Dobet Gnahoré opende Music Meeting met een indringend concert
Mondharmonicasolo vanHazmat Modine's Wade Schuman
Modine's Wade Schuman wordt geïnterviewd door Dieter van den Bergh
Bill Barrett van Hazmat Modine in de Mixed Media Lounge
6 Spoons, 1 Kitchen in de Mixed Media Lounge
Jeroen Pek, bandleider van 6 Spoons, 1 Kitchen
Fanfare du Belgistan
Dieter van den Bergh interviewt Gregoire Tirtiaux en Quentin Monfroy van Fanfare du Belgistan. Alle fotografie: Hans Speekenbrink
Ceumar met Anneke Frankenberg en Tessa Zoutendijk van Krasz Collective
Eerste dag Music Meeting nat maar geslaagd Mooie muziekmomenten in Mixed Media Lounge dinsdag 31 mei, 2011

Ondanks de hevige regenval die Park Brakkenstein bijna de hele dag teisterde, was de eerste dag van Music Meeting 2011 een memorabele. Voor de mensen die het water en de kou trotseerden waren er talloze hoogtepunten, zowel wat betreft concerten als in de intieme ontmoetingen met de artiesten in de Mixed Media Lounge. De eerste interviews en optredens zijn online te beluisteren, waaronder die van Hazmat Modine, Ceumar, Noreum Machi, Fanfare du Belgistan, en 6 Spoons, 1 Kitchen. Kijk verderop in dit artikel voor de links.


door Elda Dorren en Erk Willemsen
foto’s Hans Speekenbrink

De prachtige verschijning van de Ivoriaanse zangeres en danseres Dobet Gnahoré met haar Avatar-achtige vlechten en haar indringende, ontroerende zang kan de toeschouwer niet anders dan gegrepen hebben. Zeker toen de Gangbé Brass Band tijdens dit openingsconcert een van haar nummers kwam complementeren met hun swingende koper. Of toen dezelfde Gangbé Brass Band met de avontuurlijke blues- en jazzgroep Hazmat Modine – en een gastoptreden van gitarist Lionel Loueke - de avond afsloot.

Verdieping, en de mooiste intieme momenten, vonden plaats in de Mixed Media Lounge, waar elf acts een akoestisch optreden gaven en geïnterviewd werden door Mixed-redacteuren. De opening van het festival werd bijvoorbeeld gelardeerd met de warmbloedige ontmoeting tussen de Braziliaanse singer-songwriter Ceumar, haar landgenote Simone Sou op percussie en de Nederlandse fluitist Jeroen Pek, bandleider van 6 Spoons, 1 Kitchen, in het kader van het World Blend Café, even later gevolgd door een wervelend gitaaroptreden van Gary Lucas en een interview met hem door Co de Kloet.

Ceumar kwam later op de avond nog terug om de projecten van de laatste tijd toe te lichten. Ze speelde eerst met de twee violisten van het Krasz Collective. Later werd het trio versterkt met Oleg Fateev op bayan en Simone Sou op percussie.

Radio 6 nam de interviews en performances op en drie daarvan staan inmiddels online en zijn on demand te beluisteren, die van Noreum Machi, Hazmat Modine, 6 Spoons, 1 Kitchen, en Fanfare du Belgistan.

Noreum Machi 
De Koreaanse trommels van Noreum Machi sloten de dag in de Mixed Media Lounge af met gedisciplineerd doch losjes gespeeld slagwerk, ondersteund door vocale percussie. Of zoals bandleider Kim Ju Hong vertelde: ’Met onze uitvoering van deze traditionele muziek proberen we de popliefhebbers te bereiken.’ Zondag om 16.00 uur speelt Noreum Machi hun concert in de Apollo tent.
Luister hier naar een live voorproefje en het interview door Saskia Bender.

Hazmat Modine
Wade Schuman en Bill Barrett, de twee mondharmonicaspelers van Hazmat Modine, demonstreerden in de Mixed Media Lounge een staaltje van twee totaal verschillende stijlen: Schuman een wilde virtuoze improvisatie met veel gegrom, gepiep, gejank en gezang, Barrett ingetogener en klassieker. In het interview dat volgde werd de naam van de band gedemystificeerd: ‘Hazmat’ staat voor ‘hazardous material’, explosief materiaal, en ‘Modine ’is een merk stookketels. Volgens Schuman – die ook nog fulltime docent is aan de kunstacademie – speelt Hazmat Modine ‘het cement in de fundering van de Amerikaanse muziek.’ Ook legde de bandleider uit hoe hij verliefd werd op de Gangbé Brass Band, waarmee zijn groep later de avond zou afsluiten.
Luister hier naar de mondharmonicasolo’s van, en het interview met Wade Schuman.

Fanfare du Belgistan
Waar ligt Belgistan, vroeg redacteur Dieter van den Bergh aan de jongens van Fanfare du Belgistan uit Brussel. ‘Belgistan is geen plek, maar een gemoedstoestand, de geest van het moment. Iedereen hier is dus een Belgistani.’ In vijf minuten tijd zette de groep blazers overtuigend een Balkansfeer neer die de regen die op het tentdoek kletterde even deed vergeten.
Luister hier naar dit optreden en het interview.

6 Spoons, 1 Kitchen
Kenmerk van Music Meeting is dat ze musici bij elkaar brengen die niet eerder hebben samengespeeld. 6 Spoons, 1 Kitchen is het schoolvoorbeeld van zo’n samenwerking, in dit geval tot stand gebracht door Jeroen Pek: een band van zes man en vijf nationaliteiten, die in het interview aangaf dat voor hem alle improvisatie jazz is, uit welk werelddeel de muziek ook afkomstig is.
Luister hier naar het optreden in de Mixed Media Lounge en het interview met Jeroen Pek.

Ceumar
De Braziliaanse zangeres Ceumar stond met haar nieuwe project in de Mondo-tent. Haar liedjes weren begeleid door het Krasz Collective, twee violistes en een contrabassist. In de Mixed Media Lounge kwam ze dit, en haar andere project, Balkan Meets Brasil, toelichten en met muziek ondersteunen.
Luister hier naar de unplugged sessie met Krasz Collective.
En hier vind je het akoestische optreden Balkan Meets Brasil, met Olag Fateev en Simone Sou, versterkt door de twee violistes Tessa Zoutendijk en Anneke Frankenberg.

Klik hier voor de interviews en optredens van de tweede dag Mixed Media Lounge.

Klik hier voor de interviews en optredens van de derde dag Mixed Media Lounge.


Radio 6 besteedt veel aandacht aan Music Meeting.
Bekijk hier de speciale pagina op Radio6.nl.
 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024