Rupa beweegt tussen activisme en feestvieren Boeiend eerste concert Rupa and The April Fishes in World Sessions-serie woensdag 6 april, 2011

In het publieksinterview voorafgaand aan het concert werd het al duidelijk: zangeres, gitariste en bandleider Rupa beweegt zich in haar leven tussen uitersten. Ze combineert artsenij met muziek maken, speelt vrolijke liedjes over politieke ellende en weet een publiek dat net aan het dansen is geslagen te boeien met een ballad. Dit alles vanuit haar filosofie dat we kwestbare wezens in een harde wereld zijn en alles op alles moeten zetten om menselijkheid te bevorderen.


door Erk Willemsen

World Sessions is een concertserie waarin elke avond de aftrap wordt verricht met een korte documentairefilm over de muzikant of band in kwestie. In de film loopt Rupa met haar bandleden langs muurschilderingen in haar woonplaats San Francisco, door Spaanse wijken, en steekt ze zebra’s over, voor haar het symbool van de handreiking van de ene aan de andere cultuur.

In het live-interview met Mijke van Wijk van Radio 6 wordt haar vanzelfsprekend gevraagd naar wat direct intrigeert als je haar biografie leest: hoe combineert ze toch het dokterschap met spelen in een succesvolle band? ‘Ik doe het gewoon. Het leven bestaat nu eenmaal uit uitersten. Als ik in mei terug ben van deze tournee, ben ik weer een hele maand internist in het ziekenhuis. De lifestyle is inderdaad volkomen anders. Als je een maand op tour bent met muzikanten praat je inderdaad over heel andere zaken dan in het ziekenhuis met de andere doktoren (lacht). Maar wetenschap en artisticiteit hangen samen hoor. De scheiding tussen die twee, net als die tussen lichaam en geest, is in het westen een obsessie geworden. Het is een kunstmatige scheiding, die onterecht is.’

India, Frankrijk, VS
Rupa heeft breed leren denken door haar achtergrond. Haar ouders zijn uit Punjab, India, naar de VS verhuisd. Toen ze het financieel niet konden redden, zijn Rupa en haar broertje een tijdje teruggeweest naar India, naar oma, om daarna, herenigd met hun ouders, een paar jaar in Frankrijk te wonen. Ze studeerde vervolgens in Washington en vestigde zich uiteindelijk in San Francisco, de stad die, zoals ze tijdens het concert een keer zegt, ‘zo op Amsterdam lijkt’. Waarna ze uitroept dat ieder bandlid na de vorige Nederlandse tournee verkondigde dat de band zo snel mogelijk naar Nederland moest verhuizen.

Haar breed georiënteerde levenservaring heeft de voedingsbodem gelegd voor de multiculturele inslag van Rupa’s muziek, met het aparte tintje dat bitter zoet wordt en politiek liefde. Net nadat ze de laatste woorden tijdens het interview heeft uitgesproken, waarin ze haar politiek activisme nog eens uit de doeken heeft gedaan, opent ze de show met een Franstalig liefdesliedje. De tweede song, La Rose, weerspiegelt de discrepantie tussen ‘medicine and music’, zegt Rupa. Bij het derde liedje, wederom Franstalig – maar ze zingt ook in het Spaans en Engels –, nodigt ze het publiek uit om te dansen, wat gretig wordt opgepakt. Vanaf dat moment is het feest.

Cello en accordeon
Met een melange van tex-mex, gipsy, mestiza, Dylan, Bollywood, klezmer, tango, reggae, ska en chanson weet Rupa het publiek van begin tot eind te boeien. Vanwege de dansbaarheid natuurlijk, maar ook vanwege de mooie songs, haar stem, die met name als ze in het Frans zingt heel goed uit de verf komt, en de fraaie instrumentatie met cello en accordeon als extra’s boven op een standaard bandbezetting. Rupa zelf geniet: ‘Gisterenavond laat stond ik voor een massa dronken Grieken te spelen, hier heb ik de luxe dat julie dansen én luisteren. Dank je wel.’

Dialectiek en dynamiek, daar draait het allemaal om bij Rupa, zoveel wordt gaandeweg duidelijk. Als het publiek danst, neemt ze gas terug. Na een wat aarzelende reggae volgt ska en gaat het dak eraf. Rupa zelf en haar uitmuntend begeleidende band maken dat de muziek coherent is, ‘zich bewegend door de schemergebieden van de meest uiteenlopende stijlen’, zoals mijn buurvrouw in de zaal het uitdrukte. En zo was het.

Concerten in het kader van World Sessions
9 april: Podium Mozaïek, Amsterdam (waar we aanwezig waren)
10 april: Theaters Tilburg
13 april: De Oosterpoort, Groningen
14 april: Korzo Theater, Den Haag
15 april: De Doelen, Rotterdam
16 april: Vredenburg, Utrecht
Het concert van 9 april in Podium Mozaïek, Amsterdam wordt 3 mei uitgezonden op Radio 6.

Overige concerten in de Benelux
12 april: Magdalenazaal, Brugge

Over Rupa and The April Fishes kun je nog veel meer lezen, elders op deze site. Klik hier.

Luister hier naar de albums Este Mundo en Extraordinary Rendition op Spotify.

Bekijk hier de video’s in de playlist op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.com: registratie van diverse recente optredens van Rupa and The April Fishes.

World Sessions is een platform voor aanstormend talent, waarbij je muziek op een andere manier beleeft en een artiest van dichtbij leert kennen. Met een film, een interview en een liveoptreden krijg je een kijkje in de muzikale keuken van artiesten uit alle werelddelen. Na afloop van de show kun je persoonlijk kennis maken met de artiest, en draait de World Sessions-dj een set in de stijl van de avond. Publiek kan tijdens World Sessions vragen stellen aan de artiest, en wordt betrokken bij het optreden.

MixedWorldMusic.com is mediapartner van World Sessions.

www.worldsessions.nl

 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024