Jaarlijkse Mundial On Tour geschrapt Festival Mundial gaat wél door 28 juli, 2010 Mundial On Tour, de jaarlijkse tournee van tien muziek- en dansgroepen uit vooral Afrika, Azië en Latijns-Amerika, is verleden tijd. Organisator Mundial Productions in Tilburg krijgt het niet meer voor elkaar, nu een subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken is geschrapt.
Dit weekend: Sfinks viert 35 jaar met grote namen Driedaags festival in Boechout met Youssou N'Dour, Goran Bregovic en vele anderen 18 juli, 2010 Het is een goede gewoonte bij Sfinks: elk lustrum een blikje grote namen opentrekken. Vaak zijn het artiesten die aan het begin van hun carrière al eens in Boechout hun opwachting maakten. Dit jaar (31 juli t/m 1 augustus), bij de 35ste verjaardag, is het niet anders met hoofdrollen voor Youssou N'Dour en Goran Bregovic.
De allerlaatste concerten van Ojos de Brujo De warme, ongedwongen sfeer van Aocaná 11 december, 2010 Op 10 en 11 deceember komt Ojos de Brujo naar Nederland voor hun allerlaatste optredens. De band kondigde bij de release van hun nieuw album Corriente Vital - 10 Años aan dat ze nog een jaar zouden touren om vervolgens te stoppen. Nu is het zover. Bij de release van hun laatste studioalbum, Aocaná, deed MixedWorldMusic een uitgebreid interview met de band. Het Catalaanse mestizocollectief keerde met die cd terug naar hun basis van rumbafunk, en naar de onderbuik. ‘De toon van de cd is hoopvol, geruststellend, alsof we tegen een baby praten.’
Made In Africa-weekend in Amsterdamse Tolhuistuin Kijk anders naar Afrika - met livemuziek, film en dj soundsystem 18 juli, 2010 Het Afrika van de generatie van nu, daarover gaat Made in Africa. Eigentijdse muziek met rootsy elementen, kunst, lifestyle en film uit Afrika en de diaspora.
Op North Sea Jazz met... Karsu Dönmez 'Turkse' jazz van twintigjarige pianiste en zangeres 7 juli, 2010 Twee jonge vrouwelijke muzikanten spelen dit jaar voor het eerst met hun eigen band op het prestigieuze jazzfestival in Rotterdam. Een van die rijzende sterren is Karsu Dönmez.
Op North Sea Jazz met... Maite Hontelé Nederlandse trompettiste is salsaster in Colombia 5 juli, 2010 Twee jonge vrouwelijke muzikanten spelen dit jaar voor het eerst met hun eigen band op het prestigieuze jazzfestival in Rotterdam. Een van die rijzende sterren is Maite Hontelé.
Roberto Fonseca en de spirituele connectie Spectaculaire Afro-Cubaanse jazz van een muzikale duizendpoot 15 oktober, 2010 Ritmisch, veelzijdig en sterk, met een spirituele component en veel gevoel voor show, zo zou je het spel van de Cubaanse pianist Roberto Fonseca kunnen omschrijven. MixedWorldMusic.com spak met de veelzijdige muzikant in de Mixed Media Lounge tijdens Music Meeting 2010. (Fonseca komt 5 augustus 2012 naar het Esperanzah festival in Floreffe en staat 24 oktober 2012 in het Bimhuis, Amsterdam)
AfroCubism, de groep die er toch kwam, op North Sea Met Eliades Ochoa, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté, Kassé Mady Diabaté, e.v.a. 4 juli, 2010 Rotterdam krijgt net niet de Europese primeur, zoals Amsterdam destijds. Die is toebedeeld aan de Spaanse stad Cartagena. Maar net als met de Buena Vista Social Club in 1998, staat Nederland wel weer mooi vooraan bij een bijzonder project uit de stal van het Engelse label World Circuit.
World Music Charts Europe - juli 2010 Sierra Leone´s Refugee All Stars (1) en Choc Quib Town (3) sterke stayers; nieuw op 2: Idrissa Soumaoro met 'Djitoumou' 8 juli, 2010 De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziek-specialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
Afrikafestival Hertme in het weekend van 10 en 11 juli Met Afel Bocoum, Aurelio Martinez, Ebo Taylor, Ba Cissoko, Mariem Hassan e.v.a. 1 juli, 2010 Het Openluchttheater Hertme is op zaterdag 10 en zondag 11 juli domein van de 22ste editie van het Afrikafestival Hertme. Met op zaterdag Sauti Sol & Stan, Mariana Ramos, Fatoumata Diawara, Mokoomba, Ebo Taylor & Bonze Konkoma, Carlou D en 4 Étoiles, en op zondag Afel Bocoum, Faso Denya, Mariem Hassan, Ba Cissoko en Aurelio Martinez.
Concerten Festival Mundial op tv Vier dagen urban world music op Nederland 2 16 juni, 2010 Andrew Makkinga en Winfried Baijens brengen verslag uit vanaf het Tilburgse Festival Mundial, met dit jaar veel vette reggae, energieke mestizo en keiharde hiphop.
Turkse roots en moderne sounds van Mercan Dede 'Het verhaal van gisteren hoort in het verleden, vandaag moet je een nieuw verhaal vertellen' 18 juni, 2010 Mercan Dede is al bijna vijftien jaar een prominent Turks exportproduct en wordt door liefhebbers van zowel traditionele als elektronische muziek gekoesterd. Met als basis de soefi-principes van evenwicht en liefde ontstond zijn betoverende combinatie van Turkse roots en moderne sounds. MixedWorldMusic sprak hem op Music Meeting 2010, na een intieme akoestische set met zijn ensemble in de Mixed Media Lounge. Op 29 en 30 maart 2012 doet hij een dj-set in resp. Amsterdam en Rotterdam in het kader van Turkey Now!