Los Van Van
Spok Frevo Orquesta
Maraca
Dave Holland en Pepe Habichuela
Op North Sea Jazz met... Maite Hontelé Nederlandse trompettiste is salsaster in Colombia maandag 5 juli, 2010

Twee jonge vrouwelijke muzikanten spelen dit jaar voor het eerst met hun eigen band op het prestigieuze jazzfestival in Rotterdam. Een van die rijzende sterren is Maite Hontelé.


Wie ben je en wat doe je?
‘Mijn naam is Maite Hontelé. Ik ben trompettiste, geboren in 1980 in Utrecht. Ik speel voornamelijk met mijn eigen band, onder mijn eigen naam: Maite Hontelé. Die band kent twee formaties, een salsaband van twaalf musici en een groep van acht, waarmee ik net mijn tweede album heb opgenomen: Mujer Sonora. We spelen stijlen als charanga, chachacha, salsa, en bolero. Oude stijl, zeg jaren vijftig, gemengd met een moderner geluid. Mijn muziek kenmerkt zich door het teruggrijpen naar oude stijlen die maar weinig gespeeld worden, zoals de danzón (Cuba, jaren twintig; red.), de chachachá en de guajira. Verder is mijn trompetspel melodisch, ik speel liever mooie melodieën dan veel noten die niets zeggen. Ik ben geen virtuoos trompettist, maar ik krijg wel vaak te horen dat men mijn toon en zeggingskracht mooi vindt.’

Wat zijn tot nu toe de highlights in je carrière?
‘In 2004, toen ik afstudeerde aan het Rotterdams Conservatorium, werd ik gevraagd om te touren met het project Musica Cubana, met musici van Buena Vista Social Club. Dat was ongelofelijk. Dat jaar stond ik ook voor het eerst op het North Sea Jazz Festival, met Estrella Acosta. Daarnaast zijn de tours met Rumbatá Big Band en Cubop City Big Band naar Colombia heel belangrijk voor mij geweest. Die tours waren grote successen: het publiek ging uit z’n dak! Rozen op het podium, fans, maar ook vooral publiek dat intens geniet van muziek.

‘Een paar maanden geleden besloot ik naar Colombia te verhuizen, geïnspireerd door de muziek van dat land, en mijn geliefde die ik daar tegenkwam. Ik heb daar inmiddels een carrière en ben in Colombia bekend. Ik speel op de grote festivals, heb een nieuwe cd uitgebracht en ben met mijn eerste videoclip bezig. In Medellin, de stad waar ik woon, word ik om de haverklap herkend – heel raar, maar ook leuk. Er zijn veel deuren voor me opengegaan.

‘Deze zomer is ook een hoogtepunt: ik sta op North Sea Jazz onder eigen naam, en ga daarna op tour naar Amerika, Israël en Zuid-Korea. Daarnaast speel ik op het grootste festival van Medellin, en ga ik naar Cali (de salsahoofdstad van Colombia; red.), om mee te doen aan een bandcompetitie, waar ook een documentaire over gemaakt zal worden. In september heb ik een tour langs Colombiaanse festivals met een half Nederlandse, half Colombiaanse formatie. Het kan niet op!’

Je speelt op vrijdag 9 juli om 19.45 uur met je eigen band in de Mississippi. Kijk je ernaar uit? Wat betekent het om op NSJ te spelen?
‘Ik kijk er enorm naar uit. Het is een eer om in eigen land, onder eigen naam op een festival van dit formaat te staan. En het heeft een extra lading omdat ik niet meer in Nederland woon. Toen ik negen was begon ik met trompetspelen. Het was toen al mijn droon om salsa te kunnen spelen met dat instrument. Dat lukte op mijn veertiende. En inmiddels heb ik een eigen band en tour ik de wereld rond!’

Waar kijk je zelf naar uit in het programma? Naar welke artiesten en waarom?
‘1. Los Van Van, de beste salsaband uit Cuba, wat een swing en energie! En bovendien een onmiskenbaar geluid...
2. Spok Frevo Orquesta, Braziliaanse bigbandmuziek. Heel virtuoos maar toch recht het hart in, da’s knap.
3. Maraca, ook uit Cuba, salsa en latinjazz van razend hoog niveau, maar ook om op te dansen. Ik zag ze in Medellin en sloeg stijl achterover.
4. Dave Holland en Pepe Habichuela. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat van deze samenwerking!
5. Rotterdam Jazz Orchestra, een te gekke bigband, met waanzinnige muzikanten van eigen bodem. Trompettist Rob van de Wouw, een van de oprichters, was een studiegenoot op het conservatorium.’

door Elda Dorren

Meer info: www.maitehontele.com

Meer world music op North Sea Jazz
Tijdens drie dagen North Sea Jazz, van 9 tot en met 11 juli, spelen nog tal van andere world music acts: AfroCubism, featuring Eliades Ochoa (zie het artikel elders op deze site), Roberto Fonseca (zie het artikel elders op deze site), Rokia Traoré, Buika, Juan Formell y Los Van Van, Caetano Veloso, Dave Holland y Pepe Habichuela Flamenco Project, Carmen Souza, Alfredo Rodríguez Trio, Richard Galliano, Gilberto Gil, Maraca & Monterey Latin Jazz All Stars, Anouar Brahem Quartet, Richard Bona, Spok Frevo Orquestra, Karsu Dönmez, Ramon Valle Trio, Blue Flamingo, en een speciaal concert van Ornette Coleman & The Master Musicians Of Jajouka, featuring Bachir Attar.
Zie www.northseajazz.nl


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024