Aníbal Velásquez: accordeonsensatie uit Barranquilla Pionier ontwikkelde pan-Caribische muziekstijl met vallenato en guaracha 8 juni, 2011 Wie in de Caribische kuststreek van Colombia de naam Aníbal Velásquez laat vallen, krijgt steevast een salvo aan superlatieven te horen. ‘El Bárbaro’ (de geweldenaar), ‘El Mago’ (de magiër) en ‘El Sensacional’ (de sensatie) zijn slechts enkele van zijn bijnamen. Want hoewel Velásquez zijn pionierswerk vele decennia geleden verrichtte, worden muzikale helden in Colombia niet vergeten. En accordeonist, liedjesschrijver en bandleider Aníbal Velásquez Hurtado is ontegenzeggelijk zo’n held. In juni start zijn eerste Europese tournee, met acht optredens in de Benelux.
Foutje nummer twee Van keiharde salsa tot relaxte desertblues 25 mei, 2011 Het is zover: de zomer is begonnen. En vanaf nu is het elk weekend genieten geblazen op de vele festivals. De medewerkers van MixedWorldMusic kozen weer een aantal optredens uit het enorme aanbod. Dit zijn de concerten waar ze het meest naar uitkijken in de maand juni.
Concert- en uitgaanstips juni 2011 Van keiharde salsa tot relaxte desertblues 1 juni, 2011 Het is zover: de zomer is begonnen. En vanaf nu is het elk weekend genieten geblazen op de vele festivals. De medewerkers van MixedWorldMusic kozen weer een aantal optredens uit het enorme aanbod. Dit zijn de concerten waar ze het meest naar uitkijken in de maand juni.
Chico & Rita: Cuba en New York in de jaren vijftig ‘Deze film symboliseert de zege van de latinjazz’ 11 oktober, 2011 Overal heeft hij al in de bioscoop gedraaid, behalve in Nederland. Wij zijn het wachten zat. Koop 'm online of beluister de soundtrack op Spotify: Chico & Rita. Met deze prachtige animatiefilm brengen de Spaanse tekenaar Javier Mariscal en cineast Fernando Trueba een ode aan de Afro-Cubaanse jazz van de jaren vijftig, zowel in Cuba als in New York. Jonge musici van nu geven de personages van toen een stem. Een interview met bassist en arrangeur Jorge Reyes.
World City Guide: Marseille Aan de hand van Watcha Clan 23 mei, 2011 Nee, zonder rondleiding komen we natuurlijk niet weg uit de oudste stad van Frankrijk, zegt Clément Queysanne, alias Suprem Clem, drijvende kracht achter Watcha Clan. Kan hij ondertussen wat wildstickeren ten bate van zijn band. ‘En me een beetje Banksy voelen’, grijnst hij.
Watcha Clan: hippe soundtrack van de Méditerranée 'Het gaat gewoon vanzelf. We zijn mixed' 23 mei, 2011 Vanuit het niets kwamen ze deze maand binnen op 3 in de Europese World Music Charts: Watcha Clan met het fraaie en gevarieerde album Radio Babel. MixedWorldMusic.com zocht de geëngageerde muzieknomaden op, thuis in melting pot Marseille.
Laat je verrassen op het Afrikafestival Hertme staat op 2 en 3 juli weer in het teken van muziek 18 mei, 2011 Elk jaar weer presenteert het Afrikafestival Hertme een kwalitatief hoogwaardig programma met muziek van het Afrikaanse continent. Daarom geven wij geen top tien met tips of hoogtepunten - want dat is onmogelijk - maar vijf verschillende categorieën. Dus: laat jezelf verrassen, dans tot je erbij neervalt, raak ontroerd en ontdek nieuwe muzieksoorten.
North Sea Jazz boordevol wereldmuziek Vijftien belangrijke world acts geselecteerd 1 juli, 2011 Steeds meer wordt North Sea Jazz ook een wereldmuziekfestival. De meest prominente acts van dit seizoen op het gebied van 'world' zijn er te zien en horen. Vooral op vrijdag en zondag, en met name veel latinjazz, afrobeat en funk, salsa, blues en flamenco.
El Sonero del Mundo, Oscar D'León, in Nederland 'Je moet spelen wat het publiek vraagt. Wat dat ook moge zijn' 7 mei, 2011 Het verhaal wil dat Oscar D'León in zijn jonge jaren als taxichauffeur door de Venezolaanse hoofdstad Caracas reed, en percussionist José Rodriguez hem 'ontdekte' toen hij hem met de radio mee hoorde zingen. De band die ze samen begonnen zou later uitgroeien tot het legendarische orkest La Dimension Latina. Inmiddels is actieve sonero en bassist D'León (1943) een van de grootsten van de salsa. Eind mei tourt hij door Nederland.
Primeur: Septeto Santiaguero krijgt Cubadisco-prijs Hun album Oye Mi Son Santiaguero wint in categorie Traditioneel Populair 1 mei, 2011 De uitreiking van de belangrijkste Cubaanse muziekprijzen vindt pas over twee dagen plaats, op 14 mei in Havana, maar Alden González, manager van de groep uit Santiago de Cuba, gaf MixedWorldMusic afgelopen maandag de primeur na een concert in Madrid.
Banabila met Vloeimans en Polat in Mixed-serie Filmische soundscapes met elektronica, trompet en ud in Grounds 6 mei, 2011 Geluidskunstenaar Michel Banabila, jazztrompettist Eric Vloeimans en ud-speler Mehmet Polat bundelen 28 mei hun krachten voor een avond vol filmische jazz-en soundscapes in de Mixed-serie in Grounds, het voormalige WMDC in Rotterdam.