Womex editie 2017 bijna ten einde Over verrassingen op de valreep en de druk van verwachtingen 29 oktober, 2017 Met alleen de slotceremonie op zondagmiddag nog te gaan, alwaar de jaarlijkse Womex Award - zeer terecht overigens - zal worden uitgereikt aan de Afrikaanse diva Oumou Sangaré, is een eerste terugblik op Womex 2017 beslist gerechtvaardigd. De voorlaatste festivaldag bracht overigens nog een aantal aangename en (minstens één) minder aangename verrassingen.
World Music Charts Europe - november 2017 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 november, 2017 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaïr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Womex 2017 beschouwd - over daycases, diners en pareltjes in de avond What's in a place? 28 oktober, 2017 Voor het eerst in haar geschiedenis streek de jaarlijkse wereldmuziekexpo WOMEX neer in een stad die relatief klein is en bovendien nauwelijks toerisme kent. Het zorgt voor verrassingen - zowel aangename als vervelende. En dan is er natuurlijk ook nog de muziek, waar het uiteindelijk allemaal om draait.
Reportages vanaf de Womex World Music Expo in Katowice Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2017 29 oktober, 2017 Van 25 tot en met 29 oktober 2017 vindt in Katowice, Polen, de Womex beurs plaats. Met dit artikel houden we je op de hoogte van wat er allemaal op ons af komt, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de livevideo’s van de showcases.
Womex 2017 opent in grootse stijl Poolse rootsmuziek schittert in spectaculaire, nieuwe concertzaal 26 oktober, 2017 De World Music Expo (WOMEX), het jaarlijks showcasefestival annex vakbeurs voor de wereldmuzieksector, streek voor editie 2017 neer in Katowice, een voormalige mijn- en industriestad in het zuiden van Polen. Het bleek een slimme keuze, want alle locaties waar de evenementen plaatsvinden - beurshal, concertzaal, muziekclub, et cetera - liggen op amper honderd meter afstand van elkaar in de Strefa Cultury, een nieuw ontwikkeld stadshart vlak naast de oude binnenstad. Het traditionele openingsgala, dat op de woensdagavond gehouden wordt, was misschien wel het meest geslaagde ooit in de geschiedenis van de Womex.
Le Guess Who? Elfde editie met Bulgaars vrouwenkoor, Marokkaanse gnawa en Irakese Maqam 23 oktober, 2017 Experiment, avontuur en muzikale grensverlegging vormen de uitgangspunten van Le Guess Who?, een van de meest veelzijdige muziekfestivals die ons land rijk is. Dit jaar viert het zijn elfde editie. Van 9 tot 13 november zijn er concerten op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht, uiteenlopend van poppodia en theaters tot kerken en galeries. Opnieuw stelde een aantal curatoren een boeiend programma samen, variërend van experimentele pop en jazz tot hiphop en folk. Ook zijn diverse wereldmuziekacts geprogrammeerd, zoals de Marokkaanse gnawamuzikant Maâlem Houssam Guinia & Band, het Bulgaarse vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares, Bosnische accordeonvirtuoos Mario Batkovic, tarabzanger Abdel Karim Shaar uit Libanon, mbirakoningin Stella Chiwese uit Zimbabwe, zangeres Farida Mohammed Ali uit Irak en koraspeler Sekou Kouyaté uit Guinee Conakry. De Malinese diva Oumou Sangaré was aanvankelijk ook geprogrammeerd, maar moest helaas afzeggen.
