World Sessions: de dierentuin van Gabby Young Britse zangeres brengt akoestische 'circusswing' 11 november, 2011 'Het is net een circus. Of een dierentuin. Er zijn heel veel attributen op het podium, heel veel kostuums. We zijn net een reizend circus. En iedereen heeft zijn eigen, maffe persoonlijkheid. Ja, we zijn net een troep wilde dieren die de dierentuin uit komen rennen om bij het circus te gaan.' Zo beschrijft Gabby Young haar eigen band, waarmee ze vanaf 23 november in het kader van World Sessions door Nederland tourt.
Producerscollectief DRC Music: Kinshasa One Two 'Wij zijn muziekschatgravers die naar goud zoeken' 5 december, 2011 Op initiatief van duizendpoot Damon Albarn trokken producers uit het hiphop- en dancecircuit voor vijf dagen naar de Congolese hoofdstad Kinshasa om er met lokale muzikanten op te nemen. Het resultaat van dit 'cultureel experiment' is Kinshasa One Two, dat in september werd uitgebracht als download, en in november op cd en vinyl uitkomt. Het album staat inmiddels op 8 in de Billboard Top 15. 'Congo is één oerwoud van geluid.'
Mariza, A Filetta en Natacha Atlas kanshebbers Edisons Genomineerden Edison Jazz/World bekend 15 oktober, 2011 De nominaties voor de Edison Jazz/World, de oudste muziekprijs van Nederland, zijn bekend. In de categorie Jazz Nationaal zijn The Ploctones, Wolfert Brederode Quartet en Tineke Postma genomineerd. Internationaal strijden John Scofield, Gerald Clayton en Joe Lovano om de eer. Youn Sun Nah, Ruben Hein en Kurt Elling maken kans op een Edison in de categorie Jazz Vocaal, en in de categorie World zijn Natacha Atlas, Mariza en A Filetta de kanshebbers. De Edisons worden uitgereikt in Muziekgebouw (Frits Philips) Eindhoven op 16 november 2011.
Mixed Tube: onze wekelijkse videoselectie - Vol.2 Mdungu, Stevie Wonder, Neco Novellas, Lucas Santtana en Robert Johnson 21 oktober, 2011 Elke week verschijnt op Mixed Tube een videoselectie met verrassende primeurs, mooie interviews, bijzondere liveregistraties, onvergetelijke klassiekers en meer. Deze week: korte docu over Mdungu's tweede plaat Gambian Space Project, Stevie Wonder op Rock in Rio, de videoclip Super Violăo Mashup van Lucas Santtana en een historisch filmpje met muziek van Robert Johnson.
Abdelli: Berberzanger met een boodschap Abderrahmane Abdelli na acht jaar terug aan het muziekfront 21 oktober, 2011 Na acht jaar relatieve stilte is de Algerijnse zanger-gitarist Abderrahmane Abdelli terug met een nieuw studioalbum. En wel bij het Nederlandse label Zimbraz van Music & Words. We spraken de zanger, die inmiddels al 25 jaar in Brussel woont. 'Ik mis mijn roots enorm, maar heb geen enkele reden om terug te gaan.'
Dag van de Wereldmuziek in Rotterdam Van Parne Gadje en Neco Novellas tot Alberto Caicedo en Jan Wouter Oostenrijk 14 november, 2011 Op 1 december vindt voor de tweede keer de Dag van de Wereldmuziek plaats, een conferentiedag met seminars, lezingen, netwerken en showcases van en voor de wereldmuzieksector. De optredens 's avonds zijn open voor publiek. Afterparty met Munchi!
Buena Vista Social Club presents Eliades Ochoa Aloude bewaker van de Cubaanse son 16 november, 2011 Afgelopen juni pensioneerde hij. Naar westerse maatstaven dan. Want Eliades Ochoa is nog maar het jongste lid van de inmiddels legendarische Buena Vista Social Club, en weet niet van ophouden. Het tourschema vanaf 15 november zegt genoeg. Ochoa wil de erfenis van dé Club hooghouden. En doet dat met verve.
Mixed Tube: onze wekelijkse videoselectie - Vol.1 Anoushka Shankar, Buraka Som Sistema, Zita Swoon, Bongomatik, Fania All Stars 14 oktober, 2011 Vanaf nu elke week op Mixed Tube een videoselectie met verrassende primeurs, mooie interviews, bijzondere liveregistraties, onvergetelijke klassiekers en meer. Deze week: interview Anoushka Shankar over haar nieuwe album dat eind oktober verschijnt, de nieuwe videoclip van Buraka Som Sistema, Zita Swoon aan het werk in Burkina Faso, Bongomatik live in het Bimhuis, en een Fania All Stars classic.
Nieuw wereldmuziekpodium De Regentes Haags podium: 'Dit is wat ertoe doet' 18 oktober, 2011 Met ingang van dit seizoen heeft theater De Regentes in Den Haag een nieuwe muziekprogrammeur: musicoloog en schrijver Saskia Törnqvist. Zij zet de inhoudelijke lijn van het podium voort, maar met een sterke hang naar de wereldmuziek, haar vakgebied. 'Overal wordt gezongen over leven, liefde en dood. Of het nou in het Turks, Nederlands of Bambara is, dat maakt niet uit.' Vrijdag 25 november organiseert De Regentes de Klezmernacht.
Femi Kuti opent voor Red Hot Chili Peppers Zondag 16 oktober brengt oudste zoon Fela Kuti voorprogramma in Ahoy' 5 oktober, 2011 Samen met zijn orkest The Positive Force zal Femi Kuti zondag 16 oktober het openingsprogramma verzorgen voor niemand minder dan de Red Hot Chili Peppers. Het is vooralsnog een eenmalige happening. Het gaat goed met de oudste zoon van Fela Kuti. Hij won dit jaar ook al de Songlines Award voor Beste Artiest van 2011. Zijn broertje Seun speelt in dezelfde periode twee keer in de Benelux: op 15 oktober in Paradiso, Amsterdam, en op 20 oktober in Ancienne Belgique, Brussel.
Serie Mixed-concerten in Grounds Soweto Kinch, Fatoumata Diawara en Baraná met Ceylan Ertem 2 oktober, 2011 In Grounds, voorheen WMDC, in Rotterdam, start een nieuwe serie Mixed-concerten. Soweto Kinch, Fatoumata Diawara en Baraná spelen er respectievelijk op 15 oktober, 24 november en 10 december.
World Music Charts - oktober 2011 Fatoumata Diawara's debuutalbum meteen op 1 1 oktober, 2011 De twintig beste albums van de maand, gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen.