Amália Rodrigues anno 2022: Lina_ Raül Refree - de fado herijkt Interview met het Portugees-Spaanse duo - tour eind november 7 november, 2022 Het duo van toetsenist/producer Raül Refree en zangeres Lina Rodrigues, samen Lina_ Raül Refree, vertolkt de legendarische liederen van de beroemdste fadozangeres aller tijden, Amália Rodriques, en doet dit op een overrompelende, hedendaagse wijze. Het duo tourt in Nederland en sluit op zondagavond 27 november 2022 de reeks af met een concert in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Een interview met beiden!
World Music Charts Europe - November 2022 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 november, 2022 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 26 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
De bandura van de Oekraïense Kobzari Een unieke traditie die ten prooi viel aan de sovjetisering 27 oktober, 2022 Net als collega Bram Posthumus werd ik tijdens de rondwandeling over de Womex trade fair bij de Oekraïense stand aangenaam verrast door de dame die zulke fraaie melodieën aan haar bandura ontlokte. Dat bijzondere en typisch Oekraïense instrument had al eerder mijn pad gekruist, maar ik had er nog nooit een in het echt gezien. Die eerdere kennismaking, ruim twintig jaar geleden, was te danken aan een zending promo-cd’s van het label November, inmiddels ter ziele. Een daarvan was 'Black Sea Winds - The Kobzari of Ukraine'. Het weemoedige getokkel op die plaat sprak me zo aan dat ik besloot verder uit te zoeken hoe het zat met dit ongewone instrument en zijn bespelers, die Kobzars of Kobzari bleken te heten.
Dinsdag 1 november World Music Forum NL jubileumviering met FaKruTu, SonCe Trio, Dareyn en expertmeeting Old Roots New Routes dubbelconcert in TivoliVredenburg Utrecht 27 oktober, 2022 Komende dinsdag viert World Music Forum NL haar 15-jarig bestaan met een expertmeeting overdag, en een Old Routes New Routes dubbelconcert met FraKuTu Dakar Edition en SonCe in de avonduren.
Womex 2022 - bespiegelingen van Bram Posthumus Een tour langs de Afrikaanse artiesten in Lissabon 25 oktober, 2022 Afrika-correspondent Bram Posthumus is al sinds jaar en dag verbonden aan MixedWorldMusic. Zijn standplaats: Bamako, of Ouagadougou, of Dakar, dan wel Abidjan, en soms Den Haag. Afgelopen week was het Lissabon, om de Womex beurs en showcases bij te wonen. Hij luistert, praat en observeert. En schrijft. Lees zijn scherpe analyse.
Reportages vanaf de Womex Worldwide Music Expo in Lissabon Showcases en conferentie, 19-23 oktober 2022 23 oktober, 2022 Van 19 tot en met 23 oktober 2022 vindt in Lissabon, Portugal, de Womex-beurs plaats, de 28ste editie! Met dit artikel houden we je tijdens Womex op de hoogte van wat er allemaal op ons af komt, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de videofragmenten van de showcases. In omgekeerd chronologische volgorde!
Festival Sacred Songs Geen acid house maar green house 17 oktober, 2022 Festival Sacred Songs, sinds 2016 gevestigd in Den Haag, richt zich op spirituele muziek, poëzie, dans en rituelen uit verschillende culturen. Op 9 oktober ging de vierde editie van start in Amare aan het Spuiplein. Muziekpublicist, pophistoricus, deejay en cultuuraanjager Stan Rijven toog naar zijn geboortestad om verslag te doen van de openingsavond.
Millennium Jazz Orch. ft. Lilian Vieira & op tournee met O Verde do Brasil Achtdelige suite voor bigband op poëzie van Thiago de Mello 9 oktober, 2022 'Bleeding Amazonia' is de titel van het nieuwe album van het Millennium Jazz Orchestra. Componist-dirigent Joan Reinders heeft een achtdelige suite voor bigband en zang geschreven op poëzie van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello. Een leidende rol is weggelegd voor de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De komende weken toeren ze met de voorstelling door het land.
World Music Charts Europe - Oktober 2022 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 oktober, 2022 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 26 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland.
De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Estrella Acosta & Esquina 25 Cuban Country Queens 13 september, 2022 Estrella Acosta & Esquina 25 presenteren 'Cuban Country Queens'. Daarbij richten ze de spotlight op de 'koninginnen' van de musica guajira - de vrouwelijke songwriters van het Cubaanse platteland - die in de loop der jaren geweldige nummers hebben geschreven.
De WOMEX World Music Expo vindt plaats in Lissabon van 19-23 oktober 2022 Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd 6 september, 2022 Elk jaar in oktober reizen zo’n 2500 wereldmuziekprofessionals uit alle delen van de wereld af naar een stad in Europa om de Womex bij te wonnen. Dit jaar is dat Lissabon, van 19 tot 23 oktober

Deze jaarlijkse beurs is gedurende 5 dagen en 4 nachten het epicentrum van de wereldmuziek, waar muzikanten, programmeurs, festivaldirecteuren, boekingsagenten, managers en media bij elkaar komen om te netwerken, zaken te doen en te genieten van mooie muziek.
World Music Charts Europe - September 2022 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 september, 2022 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland.
De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.