Op dinsdagavond 17 september ontving ensemble Boi Akih, bestaande uit de Moluks-Nederlandse zangeres Monica Akihary en gitarist-componist Niels Brouwer, in Jakarta de prestigieuze Cultuurprijs Indonesië 2024 (Anugerah Kebudayaan Indonesia 2024) in de categorie Buitenlandse Instellingen en Individuen. Deze onderscheiding, toegekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie, erkent de uitzonderlijke bijdrage van Boi Akih aan de promotie en het behoud van de Indonesische cultuur op internationaal niveau.
De uitreikingsceremonie vond plaats in het Tribrata Hotel & Convention Center in Jakarta. De Anugerah Kebudayaan Indonesia (AKI) is de nationale prijs voor Cultuur en kent verschillende categorieën. In de categorie Buitenlandse Instellingen en Individuen is Boi Akih een van de drie winnaars. Zij zijn de eerste Nederlanders die deze prijs ontvangen. Boi Akih wordt geprezen voor hun inzet om de Indonesische muziek en culturele tradities wereldwijd te verspreiden. De prijs werd overhandigd door voormalig Ambassadeur in Nederland I Gusti Agung Wesaka Puja.
Monica: "Niels en ik zijn enorm vereerd dat we deze staatsprijs voor cultuur ontvangen. Het is een mooie kroon op ons hele oeuvre en waardering voor de manier waarop we samenwerken met musici en dichters in Indonesië, met name Bali en de Molukken, en hoe we het Haruku, de taal van mijn voorouders, levend houden."
De jury over Boi Akih
Uit het juryrapport: Boi Akih is een jazzgroep uit Nederland die elementen van etnische Indonesische muziek, met name uit de Molukken, Sunda en Bali, integreert. Boi Akih wordt geleid door de zangeres van Molukse afkomst, Monica Akihary, en componist-gitarist Niels Brouwer. Samen richtten zij Boi Akih op in 1997, nadat ze allebei waren teruggekeerd van een kunststudie in Indonesië.
In haar muziek gebruikt Monica vaak de oorspronkelijke taal van haar voorouders, namelijk het Haruku uit de Molukken. Het gebruik van deze taal heeft erkenning gekregen van taalkundigen. Monica en Niels blijven hun gebruik van de Haruku-taal in hun muziek verder ontwikkelen. Ze werken ook samen met de Molukse gemeenschap en een team van de Universiteit Leiden.
Sinds de oprichting in 1997 heeft Boi Akih zich voortdurend ontwikkeld, en de groep heeft inmiddels 10 albums uitgebracht. Ze hebben opgetreden op verschillende internationale muziekfestivals, waaronder het North Sea Jazz Festival, Festival Radio France en het Korea Music Festival. In 2023 ontving Monica de prestigieuze Boy Edgarprijs.
Over Anugerah Kebudayaan Indonesia (AKI)
Anugerah Kebudayaan Indonesia (Cultuurprijs Indonesië) is een vorm van waardering van de nationale overheid, in dit geval het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie, voor individuen of groepen die uitblinken en buitengewone bijdragen leveren aan het bevorderen van de Indonesische cultuur.
De AKI 2024 kent de volgende categorieën:
Onderscheiding van de President:
- Eerbetoon van de President van Indonesië
Onderscheiding van de Minister van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie
- Maestro van de Traditionele Kunsten
- Hoeder (Individuen en Gemeenschappen)
- Pionier en/of Innovator (Individuen en Gemeenschappen)
- Buitenlandse Instellingen en Individuen
- Media
- Kinderen
Bekroonden in de categorie Buitenlandse instellingen en personen
De winnaars in deze categorie zijn internationale organisaties of personen die aanzienlijke bijdragen hebben geleverd aan het behoud, de promotie en de ontwikkeling van de Indonesische cultuur en die minimaal tien jaar op cultureel gebied werken.
Naast Boi Akih zijn de winnaars dit jaar theatermaker Marianna Zofia Lis uit Polen (hedendaagse wayang, theater en muziek in post-traditional Indonesia) en Andrew Timar uit Canada (componist, gamelanmuziek van Java). Zij ontvangen alledrie een geldbedrag van IDR 100.000.000, ongeveer € 5500,-.
Website AKI: anugerahkebudayaan.kemdikbud.go.id
Over Boi Akih
Gitarist-componist Niels Brouwer en zangeres en tekstschrijfster Monica Akihary, winnares van de Boy Edgarprijs 2023, vormen sinds 1997 het hart van het ensemble BOI AKIH. Het duo heeft een onderscheidend repertoire voor het ensemble ontwikkeld, waarin culturele wortels - muzikale tradities uit de Molukken, Sunda en Bali, Europese jazz en geïmproviseerde muziek, klassieke Indiase muziek en traditionele Afrikaanse muziek - de basis vormen voor compositie, vrije improvisatie en tekst. Boi Akih is met hun zoektocht naar de 'eigen' roots uitgegroeid tot een ensemble met een opvallend geluid en een geheel eigen, onmiskenbaar muzikaal idioom.
Ze werkten onder meer samen met de Balinese gamelanspeler I Made Subandi, in hun compositie opdracht voor het Holland Festival in 2017 en vorig jaar nog op North Sea Jazz, en met de Molukste dichter Rudi Fofid. In 2018 speelden ze samen met Fofid en leden van het Moluccan Bamboowind Orchestra (MBO) met dirigent Rence Alfons concerten op Ambon. Vanwege het grote succes werd Niels gevraagd een compositie voor het MBO te schrijven en gezamenlijk uit te voeren in Tuni op Ambon. In 2022 kwam hier een vervolg op. Deze compositie 'From and to Infinity' heeft Brouwer vorig jaar opnieuw gearrangeerd voor orgels, blokfluiten, kora, gitaar, Balinese gender en zang. Met deze versie nam Boi Akih vorig jaar hun cd 'From and to Infinity' op in het Orgelpark in Amsterdam.
Website www.boiakih.com