Bibi Tanga
Bibi Tanga

Analog Africa Sound System
Freddy Massamba

Made In Africa-weekend in Amsterdamse Tolhuistuin Kijk anders naar Afrika - met livemuziek, film en dj soundsystem zondag 18 juli, 2010

Het Afrika van de generatie van nu, daarover gaat Made in Africa. Eigentijdse muziek met rootsy elementen, kunst, lifestyle en film uit Afrika en de diaspora.


Dankzij het WK is er momenteel aandacht voor jonge Afrikaanse groepen die andere muziek maken dan alleen lokale muziek. Diezelfde artiesten komen desalniettemin maar moeilijk van hun jaren-zeventigstempel af. Dankzij internet is er al langer een dialoog gaande (blogs als Analog Africa, Swurdin, Fader) over eigentijdse Afrikaanse muziek, waarbij de stigma’s gemeden worden.

Op 31 juli en 1 augustus wil het Made in Africa weekend deze ontwikkeling onderstrepen en laten zien wat het Afrika van nu te bieden heeft zonder te vervallen in bestaande clichés.

Avond één: Doin’ it in the park

Doin’ in the in Park zoomt, in samenwerking met AfricanHiphop.com, in op nieuwe muziek uit urbaan Africa. Muziek uit de stad. Denk aan kuduro (Angolese elektronische muziek), kwaito (Zuid-Afrikaanse house), hiphop, funk en soul.

Specifiek is er aandacht voor Congo – dat zijn 50-jarige onafhankelijkheid viert – met de gelegenheidsformatie Congo Groove. Deze groep bestaat uit de artiesten mc Lexxus Legal, mc Pitcho (beide uit Kinshasa, Democratische Republiek Congo), zanger, danser en percussionist Fredy Massamba (Brazzaville, Republiek Congo) en hun begeleidingsband. Congo Groove is een ontmoeting tussen deze drie artiesten, hun dromen en realiteiten, hun plaats in de wereld aan de hand van zang, rap, slam, percussie en dans. Hun teksten in het Frans, Kikongo of Lingala gaan naadloos in elkaar over.

Behalve Congo vieren dit jaar nog achttien jonge Afrikaanse landen hun 50-jarige onafhankelijkheid. Made in Africa viert mee. Tijdens de blockjam African Style wordt aan tien Nederlandse artiesten van Afrikaanse komaf gevraagd om twee nummers te spelen of zingen over hun ervaring als Afrikaan in de diaspora. De groep bestrijkt het hele werelddeel: van Marokko tot Zuid-Afrika, van Mali tot Ethiopië.

Na het succes van de jam in 2009 ook nu weer een stomende avond met muziek, optredens, African food, cool drinks en ruimte om te chillen onder de bomen van de Tolhuistuin. Alle kopstukken van de Nederlandse hiphop laten nieuwe tracks horen. Voor meer info check de radioshow van AfricanHiphop.com op Lijn5/FunX op de donderdagavond voorafgaand aan Doin’ it in the park.

Avond twee: Analog Africa Soundsystem - Bibi Tanga - Film Soul Power

Vintage Africa, met groovy muziek uit de sixties en seventies, wordt gedraaid door Analog Africa Soundsystem dat op dit moment een enorme populariteit geniet. Analog Africa’s Samy Ben Redjeb is een van de hardst werkende vinyl collectioneurs, continu op zoek naar pareltjes uit de Afrikaanse populaire muziek van de jaren zestig en zeventig. Analog Africa staat garant voor een onweerstaanbare mix van Afrikaanse jazz, soul en funk uit de jaren zeventig, gecombineerd met de meest actuele Afrikaanse dansvormen, van Angolese funana tot en met Zuid-Afrikaanse kwaito.

Zanger en bassist Bibi Tanga is met zijn groep The Selenites in Frankrijk een afro-ster in opkomst. In de pers wordt hij vergeleken met Fela Kuti, Keziah Jones en zelfs Lenny Kravitz.

Avond twee, die wordt georganiseerd in samenwerking met Paradiso, wordt afgesloten met de film Soul Power, met het filmdoek boven de dansvloer: dus dansen gegarandeerd!

31 juli
19.00-24.00 uur: Doin't it in the park

1 augustus
19.00-20.30 uur: Analog Africa Soundsystem
20.30-22.00 uur: Bibi Tanga & the Selenites (Centraal Afrikaanse Republiek/Frankrijk)
22.00-23.30 uur: Film: Soul Power (Jeffrey Levy-Hinte, VS, 2008, 92 min.)
23.30 uur: Analog Africa Soundsystem

www.tolhuistuin.nl 

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024