. Bij al deze opnames had Juan de Marcos González, voormalig tresspeler van Sierra Maestra en bandleider van de Afro-Cuban All Stars, misschien wel de belangrijkste rol, als arrangeur, componist, en de man die de deels bejaarde Cubaanse muzikanten weer naar de studio haalde. De Afro-Cuban All Stars komen voor twee concerten naar Nederland: woensdag 27 februari in Q-Factory, Amsterdam, en de dag erna in Luxor Live, Arnhem. We spraken uitgebreid met Juan de Marcos González.
Het jaar 2018 in MixedWorldMusic perspectief Extra's bij onze jaarlijstjes van 2018 31 december, 2018 Onlangs publiceerden we elders op MixedWorldMusic.com de Top 10 lijstjes van 2018 volgens onze redacteuren. Het album met de welluidende titel 'Istikrarli Hayal Hakikattir' van de Turkse zangeres Gaye Su Akyol werd gekozen tot album van het jaar.
De redacteuren gaven ook toelichtingen op hun lijstjes en hebben daarbij onder meer vermeld welk concert of festival ze het beste van 2018 vonden, welk boek het meeste opviel, en wat hun verwachtingen voor 2019 zijn.


Vivalda Dula Een symbiose van Angolese en westerse muziek 9 november, 2018 De Angolese zangeres/percussioniste Vivalda Dula is een opkomende ster in de Afrikaanse muziek. Zij bracht onlangs haar nieuwe album 'Dula' uit. Na de ep 'Insanidade Mental' (2013) en de cd 'Africa' (2015) is dit haar derde album. Voor haar muziekcarriere was ze actief als danseres in twee Angolese dansgroepen. Rik van Boeckel sprak met haar tijdens de Womex in Las Palmas, Gran Canaria, en was na de Womex getuige van haar optreden in The Paper Club in Las Palmas.
Reportages vanaf de Womex World Music Expo in Las Palmas Showcases en conferentie, 24-28 oktober 2018 28 oktober, 2018 Van 24 tot en met 28 oktober 2018 vond in Las Palmas, Gran Canaria, de Womex beurs plaats. Met dit artikel hebben we je op de hoogte gehouden van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteerde. Lees de verslagen, en vooral de laatste toevoegingen, en bekijk de livevideos van de showcases.
In Memoriam Khaira Arby Zangeres in Bamako overleden 24 augustus, 2018

'Je moet langskomen. Timboektoe is een mysterie en dat openbaart zich alleen als je er bent. Je zult dagelijks verrast worden.


Wie Khaíra Arby op haar praatstoel wilde hebben deed er goed aan deze onderwerpen aan te snijden: muziek, de positie van vrouwen in haar land, Mali, en bovenal haar geliefde Timboektoe. Een gepassioneerder ambassadrice had de stad van de 333 heiligen (dat is de officiële bijnaam) zich niet kunnen wensen. Timboektoe, de mysterieuze. Timboektoe, de kruising van al die verschillende volken met hun culturen. Khaira Arby sprak hun talen en bezong ze in hun eigen ritmes. Ze creëerde daarmee een unieke stijl waarmee ze de hele wereld betoverde. De weg erheen was niet eenvoudig.


Op 19 augustus is Khaira Arby overleden. Een In Memoriam.

Red Baraat - Best of Music Meeting's Mixed Media Lounge 2018 Live interview en mini-concert 26 mei, 2018 Op MixedWorldMusic.com deden we afgelopen weekend live verslag van Music Meeting 2018, met veel foto's en video. De highlights van het weekend pikken we er in aparte artikelen nog eens even uit. In dit artikel Red Baraat.