MixedWorldMusic Top 10 van 2023 - Album van het Jaar is Vernon Chatlein's Imershón De beste world music albums van 2023 volgens de redacteuren van 24 december, 2023 Voor de 15de keer hebben 12 redacteuren van online magazine MixedWorldMusic hun jaarlijstjes samengesteld met wat ze de beste en meest bijzondere albums van het jaar vonden. Voor de MixedWorldMusic.com Top 10 van 2023 stelden ze ieder hun eigen Top 10 samen, wat opgeteld resulteerde in de gezamenlijke Top 10 van 2023.

Fraaie mix van Griekse muziek en jazz Optreden Merem in De X 18 december, 2023 De op Codarts in Rotterdam gevormde Griekse band Merem presenteerde in wereldmuziekcentrum De X in Leiden haar gelijknamige album met een mix van Griekse muziek, global en jazz. Pianist Yiorgos Bereris zorgde voor jazzy melodieën. En door het spel op de ûd, de Arabische luit, door Dimitra Metzaki, werd er ook een oosters element aan toegevoegd. Zangeres Vanessa Kourtesi zong erg mooi en ook contrabassist Yiannis Vagianos en drummer Ektoras Remsak waren erg goed. Zij wonen inmiddels in Athene, de anderen nog in Rotterdam. Merem, wat zoveel betekent als dromen die elkaar tegenkomen, liet tijdens dit concert vaak dromerige klanken horen en wist soms ook goed te improviseren.
Feestelijke cd presentatie Cantorias in het Bimhuis 17 december, 2023 De cd presentatie van Cantorias in het uitverkochte Bimhuis was buitengewoon feestelijk. De vier zangeressen, Lilian Vieira, Femke Smit, Ana Serierse en Nina Rompa, zetten met de vier musici Breno Virícimo (basgitaar), Lucas Santana (dwarsfluit, klarinet, percussie), Udo Demandt (drums) en Daniël de Moraes (gitaar) een heerlijke Braziliaanse show neer, niet alleen met de dertien tracks van het album maar ook met nummers van Joyce Moreno, João Bosco en Chico Barque.
Boy Edgar Prijs uitgereikt aan Monica Akihary Boi Akih pakt groots uit in afgeladen Bimhuis 7 december, 2023 Woensdagavond werd in het Amsterdamse Bimhuis de belangrijkste Nederlandse jazzprijs uitgereikt aan Monica Akihary. Het was voor het eerst dat daarbij de keuze viel op een vrouw van kleur, die bovendien nooit een conservatoriumopleiding volgde. Samen met haar onafscheidelijke partner Niels Brouwer volgt Akihary sinds jaar en dag haar eigen weg door de wereld van de muziek en ontwikkelde haar uit duizenden herkenbare stijl door zich te verdiepen in de meest uiteenlopende genres en tradities.
World Music Charts Europe - December 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 december, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
RIP Sara Tavares 22 november, 2023 Gisteren bereikte ons het bericht dat de Kaapverdische zangeres Sara Tavares op 19 november in haar woonplaats Lissabon is overleden. Ze was 45 jaar. In 2005 brak Tavares wereldwijd door met het prachtige album 'Balancê'. Eerder had ze al het gospelalbum 'Sara Tavares and Shout' (1996) uitgebracht alsmede de cd 'Mi Ma Bô' (1999). In 1994 vertegenwoordigde ze Portugal tijdens he Eurovisie Songfestival. Na het verschijnen van haar albums 'Alive in Lisboa' (2008) en 'Xinti' (2009) werd bij Sara een hersentumor vastgesteld, waardoor ze niet langer kon optreden, maar in 2018 keerde ze onverwacht terug met een nieuw album – 'Fitxadu'. Ze trad vervolgens ook op in De Doelen.
Voor de zestiende keer Le Guess Who? Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht 15 november, 2023 De zestiende editie van Le Guess Who? (LGW) trok een trouwe lokale fanbase en ook buitenlands publiek (uit zestig verschillende landen), allemaal hongerig naar nieuwe en onbekende geluiden. Tegelijkertijd bestrijkt het festival de hele stad en zijn er optredens en performances op diverse locaties. Drones, electronics, pop, performance art, vergeten muziek, muziek uit verre oorden, improvisatie, healing music. LGW gelooft dat ‘muziek de kracht heeft om nieuwe inzichten en ideeën te stimuleren en verbinding met de wereld om ons heen te verdiepen’. Van het overweldigende aanbod, zo'n 256 acts, bezocht Charlie Crooijmans er een aantal op vrijdag, zaterdag en zondag.
World Music Charts Europe - November 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 november, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Reportages vanaf de Womex Worldwide Music Expo in A Coruña Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023 28 oktober, 2023 Van 25 tot en met 29 oktober 2022 vond in A Coruña, de hoofdstad van Galicië in Spanje, de WOMEX-beurs plaats, de 29ste editie alweer! Met dit artikel brengen we je op de hoogte van wat er allemaal op ons afkomt deze Womex, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar de muziek wordt gepresenteerd. Lees de verslagen en bekijk de videofragmenten van de showcases.
World Music Charts Europe - Oktober 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 oktober, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Izaline Calister presenteert nieuwe muziektheaterproductie Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin 25 september, 2023 Zangeres Izaline Calister, zelf afkomstig van Curaçao en nazaat van tot slaaf gemaakten, brengt een muzikaal eerbetoon aan haar eigen overgrootmoeder Juliet en aan Tula, die opstand tegen de onderdrukkers leidde en op Curaçao geëerd wordt als nationale held. Daar zal hij op 3 oktober in aanwezigheid van staatssecretaris Van Huffelen officieel gerehabiliteerd worden, zodat hij ook door Nederland voortaan als vrijheidsstrijder wordt beschouwd. Op 5 oktober gaat de tournee van start.
Meral Polat Trio opent nieuwe serie Old Roots New Routes Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra 20 september, 2023 Vanaf zaterdag 23 september presenteert Old Roots New Routes voor de vierde keer een nieuwe concertserie in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, met avontuurlijke formaties die vanuit hun old roots met Nederlandse zielsverwanten new routes inslaan. Ze betreden nieuwe paden met muziek uit alle windstreken die - geworteld in oude culturele tradities - vandaag tot de verbeelding spreekt. Dit najaar start met drie formaties waarbij krachtige vrouwen het middelpunt vormen.