Dele Sosimi
Interactivo
Ililta Band
Danilo Pérez
Davi Moraes
Roda de Samba
Khaira Arby
Thione Seck
Veel wereldmuziek in het Amsterdamse Bimhuis In juni en juli: Interactivo, Dele Sosimi en vele anderen woensdag 29 juni, 2011

Het Bimhuis in Amsterdam viert de zomer met een flinke reeks world music concerten. Te beginnen aanstaande zondag met Thione Seck. Daarna volgen Interactivo, Khaira Arby, Davi Moraes, Roda de Samba, Ililta, Dele Sosimi en Danilo Pérez. Lees hier alles over deze concertreeks.


Muziek uit Senegal, Cuba, Mali, Brazilië, Ethiopië, Nigeria en Panama doet in juni en juli jazzpodium Bimhuis in Amsterdam aan. De reeks begint aanstaande zondag met een premièreconcert van Thione Seck en eindigt 9 juli met het meest jazzy concert uit de serie, dat van het Danilo Pérez Trio.

Luister hier naar de playlist die we van de muziek van deze concertreeks hebben gemaakt op Spotify.

Bekijk de video’s van de artiesten en bands in deze concertreeks in het Bimhuis in de playlist op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.

Thione Seck speelt première van Orientation
De Senegalese zanger Thione Seck is een van de geestelijke vaders van de mbalax, de populaire dansmuziek van Senegal en Gambia die in de jaren zeventig ontstond. In het naast het Bimhuis gelegen Muziekgebouw aan ’t IJ brengt Seck een spannende mix van mbalax en Indiase en Arabische muziek, zoals die te horen is op zijn cd Orientation. Het album werd geproduceerd en gearrangeerd door François Bréant. Voor het Holland Festival en op Music Meeting komt Thione Seck deze bijzondere productie voor het eerst en wellicht voor het laatst live uitvoeren.
zondag 12 juni: 20:15 uur i.s.m. Holland Festival, locatie: Muziekgebouw aan ’t IJ

Interactivo combineert tal van Cubaanse stijlen
Bandleider Roberto Carcassés heeft een muzikantencollectief afkomstig uit allerlei Cubaanse stijlen om zich heen verzameld. Telmary is de zangeres/rapper, de nieuwe muziek vertegenwoordigend. William Vivanco is de singer/songwriter, die met zijn songs het rustpunt van de band vormt. Francis del Rio is de maffe sonero, die de traditie inbrengt. Carcassés bundelt de krachten en lijmt met zijn pianospel al die stijlen, vaak binnen de composities zelf, tot een sprankelend geheel, buitelend van rumba via hiphop naar timba, het opzwepende Cubaanse genre dat Interactivo heeft meegeholpen vorm te geven.
In samenwerking met Music Meeting en met dank aan ontwikkelingsorganisatie Hivos.
woensdag 15 juni 20:30 uur, i.s.m. Music Meeting

Khaira Arby is de rijzende vocale ster uit Mali
De stem van Khaira Arby is een krachtig, loepzuiver instrument waarmee zij emoties losmaakt die onafhankelijk zijn van taal en cultuur. De musici rondom de Malinese zangeres mengen eeuwenoude melodieën en ritmes met wringende elektrische gitaren en soepele drums tot hedendaage desertblues. Arby is de rijzende ster onder de Malinese vocalisten.
Na afloop: DJ mps PILOT
zaterdag 18 juni 20:30 uur

Braziliaanse funkrock van David Moraes & Band
Gitaarvirtuoos en songschrijver Davi Moraes (1973) is een ster in thuisland Brazilië. Moraes mixt Braziliaanse muziek met eigentijdse rock en funk. Hij schreef het lied Monumento Vivo met zijn vader Moraes Moreira, die in de jaren zeventig een muzikale revolutie veroorzaakte met de bossanova-rockband Novos Baianos. David Moraes maakte deel uit van de groep van Caetano Veloso.
zaterdag 25 juni 22:00 uur, in het kader van de Brazilian Summer Sessions, i.s.m. A Hora Do Brasil

Roda de Samba caféconcert met Nelson Latif
Gitarist Nelson Latif verzamelt in het kader van de Brazilian Summer Sessions zangers en musici in het café van het Bimhuis voor een roda de samba, een feestelijke jamsessie rond de tafel waarbij traditionele samba’s worden gemengd met improvisaties en nieuwe composities.
zaterdag 2 juli 22:00 uur, in het kader van de Brazilian Summer Sessions

Ethiopish trio Ililta Band maakt dansmuziek met traditionele instrumenten
De anarchistische rockband The Ex reist vaak door Ethiopië. In Addis Abeba ontdekten ze de geestverwante Ililta Band, met azmari-zanger Chalachew Ashenafi. Azmari’s zijn troubadours die met humor, poëzie en onomwonden kritiek reageren op actuele gebeurtenissen. De Ililta Band omlijst het met dansbare muziek, gespeeld op de drie belangrijkste traditionele instrumenten: masenqo (eensnarige viool), krar (zessnarige lier) en kebero (drums van grote blikken en koeienhuid).
Na afloop: DJ Andy Moor & Terrie Ex
zondag 3 juli 20:30 uur

Fela’s toetsenist Dele Sosimi met zijn Afrobeat Orchestra
Zanger en toetsenist Dele Sosimi leidt zijn eigen Afrobeat Orchestra, naar voorbeeld van de legendarische Fela Kuti (1938-1997). Dele Sosimi speelde lange tijd in de begeleidingsgroep Egypt 80 van Kuti. Als bandleider zet hij de politiek geladen, onweerstaanbaar swingende afrofunk van zijn leermeester voort.
vrijdag 8 juli 20:30 uur

Panamerikaanse jazz en soul van Danilo Pérez
Net als zijn thuisland Panama verbindt het pianospel van Danilo Pérez twee continenten. Noord-Amerikaanse jazz en soul en Latijns-Amerikaanse ritmes versmelten in zijn ‘Panamerikaanse’ composities. Danilo Pérez  speelde op Grammy-winnende albums van Dizzy Gillespie, Arturo Sandoval en Wayne Shorter. Trio met Ben Street op bas en Adam Cruz, drums.
zaterdag 9 juli 20:30 uur
 
www.bimhuis.nl


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024