World Music Charts Europe - Oktober 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 oktober, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Izaline Calister presenteert nieuwe muziektheaterproductie Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin 25 september, 2023 Zangeres Izaline Calister, zelf afkomstig van Curaçao en nazaat van tot slaaf gemaakten, brengt een muzikaal eerbetoon aan haar eigen overgrootmoeder Juliet en aan Tula, die opstand tegen de onderdrukkers leidde en op Curaçao geëerd wordt als nationale held. Daar zal hij op 3 oktober in aanwezigheid van staatssecretaris Van Huffelen officieel gerehabiliteerd worden, zodat hij ook door Nederland voortaan als vrijheidsstrijder wordt beschouwd. Op 5 oktober gaat de tournee van start.
Meral Polat Trio opent nieuwe serie Old Roots New Routes Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra 20 september, 2023 Vanaf zaterdag 23 september presenteert Old Roots New Routes voor de vierde keer een nieuwe concertserie in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, met avontuurlijke formaties die vanuit hun old roots met Nederlandse zielsverwanten new routes inslaan. Ze betreden nieuwe paden met muziek uit alle windstreken die - geworteld in oude culturele tradities - vandaag tot de verbeelding spreekt. Dit najaar start met drie formaties waarbij krachtige vrouwen het middelpunt vormen.
Enerverend optreden Algerijnse groep Lemma in Den Haag Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement 10 september, 2023 Lemma, een groep van zeven vrouwelijke muzikanten uit Algerije, bracht tijdens het Gnawa Festival in Korzo op enerverende wijze de muziek uit de Saoura regio en de stad Béchar naar een Nederlands podium. Het gaat om vier muziekstijlen uit het zuiden van de Algerijnse Sahara: Zaffâni, Hadra, Al-farda en Gnawi. De muziek van de Saoura, soms traag en loom, soms levendig en deinend, blijft herkenbaar aan de instrumenten en de plaats die het lichaam inneemt. De stem en de handen blijven de belangrijkste instrumenten, waaraan de percussie is verbonden. Tijdens het optreden werd uiteraard aandacht besteed aan de enormde aardbeving die Marokko de voorgaande nacht trof en werden de aanwezigen verzocht om geld te doneren voor hulp aan de duizenden slachtoffers.
World Music Charts Europe - September 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 september, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
On The Roof Xtra – Eerbetoon aan Felix Hildenbrand Er gloort licht op het dak! 22 augustus, 2023 Afgelopen zaterdag was de eerste van twee speciale afleveringen van de zomers concertreeks On The Roof, die gewoontegetrouw plaatsvinden op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam-Noord. Vanwege het onverwacht overlijden van oprichter, aanjager, programmeur en gastheer Felix Hildenbrand ging de reguliere serie dit jaar niet door, maar kort geleden maakte het bestuur van de stichting achter de concerten bekend dat er twee herdenkingsconcerten zouden plaatsvinden, in augustus en september. Ton Maas, trouw bezoeker van On The Roof, was natuurlijk van de partij om verslag te doen.
VOLfestival met muziek uit Cuba, India en Soedan In Zeist doen ze het gewoon! 16 augustus, 2023 Het gebeurt niet alle dagen dat een nieuw wereldmuziekfestival zijn opwachting maakt. In Zeist – niet geheel toevallig de woonplaats van muzikant en gangmaker Mark Alban Lotz – worden al een tijdje concerten georganiseerd onder de noemer VOLfest. Die reeks wordt op 27 augustus afgesloten met de tweede editie van het VOLfestival op het Ontmoetingsplein in de wijk Vollenhove.
Mooi meegenomen Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita 16 augustus, 2023 (Bas)klarinettist en componist Beth Custer, ooit betrokken bij de Amerikaanse etno-dance-formatie Trance Mission, berichtte ons over haar nieuwe album 'Sky', gemaakt in samenwerking met gitarist Will Bernard, dat binnenkort verschijnt. Dat deed Ton Maas de oren spitsen, want Bernard is te horen op een van zijn meest geliefde schijfjes: de cd ‘Anahita’, die de Indiase zangeres Shweta Jhaveri in 1998 opnam met een aantal Amerikaanse jazzmuzikanten. De combinatie van zwierige khyal (Noord-Indiaas licht klassiek) met wiegende grooves is een regelrecht ‘marriage made in heaven’. Ton maakte daarom dankbaar gebruik van de mogelijkheid om Will via de telefoon in New York over zijn betrokkenheid bij 'Anahita' aan de tand te voelen.
Joyeus Farewell to Amsterdam-concert door Gilberto Gil Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw 12 augustus, 2023 Hij was de sleutelfiguur in het centrum van antdictatoriaal, progressief muzikaal verzet halverwege de jaren zestig in Bahia, Brazilië. Gilberto Gil werd gevangen gezet, maakte muziek vanuit ballingschap, maar werd in 2003 ook politiek op het schild gehesen als minister van Cultuur van Brazilië. Inmiddels 81 is hij bezig aan zijn afscheidstournee en deed daarbij 23 juli 2023 het Concertgebouw in Amsterdam aan.
On The Roof eert Felix Hildenbrand Twee avonden op het dak: 19 augustus en 15 september 8 augustus, 2023 De zomerse concertreeks On The Roof in Amsterdam-Noord verloor in april haar oprichter, programmeur, gastheer, (inval)muzikant en oliemannetje door het onverwacht overlijden van Felix Hildenbrand. Vandaar dit muzikaal eerbetoon aan de man die de afgelopen twaalf jaar heel wat mensen onvergetelijke muzikale momenten bezorgde op een unieke locatie in Amsterdam-Noord: het 'zitkuiltheater' op het dak van een bedrijfspand aan de Johan van Hasseltweg.
RIP Theo van Tol 5 augustus, 2023 Begin deze week overleed Theo van Tol, op de bühne sinds jaar en dag het onverstoorbare rustpunt van de Amsterdam Klezmer Band, die met zijn accordeon in veel opzichten de boel bij elkaar hield. Met zijn aantreden, eind 2001, was de bezetting van de band compleet. Hij was dan misschien niet de meest dynamische performer – daarvan telt de AKB er overigens genoeg – maar vervulde zijn rol met precisie. Ook als componist stond Theo zijn mannetje. Zijn stukken behoren tot de meest avontuurlijke in het repertoire van de band. STriCat, het trio dat Theo vormde met AKB-collega Gijs Levelt en cimbalist Bokkie Vink, vormde een perfecte uitlaatklep voor Theo’s nieuwe speeltje: zijn elektronische accordeon. Daarmee voorzag hij het ensemblespel waar nodig van een kamerbrede orkestpartij of een zoevende ‘contrabas’. Theo was al geruime tijd ziek en werd tijdens optredens vaak vervangen door Ellen van Vliet, een van de vaste invalkrachten van de AKB. Bij de jubileumtournee ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de band wilde hij per se nog aanwezig zijn. Fijn dat dat nog is gelukt.
World Music Charts Europe - Augustus 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 augustus, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.