Karsu Dönmez

Stevie Wonder
Norah Jones
Buika
Macy Gray
Op North Sea Jazz met... Karsu Dönmez 'Turkse' jazz van twintigjarige pianiste en zangeres woensdag 7 juli, 2010

Twee jonge vrouwelijke muzikanten spelen dit jaar voor het eerst met hun eigen band op het prestigieuze jazzfestival in Rotterdam. Een van die rijzende sterren is Karsu Dönmez.


Wie ben je en wat doe je?

‘Mijn naam is Karsu Dönmez, inmiddels net geen tiener meer(!). Ik speel piano en melodica en ik zing. Ik ben van origine klassiek pianist, maar sinds een paar jaar ben ik bezig met jazz en wereldmuziek. Ik speel met jonge vrienden, sommige van de klassieke kant (strijkers), andere uit de jazzhoek (jazzkwartet). Mijn muziek kenmerkt zich door een basis van jazz met soms een vleugje klassiek. Maar ik wil de luisteraar ook meenemen naar andere muziekculturen, talen en emoties. Zoals Turks, Azerbeidzjaans en Spaans/Israëlisch (ladino-muziek). Mijn eigen nummers hebben vaak wat zware onderwerpen met veel sarcasme, zoals de zin van het leven, liefdesaffaires die mislopen, gebroken harten en levens die te vroeg eindigen.’

Wat zijn tot nu toe de highlights in je carrière?
‘Gisteren ben ik teruggekomen van mijn eerste tournee in Turkije. We hebben er vier concerten gegeven en iedereen was superenthousiast. Ook heb ik twee keer in Carnegie Hall gespeeld. Dat was ook een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

‘In maart heb ik een tourtje gedaan in Paramaribo, Suriname. Daar heb ik ook superconcerten gegeven aan de warmste en liefste mensen!

‘Al mijn optredens met Mercan Dede waren geweldig – ik heb zelf namelijk nog nooit zo genoten van een concert waar ik zelf ook deel van mocht uitmaken. Zijn muziek lift je op en laat je zweven over de klanken en ritmes van de instrumenten.

‘Mijn eigen concert in het Muziekgebouw aan 't IJ heeft voor mij een speciaal plekje in mijn hart. Het was mijn eerste ‘eigen' concert. Ik heb er maanden in gestoken, samen met de muzikanten waarmee ik ook zelf op North Sea Jazz ga staan, en het was vijf weken voor de show al uitverkocht! Super toen ook nog al mijn vrienden en familieleden in de zaal zaten.’

Je speelt zondag 11 juli om 19.00 uur in Darling met als special guest Yuri Honing. Kijk je ernaar uit? Wat betekent het om op NSJ te spelen?
‘Ik ben vorig jaar voor het eerst naar North Sea Jazz geweest; had er mijn vakantie zelfs tien voor verschoven. Ik heb daar de meest geweldige drie dagen van dat jaar meegemaakt; heb toen onder meer de concerten van Raul Midón, Toots Thielemans, Herbie Hancock & Lang Lang, Duffy, Adele en Seal bijgewoond.

‘Het is voor mij een grote eer om met Yuri Honing te spelen. En dan helemaal dat we samen op North Sea Jazz staan. Vorig jaar waren er al vrienden die toen nog als grap vroegen wanneer ik op NSJ zou staan! Het podium delen met al die artiesten is iets wat ik nog steeds niet kan bevatten. Zo veel zin heb ik om mijn muziek te laten horen aan al die bezoekers daar! Extra bijzonder voor mij wordt het omdat daar voor het eerst een cd van mij te koop zal zijn! Het is een liveregistratie van mijn concert in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Ik hoop dat hij goed zal worden ontvangen. Heel spannend dus!’

Waar kijk je zelf naar uit in het programma? Naar welke artiesten en waarom?
‘1. Stevie Wonder. Heeft dit uitleg nodig?! ;)
2. Norah Jones. Ik heb haar van kleins af aan live willen zien, en tot nu toe is dat mij nog nooit gelukt. Speciaal heb ik mijn eigen repetitiedagen verplaatst om haar mee te mogen maken.
3. Wende. Ik was altijd te laat voor een kaartje van haar optredens. Ik vind haar werkelijk de beste performer van Nederland en ben emotioneel nog nooit zo erg geraakt als door haar muziek. Zij is echt een van mijn grootste idolen.
4. Buika. Wat een stem, wat een muziek! En nog te gek wat wij op hetzelfde podium staan!
5. Macy Gray. Zij heeft een stem die bij mij de duivel naar boven kan halen – wat betekent dat ik dan de neiging krijg om bij haar het op podium te spingen en mee te zingen!’

door Elda Dorren

Meer info: www.karsudonmez.nl

Meer world music op North Sea Jazz
Tijdens drie dagen North Sea Jazz, van 9 tot en met 11 juli, spelen nog tal van andere world music acts: AfroCubism, featuring Eliades Ochoa (zie het artikel elders op deze site),Roberto Fonseca (zie het artikel elders op deze site), Rokia Traoré, Buika, Juan Formell y Los Van Van, Caetano Veloso, Dave Holland y Pepe Habichuela Flamenco Project, Carmen Souza, Alfredo Rodríguez Trio, Richard Galliano, Gilberto Gil, Maraca & Monterey Latin Jazz All Stars, Anouar Brahem Quartet, Richard Bona, Spok Frevo Orquestra, Maite Hontelé, Ramón Valle Trio, Blue Flamingo, en een speciaal concert van Ornette Coleman & The Master Musicians Of Jajouka, featuring Bachir Attar.
Zie www.northseajazz.nl 
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024