Reggae-album van Youssou N’Dour Dakar-Kingston is ode aan Bob Marley 14 maart, 2010 Youssou N’Dour ging met zijn project Egypt diep, dieper, diepst. De indringende documentaire I Bring What I Love getuigde van de moeilijke maar uiteindelijk succesvolle weg van deze gedurfde onderneming. Na de tussenstop Rokku Mi Rokka is er nu Dakar-Kingston.
De diatonische accordeons van Danças Ocultas Portugees kwartet komt naar Nederland 26 maart, 2012 Lyrischer dan het persbericht dat de concerten van Danças Ocultas aankondigt, kan je het niet schrijven: ‘Muziek die als een speer je hart doorboort en die je intellectuele vermogens laat zweten. Muziek waarvan je het bestaan pas opmerkt als je je ervan bewust wordt dat je gemoedstoestand aan het veranderen is. Dat is de muziek van Danças Ocultas.’ Ze komen voor een eenmalig concert naar Muziekgebouw Eindhoven, in het kader van de Mixed World Music serie. Voorafgaand aan het concert, vanaf 19.30 uur, kan het publiek een live-interview met de musici bijwonen, afgenomen door René van Peer van MixedWorldMusic.

Nieuwe plaat Stef Bos is een 'Afrikaanse' cd 'Kloofstraat' in het Nederlands, Afrikaans en Xhosa 5 maart, 2010 De nieuwe cd van Stef Bos, Kloofstraat, is een Afrikaanse uitgave. Het is de eerste keer dat een Nederlandse singer-songwriter dusdanig is vergroeid met Zuid-Afrika en de Afrikaanse cultuur dat het een cd oplevert met materiaal dat zonder de invloed van dat land en die taal nooit zou zijn geschreven. De teksten zijn grotendeels in het Afrikaans of in Bos zijn Neder-Afrikaans, zoals hij het noemt, een niemandsland waar de meeste taalwetten wegvallen.
De zwarte folk van de Carolina Chocolate Drops Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig 27 september, 2012 De Carolina Chocolate Drops zijn een kleine sensatie - niet zozeer vanwege het feit dat ze de ‘old time string band music’ uit het Zuiden van de VS nieuw leven inblazen, maar vooral omdat ze jong en zwart zijn. Natuurlijk groeiden ze op met r&b, rock en soul, maar hun passie ligt bij de traditionele muziek van hun geboortestreek Piedmont in North Carolina. MixedWorldMusic sprak met gitarist en percussionist Dom Flemons. Op vrijdag 19 oktober 2012 speelt de band in Paradiso (locatie People's Place) en op zaterdag 20 oktober in Tivoli De Helling, Utrecht.
World Music Charts Europe - maart 2010 Nieuw op 1: Mariem Hassan - Op 2: Hindi Zahra - En met stip van 36 op 3: Ali Farka Touré & Toumani Diabaté 1 maart, 2010 De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
De kleine Manou Gallo in mij maakt de keuzes Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project 27 februari, 2010 Bassiste en bandleider Manou Gallo - bekend van Zap Mama - komt vier jaar na haar succesvolle vorige cd met 'Lowlin'. De plaat werd ingespeeld door vrijwel alleen vrouwelijke bandleden op bas, gitaar, cello en percussie plus een groot aantal gastmuzikanten zoals Marie Daulne alias Zap Mama, Khadja Nin en Sabine Kabongo. Op 5 maart start bovendien de ruim twee weken durende tour van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo'.
Radio-interview Fela Kuti duikt op Who’re you? is openingstrack op Nigeria Afrobeat Special 27 februari, 2010 ‘What is afrorock? OK, ik accepteer de term afro. Maar rock? Nee, dat kennen we niet in Afrika. Ritme, dat kennen we. Afrorhythm. Afrodrums. Afromusic. Afrobeat.’ Fela Kuti pareert geïrriteerd de vraag van de BBC-interviewer hoe hij de trends beoordeelt in de nieuwe ‘afrorock’-beweging in Engeland…
David Palomar: nieuwe flamencostem uit Cádiz Flamencobiënnale organiseert Intermezzo Flamenco 26 februari, 2010 De Flamencobiënnale Nederland presenteert diverse concerten in de serie Intermezzo Flamenco in de opmaat naar de derde editie van het festival, dat plaatsvindt in januari 2011. In de eerste serie staat 'cantaor' David Palomar centraal, de nieuwe flamencostem uit Cádiz.
'De kleine Manou Gallo in mij maakt de keuzes' Ivoriaanse bassiste-zangeres presenteert nieuw project 25 februari, 2010 Bassiste en bandleider Manou Gallo - bekend van Zap Mama - komt vier jaar na haar succesvolle vorige cd met 'Lowlin'. De plaat werd ingespeeld door vrijwel alleen vrouwelijke bandleden op bas, gitaar, cello en percussie, plus een groot aantal gastmuzikanten zoals Marie Daulne alias Zap Mama, Khadja Nin en Sabine Kabongo. Op 5 maart start bovendien de tour van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo'.
De vredesboodschap van Carmen Souza Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak 6 april, 2011 ‘De Kaapverdische zangeres Carmen Souza heeft het allemaal’, schreef muziekcriticus en Mixed-redacteur Ton Maas in de Volkskrant over het concert van Souza in het Bimhuis anderhalf jaar geleden. ‘IJzersterk repertoire, een soepele en wendbare stem die moeiteloos door alle registers glijdt en een volkomen ontspannen podiumpresentatie. (...) Met enkele ontwapenende en geestige ontboezemingen over haar privéleven weet ze een zaal binnen de kortste keren om te toveren tot een intieme huiskamer.’ En zo was het precies.
Nieuwe plaat Ana Moura is cd van de week Beluister haar fado's in de player 19 februari, 2010 Na Guarda-me a Vida na Mão , Aconteceu en Para Além da Saudade ziet nu het vierde album Leva-me aos Fados van fadozangeres Ana Moura het levenslicht in Nederland. In Portugal is de cd net verschenen en heeft nu al de status van dubbel platina.
Van Merwijks Music Machine met Manou Gallo Tour met Ivoriaanse bassiste-zangeres 29 januari, 2012 Vorig jaar was de tournee van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo’ een groot succes. In de maand februari tourt het gezelschap opnieuw uitgebreid. Manou Gallo werd bekend als bassiste van Zap Mama en heeft inmiddels een indrukwekkende carrière met haar eigen band opgebouwd.