Reportage Fira Mediterrania de Manresa Culturele markt in het hart van Catalonië jubileert 21 oktober, 2017 Manresa, een Catalaans provinciestadje zo'n 60 km ten noorden van Barcelona, is elk najaar het decor van Fira Mediterrania de Manresa. Deze bruisende culturele markt, dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd, is hét podium voor nieuwe artistieke creaties geïnspireerd door de tradities van Catalonië en andere streken rond de Middellandse Zee. Hoewel het merendeel van de showcases en voorstellingen uit Catalaans aanbod bestaat, bood Fira Mediterrània dit jaar ook ruimte aan artiesten uit Portugal, Frankrijk, België, Marokko en Italië. Overdag komen kunstenaars, programmeurs, journalisten en andere professionals in het Technisch Museum bijeen om te debatteren, vergaderen, confereren en speeddaten. ’s Middags en 's avonds vinden op straat en in clubs en theaters voorstellingen plaats die ook voor lokaal publiek toegankelijk zijn.
Kayhan Kalhor en Ali Bahrami Fard in Muziekgebouw aan 't IJ Ongewoon diepe klanken uit eeuwenoude Perzische bron 17 oktober, 2017 Op dinsdag 14 november vindt in Muziekgebouw aan ’t IJ een bijzonder concert plaats. Kayhan Kalhor en Ali Bahrami Fard, beiden afkomstig uit Iran, treden er aan met twee instrumenten die maar zelden te horen zijn: een basvariant van de Perzische santur (cimbaal) en een volkomen nieuw strijkinstrument dat nog maar een jaar of tien bestaat, de shah-kaman. Op het programma staan onder meer stukken van hun bejubelde album “I Will Not Stand Alone” uit 2012. Het concert komt in de plaats van een eerder aangekondigd optreden door Kalhor met Toumani Diabaté, dat door omstandigheden geen doorgang kan vinden.
Reportage: Mekudeshet Festival in Jeruzalem Nieuw cultureel leven in uiterst complexe omstandigheden 4 oktober, 2017 Mekudeshet is het Hebreeuwse woord voor heilig. Het is ook de naam van een in alle opzichten bijzonder cultureel festival dat jaarlijks plaatsvindt in Jeruzalem. Doel van het festival is om op een andere manier te kijken naar de stad en de conflicten in Israël, maar zeker ook naar jezelf. Ongebruikelijke locaties en voorstellingen en bijzondere artiesten geven glans aan dit evenement, dat veel dieper graaft dan het zoveelste popfestival met bier en burgers. Mekudeshhet daagt uit om je comfort zone te verlaten en grenzen te overschrijden. Mixed-reporters Charlie Crooijmans en Bas Springer waren vijf dagen in de heilige stad en hoorden niet alleen prachtige muziek, maar verdiepten zich ook in haar beladen geschiedenis.
World Music Charts Europe - oktober 2017 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 oktober, 2017 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaïr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Estrella Acosta zingt werk van vrouwelijke componisten Vergeten Cubaanse maanvrouwen in het zonnetje gezet 5 februari, 2019 Zangeres Estrella Acosta woont en werkt alweer een flink aantal jaren in Nederland. Hier herontdekte ze eind jaren negentig haar Cubaanse roots, met een aantal fraaie cd-projecten als gevolg. Haar laatste ontdekkingstocht voert langs de deels vergeten geschiedenis van vrouwelijke Cubaanse componisten. Aan Ronald Veerman vertelt ze hoe een geliefde Amerikaanse vintage comedy haar op het spoor zette...
Ricardo Ribeiro brengt zijn fado naar de lage landen Hoog en omvangrijk bezoek uit Portugal 19 september, 2017 Ricardo Ribeiro behoort met zijn 36 jaren tot de jonge garde van de Portugese fadistas. Hij wordt in eigen land tot de absolute top gerekend, maar hij is ook een buitenbeentje en kijkt graag verder dan het heilige huisje van nationale trots dat de fado nu eenmaal is. Zo verdiepte hij zich in de flamenco en de Braziliaanse muziek en ging een gedurfd avontuur aan met de Libanese componist en ûdspeler Rabih Abou-Khalil, waarvoor hij zich de vocale versierkunst van de Arabische muziek eigen moest maken. Maar nu komt hij eindelijk ook naar Nederland in de gedaante waarmee hij het meest vertrouwd is - die van fadista.