Youssou N'Dour
Bart Peeters en Abdellah Marrakchi
Goran Bregovic komt met zijn Weddings & Funerals Orchestra
Omara Portuondo komt met de Buena Vista Social Club
Dit weekend: Sfinks viert 35 jaar met grote namen Driedaags festival in Boechout met Youssou N'Dour, Goran Bregovic en vele anderen zondag 18 juli, 2010

Het is een goede gewoonte bij Sfinks: elk lustrum een blikje grote namen opentrekken. Vaak zijn het artiesten die aan het begin van hun carrière al eens in Boechout hun opwachting maakten. Dit jaar (31 juli t/m 1 augustus), bij de 35ste verjaardag, is het niet anders met hoofdrollen voor Youssou N'Dour en Goran Bregovic.


door Ben Ackermans

Met N’Dour was Sfinks er destijds als de kippen bij. De nachtegaal van Senegal was maar net op de weg omhoog toen hij, nog in het hart van het forensendorp bij Antwerpen, de sterren van de hemel zong. De grote tent op het Molenveld is 25 jaar later de plek waar hij met z’n Super Étoile de Dakar het publiek zal proberen in te palmen. Kingston-Dakar zal de spil zijn van z’n concert op zaterdag, het reggaeproject als eerbetoon aan Bob Marley.


Ook Goran Bregovic was – natuurlijk – al eens op Sfinks. Met zijn Weddings & Funerals Orchestra sluit de Servische grootheid de vrijdagavond; sinds enkele jaren staat die in het teken van gipsymuziek in al zijn verscheidenheid. Ook de moeite waard om die avond te checken, uit België: het Merdan Taplak Orkestar.

Een speciaal project met onder anderen Bart Peeters en Abdellah Marrakchi staat vet op het affiche voor de zondag, evenals een Cubaans evenement van formaat: het Orquesta Buena Vista Social Club met zangeres Omara Portuondo.

Een greep uit de overige namen: Toto La Momposina (Colombia), Canteca de Macao (Spanje), Terrakota (Portugal), Palo Flamenco (Spanje), Ceu (Brazilië), Peyoti For President (UK) en Ttukunak (Baskenland).

Sfinks, Molenveld, Boechout (bij Antwerpen), vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus.


www.sfinks.be

meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024