Gaby Moreno presenteert nieuwe album met tournee Guatemalteekse singer-songwriter maakt live diepe indruk 8 mei, 2012 'Weer een meisje met een gitaar? Ja, maar wacht...', schreef Armand Serpenti naar aanleiding van Gaby Moreno's show in Amsterdam, '...tot haar soulstrotje als een rokerige hese adem over je heen valt en je meegezogen wordt in gitaarrijke songs, sterk gecomponeerd, vol haken en hoeken. Drums, gitaren en basgitaar verklanken een afgeronde, overtuigende sound over een evenwichtig opgebouwde stijlenmix van melodieuze rock met rafelige, verhalende liedjes. Verrassend!' Gaby Moreno deed vorig jaar Nederland aan in een serie World Sessions. Ze is in mei terug voor een korte tournee waarin ze haar nieuwe album Illustrated Songs presenteert.
Ceumar: Balkan meets Brazil in Music World Series 'We willen niet te serieus zijn. Het publiek zal kunnen lachen!' 9 februari, 2011 De in Amsterdam woonachtige Braziliaanse singer-songwriter Ceumar is op creatief vlak niet te stoppen. Haar nieuwe show, Balkan meets Brazil, belooft een muzikaal feest te worden met wodka, caipirinha’s en vogeltjesdans. Een interview.
CaboCubaJazz presenteert Rikeza y Valor Interview met bandleiders Nils Fischer en Carlos Matos 2 februari, 2011 Een Duitse latinpercussionist met diepe wortels in de Kaapverdische muziek en een Kaapverdische latinpianist uit Rotterdam sloegen begin 2009 de handen ineen voor een Cubaans-Kaapverdische ontmoeting in het kader van de World Music Series. Een jaar later is het concept uitgegroeid tot een voltallige band met een uniek eigen repertoire en een strakke debuutplaat met maar liefst 21 gastmuzikanten.
Mixed in Grounds: reeks concerten in Rotterdam Eerste editie met de Balcony Players, het Hüseyin Badilli Quintet en Michaël Prins 20 januari, 2011 Wat voorheen 'Mixed Presents' in het WMDC was, is nu 'Mixed' in Grounds, zoals podium en café van het World Music and Dance Centre onlangs werden omgedoopt. Vrijdag 11 februari is de eerste avond onder de nieuwe naam. Met een veelzijdig programma. De serie 'Mixed' komt to stand in samenwerking met MixedWorldMusic.com.
Aurelio Martínez tourt met tweede plaat Laru Beya ‘Andy is een gevallen soldaat van het Garifuna-leger’ 24 september, 2011 In 2004 trok Aurelio Martínez de aandacht van de muziekpers met zijn debuutalbum Garifuna Soul. Bij Stonetree Records bracht hij zijn tweede cd uit: Laru Beya. Een breed geschakeerd, bruisend album met gastbijdragen van Youssou N'Dour, leden van Super Étoile de Dakar, Orchestra Baobab met zangers Rudy Gomis en Balla Sidibe en de Senegalese rapper Sen Kumpe. In oktober tourt hij door de Benelux. Luiser naar de muziek van Aurelio in onze playlists!
World Music Charts Europe - februari 2011 Met SÓS van Mercedes Peón van 2 op 1 en negen nieuwe binnenkomers 1 februari, 2011 De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
Katla: Amsterdam Klezmer Band recht voor z’n raap AKB presenteert in vijftiende jaar tiende album 27 januari, 2011 Maandag 31 januari presenteerde de 15-jarige Amsterdam Klezmer Band in Paradiso zijn tiende plaat, Katla, uitgebracht op het hippe Duitse label Essay en vernoemd naar de roemruchte vulkaan op IJsland. Voorman en oprichter Job Chajes (1972; raps, sax, sousafoon) licht een tipje van de sluier op.
Opwinding en verstilling uit het Verre Oosten Festival The Wild Wild East in Rasa, Tropentheater, Bimhuis en Zuiderpershuis 21 januari, 2011 De wildste fantasieën over oosterse muziek deden eeuwenlang de ronde, de wildheid van de muziek zélf viel achteraf wel mee. In de eerste aflevering van het nieuwe tweejaarlijkse festival The Wild Wild East, van 2 tot en met 6 februari in Nederland en België, ligt de nadruk op Korea, met uitstapjes naar Mongolië, China, Japan en Indonesië. Achter de oppeppende festivalnaam gaan trouwens ook weldadige stiltes en concentratie schuil, het festival maakt meteen korte metten met al te wilde indianenverhalen.
Flamenco uit Jerez: ritme als wapen Met Moraíto Chico en zijn zoon Diego del Morao 13 januari, 2011 Artist in Residence van de derde Flamenco Biënnale is Moraíto Chico, de meest vooraanstaande musicus uit een beroemde flamencofamilie uit Jerez. De stijl van Jerez kenmerkt zich door de timing en vrijheid binnen het flamenco-compás. Helaas is Moraíto wegens gezondheidsproblemen slechts in staat het slotconcert te geven op 30 januari, maar zijn zoon, supertalent Diego del Morao, neemt de shows en masterclasses van hem over. Het verhaal van een bijzondere flamencofamilie.
Hete mestizo uit Barcelona: deel 2 Lowlands-helden La Pegatina 19 januari, 2011 Kent u die grap van die reporter die mestizo ging snuiven in Manu Chao-stad Barcelona? Nee? Die reporter, die ging niet, want hij miste het vliegtuig. Dus… bélden we maar met de mensen die we zouden ontmoeten: La Pegatina en Che Sudaka, twee van de leukste Catalaanse bandjes uit de onstuimige música mestiza-scene. Beide bands beginnen binnenkort in Nederland aan hun Europese tours. Vandaag deel 2: La Pegatina.
Hete mestizo uit Barcelona: deel 1 Che Sudaka: cumbia-reggae-punk-rock-vallenato 14 januari, 2011 Kent u die grap van die reporter die mestizo ging snuiven in Manu Chao-stad Barcelona? Nee? Die reporter, die ging niet, want hij miste het vliegtuig. Dus… bélden we maar met de mensen die we zouden ontmoeten: La Pegatina en Che Sudaka, twee van de leukste bandjes uit de Catalaanse música mestiza-scene. Beide bands beginnen binnenkort in Nederland aan hun Europese tours. Vandaag deel 1: Che Sudaka.
Ben van den Dungen over het Dutch Latin Collective 'Uitontwikkelde muziek wordt weer interessant door externe invloeden' 2 februari, 2011 Het Dutch Latin Collective is bezig aan haar eerste seizoen, met een programma dat een confrontatie tussen, en een symbiose van, de drie hoofdstromingen van de Latijns-Amerikaanse muziek tot stand wil brengen: Afro-Caribisch, Braziliaans en de muziek uit de Rio de la Plata, waaronder tango. Initiatiefnemer Ben van den Dungen stelt dat die genres vrijwel uitontwikkeld zijn en dat een kruisbestuiving weer heel veel mooie nieuwe muziek kan opleveren. Een interview over de achtergronden van een ambitieus project.