Win 2 kaartjes Piazzolla en de Serafijn in Tropentheater Gilian de Vries en Orion Ensemble in nieuw programma 7 januari, 2011 Gilian de Vries is een bevlogen kleinkunstenares en theatermaakster met een prachtige stem. Voor het Piazzolla-programma liet ze zich inspireren door de muziek van het Orion Ensemble. MixedWorldMusic.com geeft 3x 2 kaarten weg. Stuur een mail aan info@mixedworldmusic.com en vermeld in het onderwerp '2 kaartjes Piazzolla'. We laten voor 20 januari weten of je de twee tickets gewonnen hebt.
Nieuwe tour flamenco-ster Estrella Morente Cantaora doet Brussel, Eindhoven, Groningen en Amsterdam aan 3 februari, 2011 Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar aan het begin van de lente keert Spanjes superster Estrella Morente terug naar de Benelux. Op 16, 19, 20 en 21 maart geeft ze concerten in Brussel, Eindhoven, Groningen en Amsterdam.
Sunny Adé, the King of juju, is back! King Sunny Adé komt met ouderwets én vernieuwend dubbelalbum 9 januari, 2011 Van het spannende, met veel wapengekletter gestreden gevecht van de jaren zeventig en tachtig in Nigeria en ver daarbuiten om de boventoon te mogen voeren op het terrein van de jujumuziek is het laatste decennium niets meer te bekennen. Ook het verschijnen van de dubbel-cd Bábá Mo Túndé (Vader/God, ik ben terug (om u te eren)), de energieke, prachtig geproduceerde nieuweling van King Sunny Adé (1946), zal daar geen verandering in brengen. Maar wie had er nog zo’n spetterende en zeker deels vernieuwende comeback verwacht van de inmiddels toch redelijk bedaarde, eh, ja, bejaarde eerste Afrikaanse ster aan het internationale muziekfirmament, de gedoodverfde opvolger van Bob Marley bij world music platenlabel Island!
Maria de Fátima wint Top 2000 - De Covers André Hazes-cover in fadoformaat gekozen tot de beste 8 januari, 2011 Met het nummer Ele Acredita em Mim (Hij gelooft in mij) is fadozangeres Maria de Fátima winnares geworden van Top 2000 - De Covers. In een live-tv-uitzending van de NTR op Oudejaarsavond werd haar versie van de André Hazes-klassieker Zij Gelooft in Mij door de vakjury uitgeroepen tot beste cover van een nummer uit de Top 2000. De jury bestond uit Leo Blokhuis, Jamai, Stevie Ann, Manuela Kemp, Bert Kranenbarg en Ron Stoeltie.
Perzië vs Flamenco: Qasida op Flamenco Biënnale III Rosario 'La Tremendita' & Mohammad Motamedi in Bimhuis en Rasa 11 januari, 2011 Een van de voorstellingen die de Flamenco Biënnale III, het flamencofestival dat tussen 21 en 30 januari in drie Nederlandse steden plaatsvindt, extra speciaal maakt is Qasida; een muzikale ontmoeting van de Sevillaanse cantaora Rosario ‘La Tremendita’ en de Iraanse zanger Mohammad Motamedi. ‘Gezongen Spaanse volkspoëzie vermengt zich met Perzische kunstmuziek tot een klankwereld waarin het oude Al-Andalus zich misschien heel even laat horen’, beschrijft de organisatie het project. MixedWorldMusic sprak met festivaldirecteur Ernestina van de Noort over de totstandkoming.
Cantuária en Frisell presenteren Lágrimas Mexicanas Met twee concerten op 5 en 6 januari in Amsterdam en Rotterdam 19 december, 2010 Al 25 jaar spelen ze samen, de Amerikaanse jazzgitarist Bill Frisell en de Braziliaanse zanger-instrumentalist Vinicius Cantuária. Nu presenteren ze samen een plaat waarop de Mexicaanse muziek centraal staat, maar ook hun beider achtergronden (bossanova, samba en elektrische noise/distortion-gitaren) een rol spelen. Frisell en Cantuária presenteren hun plaat Lágrimas Mexicanas (Mexicaanse tranen) op 5 januari in het Bimhuis en 6 januari in LantarenVenster.
World Music Charts Europe - januari 2011 Tuvaanse keelzanger Albert Kuzevin nieuw op de eerste plaats 1 januari, 2011 De 20 beste albums van de maand, gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
Skop Gat-cd steunt jong talent uit Zuid-Afrika Eric Vloeimans, Joep Pelt, Giovanca deden mee 20 december, 2010 Het wereldkampioenschap voetballen bracht niet alleen maar de teleurstelling na de Oranje-euforie. In het kielzog van het sportevenement gebeurden in Zuid-Afrika ook dingen van een andere orde en waarde. Zoals het muzikale project Skop Gat, waarvan het album nu in de winkels ligt.
Flamenco Biënnale III in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht Bruisend platform aan de flamencokunsten in Europa 9 januari, 2011 De wereldflamencotop verzamelt zich tijdens de Flamenco Biënnale III die plaatsvindt van 21 tot en met 30 januari 2011 in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Tien dagen lang biedt de Flamenco Biënnale een bruisend platform aan de flamencokunsten in Europa, met grote sterren en jong talent die de voorhoede vormen van de flamenco in Spanje en Nederland.
Flamencozanger Enrique Morente overleden De 'dichter van de flamenco' was 67 jaar oud 7 december, 2010 De Spaanse flamencozanger Enrique Morente is maandag in een ziekenhuis in Madrid overleden. Morente, die binnenkort zijn 68ste verjaardag zou vieren, geldt als een belangrijke vernieuwer van de flamenco. De cantaor uit Granada liet zich beďnvloeden door de jazz en de popmuziek.
Stan Lokhin, ambassadeur van de Surinaamse muziek 'Ik kreeg een schorsing wegens het spelen van junglemuziek' 15 december, 2010 Na een lang ziekbed is Stan Lokhin begin december op 63-jarige leeftijd overleden. Twee maanden voor zijn dood gaf de veelzijdige Surinaamse musicus een interview aan het Parool. Journalist Patrick Meershoek tekende dit prachtige artikel op. 'Ik zei: het is leuk dat je Amerikaanse muziek speelt, maar je zult dat nooit beter kunnen dan een Amerikaan. Laten we Surinaamse muziek maken.'
Ojos de Brujo met Van Merwijk en Fischer op cajón Spaans-Nederlands onderonsje tijdens A Bigger Bang 11 december, 2010 Tijdens het afsluitende avondprogramma 'A Bigger Bang' van het Tromp Percussion festival, afgelopen november 2010, deden latinpercussionisten Nils Fischer en Lucas van Merwijk een nummer mee met de percussionisten van Ojos de Brujo, Xavi Turull en Max Moya Wright. Bekijk hier de videoregistratie.