World Music Charts Europe - Oktober 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 oktober, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
RIP Zulya Afscheid van een unieke stem 19 september, 2024 De Australische zangeres Zulfia (Zulya) Kamalova, die haar Tataars-Russische roots op een heel bijzondere wijze wist te verklanken en te vervlechten met andere stijlen en invloeden, is gisteren in haar woonplaats Melbourne overleden. Ze was al geruime tijd ziek.
Boi Akih ontvangt Cultuurprijs in Indonesië 19 september, 2024 Op dinsdagavond 17 september ontving ensemble Boi Akih, bestaande uit de Moluks-Nederlandse zangeres Monica Akihary en gitarist-componist Niels Brouwer, in Jakarta de prestigieuze Cultuurprijs Indonesië 2024 (Anugerah Kebudayaan Indonesia 2024) in de categorie Buitenlandse Instellingen en Individuen. Deze onderscheiding, toegekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie, erkent de uitzonderlijke bijdrage van Boi Akih aan de promotie en het behoud van de Indonesische cultuur op internationaal niveau.
Soumik Datta – 'Vergeten of Herinneren' Indiase sarodvirtuoos verzorgt opmaat naar Wereld Alzheimer Dag 17 september, 2024 Op zaterdag 14 september zag ik een optreden van de virtuoze sarodspeler Soumik Datta. Dit concert was totaal anders dan die van Indiase meesters die ik in het verleden heb gezien. Zo heb ik me ooit in Cité de la Musique in Parijs de hele nacht kunnen onderdompelen in de Indiase raga, in allerlei vormen uitgevoerd door geweldige artiesten. Onvergetelijk was dat.
Retrospectief Toumani Diabaté Na het overlijden van deze grootse koraspeler uit Mali 25 augustus, 2024 Een maand geleden is de grootse koraspeler Toumani Diabaté overleden. Bram Posthumus schreef een retrospectief voor MixedWorldMusic.
World Music Charts Europe - September 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 september, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
De intense muziek van zangeres Iria Braga Een Braziliaanse in Lissabon 21 augustus, 2024 De Braziliaanse zangeres Iria Braga is uiteraard geïnspireerd door bekende traditionele Braziliaanse muziekstijlen zoals bossa nova, sambaen baião. Nu ze inmiddels vier maanden in Lissabon woont, wordt ze ook geïnspireerd door fado. Rik van Boeckel sprak met haar aan de Avenida de Liberdade.
Tiken Jah Fakoly in het Concertgebouw 1 augustus, 2024 Er gebeurt veel tijdens de zomer in het Concertgebouw. Zeker de laatste jaren, door het noeste werk van hun creatieve programmeurs. Edwin van Andel brak pas goed de muzikale grenzen open en programmeerde legendarische concerten met onder andere Cheb Khaled, Fatoumata Diawara en het duo Amadou & Mariam. En nu Tiken Jah Fakoly. Pieter Franssen bezocht de voorstelling voor MixedWorldMusic.
World Music Charts Europe - Augustus 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 augustus, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Fantastisch concert Nils Fischer & Timbazo in het Bimhuis Albumpresentatie 'Otra Idea Más' 23 juli, 2024 In een uitverkocht Bimhuis presenteerde meesterpercussionist Nils Fischer met zijn latin band Timbazo het nieuwe album Otra Idea Más, waarbij het publiek aan het einde van het concert feestelijk meedanste. Zanger Issac Delgado en saxofonist Paquito d’Rivera konden er niet bij zijn, maar dat maakte niets uit, want het was een fantastisch concert dat eindigde met repertoire van het vorige album Rumberos a Montón (2015)
RIP Toumani Diabaté De grootste koraspeler van zijn generatie 23 juli, 2024 Ooit was de kora het instrument waarop de griots (troubadours) van het Mandingvolk zichzelf begeleidden, maar dankzij Toumani Diabaté en zijn vader Sidiki kennen we de kora inmiddels als virtuoos bespeeld solo-instrument. Een eerste muzikale ideeënuitwisseling met flamencogroep Ketama en jazzbassist Danny Thompson zette Toumani op het spoor van grensverkenningen, waarbij hij steeds avontuurlijker samenwerkingen aanging, zoals met de Iraanse kemanchehspeler Kayhan Kalhor, blueszanger en -gitarist Taj Mahal en banjovirtuoos Béla Fleck. Afgelopen weekeinde overleed Diabaté op 58-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Ton Maas herdenkt hem aan de hand van zijn herinneringen aan de allereerste keer dat hij de grote muzikant zag en hoorde.
Enerverend Afrika Hertme 2024 35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin 9 juli, 2024 Het 35ste Afrikafestival Hertme bracht weer een grote diversiteit aan Afrikaanse muziek op het podium, met Salif Keïta maar liefst voor de derde keer en Nancy Vieira in de herhaling. Verder twee Ghanese bands waarvan er een de eigen vorm van reggae ten gehore bracht, een band uit Tanzania en een zangeres uit Gabon. Kortom: 'Hertme' ten voeten uit!