Wereldmuziekpionier Charlie Gillett (1942-2010) Engelse radiomaker en schrijver overleden 18 maart, 2010 Van zijn afstudeerscriptie aan Columbia University tot zijn laatste programma’s op BBC Radio 3 was Charlie Gillett een muziekjournalist in hart en nieren. Als wereldmuziekpionier en trendsetter introduceerde hij bijvoorbeeld Youssou N’Dour, Salif Keita en Mariza, maar ook Elvis Costello en Dire Straits bij het Engelse publiek. Immer ging hij op zijn intuïtie en smaak af. Op woensdag 17 maart stierf hij na een langdurige ziekte.
Salif Keïta over ‘het verschil’ Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland 14 september, 2010 La Différence, het verschil. Salif Keïta spreekt zich op zijn nieuwe cd voor het eerst uit over zijn albino-zijn. Hij roept Afrika op ‘het verschil’ te respecteren. Een interview met MixedWorldMusic.com aan de vooravond van drie concerten in Nederland, van 22 tot en met 24 maart 2010.
Reggae-album van Youssou N’Dour Dakar-Kingston is ode aan Bob Marley 14 maart, 2010 Youssou N’Dour ging met zijn project Egypt diep, dieper, diepst. De indringende documentaire I Bring What I Love getuigde van de moeilijke maar uiteindelijk succesvolle weg van deze gedurfde onderneming. Na de tussenstop Rokku Mi Rokka is er nu Dakar-Kingston.
De diatonische accordeons van Danças Ocultas Portugees kwartet komt naar Nederland 26 maart, 2012 Lyrischer dan het persbericht dat de concerten van Danças Ocultas aankondigt, kan je het niet schrijven: ‘Muziek die als een speer je hart doorboort en die je intellectuele vermogens laat zweten. Muziek waarvan je het bestaan pas opmerkt als je je ervan bewust wordt dat je gemoedstoestand aan het veranderen is. Dat is de muziek van Danças Ocultas.’ Ze komen voor een eenmalig concert naar Muziekgebouw Eindhoven, in het kader van de Mixed World Music serie. Voorafgaand aan het concert, vanaf 19.30 uur, kan het publiek een live-interview met de musici bijwonen, afgenomen door René van Peer van MixedWorldMusic.

Nieuwe plaat Stef Bos is een 'Afrikaanse' cd 'Kloofstraat' in het Nederlands, Afrikaans en Xhosa 5 maart, 2010 De nieuwe cd van Stef Bos, Kloofstraat, is een Afrikaanse uitgave. Het is de eerste keer dat een Nederlandse singer-songwriter dusdanig is vergroeid met Zuid-Afrika en de Afrikaanse cultuur dat het een cd oplevert met materiaal dat zonder de invloed van dat land en die taal nooit zou zijn geschreven. De teksten zijn grotendeels in het Afrikaans of in Bos zijn Neder-Afrikaans, zoals hij het noemt, een niemandsland waar de meeste taalwetten wegvallen.
De zwarte folk van de Carolina Chocolate Drops Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig 27 september, 2012 De Carolina Chocolate Drops zijn een kleine sensatie - niet zozeer vanwege het feit dat ze de ‘old time string band music’ uit het Zuiden van de VS nieuw leven inblazen, maar vooral omdat ze jong en zwart zijn. Natuurlijk groeiden ze op met r&b, rock en soul, maar hun passie ligt bij de traditionele muziek van hun geboortestreek Piedmont in North Carolina. MixedWorldMusic sprak met gitarist en percussionist Dom Flemons. Op vrijdag 19 oktober 2012 speelt de band in Paradiso (locatie People's Place) en op zaterdag 20 oktober in Tivoli De Helling, Utrecht.
World Music Charts Europe - maart 2010 Nieuw op 1: Mariem Hassan - Op 2: Hindi Zahra - En met stip van 36 op 3: Ali Farka Touré & Toumani Diabaté 1 maart, 2010 De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
De kleine Manou Gallo in mij maakt de keuzes Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project 27 februari, 2010 Bassiste en bandleider Manou Gallo - bekend van Zap Mama - komt vier jaar na haar succesvolle vorige cd met 'Lowlin'. De plaat werd ingespeeld door vrijwel alleen vrouwelijke bandleden op bas, gitaar, cello en percussie plus een groot aantal gastmuzikanten zoals Marie Daulne alias Zap Mama, Khadja Nin en Sabine Kabongo. Op 5 maart start bovendien de ruim twee weken durende tour van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo'.
Radio-interview Fela Kuti duikt op Who’re you? is openingstrack op Nigeria Afrobeat Special 27 februari, 2010 ‘What is afrorock? OK, ik accepteer de term afro. Maar rock? Nee, dat kennen we niet in Afrika. Ritme, dat kennen we. Afrorhythm. Afrodrums. Afromusic. Afrobeat.’ Fela Kuti pareert geïrriteerd de vraag van de BBC-interviewer hoe hij de trends beoordeelt in de nieuwe ‘afrorock’-beweging in Engeland…
David Palomar: nieuwe flamencostem uit Cádiz Flamencobiënnale organiseert Intermezzo Flamenco 26 februari, 2010 De Flamencobiënnale Nederland presenteert diverse concerten in de serie Intermezzo Flamenco in de opmaat naar de derde editie van het festival, dat plaatsvindt in januari 2011. In de eerste serie staat 'cantaor' David Palomar centraal, de nieuwe flamencostem uit Cádiz.
'De kleine Manou Gallo in mij maakt de keuzes' Ivoriaanse bassiste-zangeres presenteert nieuw project 25 februari, 2010 Bassiste en bandleider Manou Gallo - bekend van Zap Mama - komt vier jaar na haar succesvolle vorige cd met 'Lowlin'. De plaat werd ingespeeld door vrijwel alleen vrouwelijke bandleden op bas, gitaar, cello en percussie, plus een groot aantal gastmuzikanten zoals Marie Daulne alias Zap Mama, Khadja Nin en Sabine Kabongo. Op 5 maart start bovendien de tour van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo'.