Puerto Candelaria over Colombia Juancho Valencia: 'poëzie en pistoolschoten, jazz en goedkope cumbia' 6 oktober, 2011 ‘Een muzikale vrijplaats waarin ons land, Colombia, uitgelegd en uitgedrukt kan worden, op een ‘andere’, uitdagende en controversiele manier’ – zo beschrijft pianist en artistiek leider Juan Diego ' Juancho' Valencia het artistieke concept van zijn groep Puerto Candelaria. De groep, die folklore in een onconventioneel jazzidioom vertolkt, is een van de interessantste Colombiaanse groepen van het moment. In oktober doen ze een korte tour door de Benelux. Een interview.
Freseko Broki: De Nazaten met Toninho Ferragutti Braziliaans accordeonist speelt frevo en forró met Surinaams/Nederlandse band 1 december, 2010 In de eerste helft van december spelen De Nazaten hun project Freseko Broki met de Braziliaanse accordeonist Toninho Ferragutti in Rotterdam, Amsterdam en Leiden. Ze nemen de brug over de rivier die Suriname van Brazilië scheidt, op weg naar de integratie met frevo en forró.
Neema en Sauti Sol strijden om € 20.000,- New African Soul Battle: crowd funding voor Afrikaanse artiesten, geïnitieerd door Africa Unsigned en ASN Bank 24 november, 2010 Africa Unsigned en de ASN Bank geven een Afrikaanse artiest via crowd funding kans op een doorbraak. Van 19 november tot en met 31 december 2010 kunnen geïnteresseerden online investeren in hun favoriete artiest. Wanneer het doel van twintigduizend euro wordt gehaald, organiseert de ASN Bank begin 2011 een feest met de gekozen artiest in de hoofdrol.
Edison-winnaar Lionel Loueke komt naar de Benelux 'Ik moet naar Benin om mijn batterijen op te laden' 24 november, 2010 Lionel Loueke komt op 4 december naar Bozar in Brussel. De Beninese gitarist won onlangs de Edison in de categorie World. Wie is Lionel Loueke? Een interview.
Choc Quib Town wint Latin Grammy en Premios Shock Kers op slagroomtaart voor Colombiaanse hiphopgroep 19 november, 2010 De Colombiaanse groep Choc Quib Town trad afgelopen 11 november op tijdens de prijsuitreiking van de Latin Grammy's. Vorig jaar waren ze ook genomineerd, maar grepen ze naast de prijzen. Dit keer was er geen ontkomen aan: ze wonnen de Latin Grammy voor Beste Alternatieve Song (De Donde Vengo Yo). Om het jaar mooi af te sluiten ontvingen ze ook nog twee Premios Shock (de belangrijkste Colombiaanse muziekprijzen).
Blindnote: musiceren in het donker Cd en concerten ten bate van blinde kinderen 15 november, 2010 Tijdens deze concerten in het donker wordt teruggegrepen naar de pure schoonheid van muziek. Ontdaan van visuele stimuli vertrekt het kruim van de Belgische wereldmuzikanten op een reis rond de wereld.
Dutch Jazz & World Meeting op 2 en 3 december Showcases, meetings en markt voor sector en publiek 29 november, 2010 De Dutch Jazz & World Meeting is een tweejaarlijks evenement voor de internationale promotie van de Nederlandse jazz en wereldmuziek. Op 2 en 3 december vindt in Amsterdam de eerste editie plaats. Overdag is er een conferentie voor buitenlandse professionals en iedereen die in Nederland beroepsmatig betrokken is bij jazz en wereldmuziek. 's Avonds zijn er in totaal 31 showcases in de Melkweg en de Sugar Factory, die voor iedereen toegankelijk zijn.
Calle 13 over hun album Que Entren Los Que Quieran Interview over hun geprezen album Que Entren Los Que Quieran 4 augustus, 2011 En jawel: met een historische zege wint Calle 13 maar liefst 9 Latin Grammy's. Begin 2011 verscheen hun vierde studioplaat Que Entren Los Que Quieran met gastbijdragen van Seun Kuti, Susana Baca, Maria Rita en Totó La Momposina. We spraken de band over het album, dat muzikaal rijper is dan voorheen, maar even controversieel en hard. Calle 13 speelt 18 augustus 2012 in Amsterdam, en 19 augustus in Deurne.
Fool’s Gold in de Benelux Afrikaanse muziek van Amerikaanse band 9 november, 2010 Het mag dan zo zijn dat Afrikaanse popmuziek heel laat doordrong in de VS, nu komt de ene goede band na de andere met meer of minder Afrikaanse invloeden bovendrijven. Fool’s Gold onderscheidt zich door catchy composities en een genereuze groove. Vanaf 14 november touren ze in de Benelux: Den Haag, Amsterdam, Brugge, Brussel.
The Jolly Boys maken internationale comeback Great Expectation presenteert Jamaicaanse mento 18 november, 2010 Denk aan Jamaicaanse muziek en de kans is groot dat je aan ska, rocksteady, reggae en dancehall denkt. Een enkeling zal je kunnen vertellen dat er een oudere Jamaicaanse muziekstijl bestaat: mento. De veteranen van The Jolly Boys maken met hun mento een comeback à la Buena Vista.
Mor Karbasi's ladino liederen in serie World Sessions 'Het zit gewoon in mijn bloed' 5 november, 2010 Deze maand zal Nederland tijdens een reeks World Sessions kennis maken met de Israëlische ladinozangeres Mor Karbasi. 'Ladino' staat voor het cultuurgoed van de Sefardische joden die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verjaagd en zich vestigden in Oost-Europa, Turkije, Griekenland en Noord-Afrika. De sacrale en seculiere liedjes zijn mondeling overgebracht; de taal is nog net niet uitgestorven. Een interview.
Didier Awadi presenteert Présidents d'Afrique in Bozar De rapper en componist creëerde pan-Afrikaans spektakel 25 november, 2010 Didier Awadi, voorheen de voornaamste rapper van het Senegalese Positive Black Soul, komt 5 december naar Bozar in Brussel om het project waar hij vijf jaar aan gewerkt heeft, Présidents d'Afrique, uit te voeren. Het is een collage-achtig, multimediaal spektakel waarin muziek uit heel Afrika verweven is.