Zita Swoon met muzikanten uit Burkina Faso Tweede deel van succesvolle tournee van start 26 september, 2011 Singer-songwriter Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, trok in januari 2010 naar Burkina Faso. In Bobo-Dioulasso ontmoette hij balofonist Mamadou Diabaté Kibié en zangeres Awa Demé met wie hij drie veelbelovende muzikale dagen doorbracht. Een nieuw project was geboren.
Cesária Évora overleden Blootvoetse diva annuleerde eerder tournee en zette punt achter carrière 17 december, 2011 De Kaapverdische zangeres Cesária Évora is zaterdag op 70-jarige leeftijd in haar geboorteland overleden. Dat meldde de minister van Cultuur van de eilandengroep. De blootsvoetse morna-diva, die in augustus 70 jaar werd, kampte al tijden met een zwakke gezondheid. Om erger te voorkomen besloot ze in september om een punt achter haar jarenlange carrière te zetten.
Ceumar met Krasz Collective op Brasil Festival 'Ik wil niet de diva uithangen' 26 september, 2011 Ceumar woont nu twee jaar in Nederland, waar de Braziliaanse zangeres graag nieuwe uitdagingen en verbindingen aangaat en met verschillende projecten (zoals Balkan & Brasil) op diverse podia en festivals heeft gestaan. Ze is net terug van een trip naar Brazilië, waar ze een vaste schare fans heeft. Uiteraard mag ze niet ontbreken op het Brasil Festival Amsterdam, waar ze met het Krasz Collective in Het Concertgebouw interpretaties zal vertolken van stukken van de Braziliaanse klassieke componist Heitor Villa-Lobos. Een interview.
Concert- en uitgaanstips oktober Zeer divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod deze maand 28 september, 2011 Het nieuwe seizoen is alweer in volle gang en dat zullen we weten ook! Van prachtige samenwerkingsprojecten als dat van Zita Swoon met musici uit Burkina Faso, of Colombiaanse jazzcats met de oude rotten van de cumbia, tot gegarandeerde voltreffers als Cheikh Lô, Mercan Dede en Céu: oktober biedt heel veel moois. Hieronder de tips van onze medewerkers. Wat kun je echt niet missen de komende maand!
Video: Gregor Salto zet Amsterdamse Spui op z'n kop Ludieke actie voor ep-presentatie samen met de Zimbabwaanse groep Mokoomba 22 september, 2011 De afgelopen maanden heeft dj Gregor Salto gewerkt aan materiaal dat hij met de Zimbabwaanse formatie Mokoomba heeft opgenomen. De samenwerking is gefinancierd door muziekfans via de crowdfundingwebsite Africa Unsigned. Nu de ep eindelijk klaar was om uitgebracht te worden, vierde de dj dit met een verrassingsoptreden in het centrum van Amsterdam.
Calle 13 weer meest kansrijk bij Latin Grammy’s Franco de Vita, Marco Antonio Solís, Ricky Martin en Shakira ook vaak genomineerd 20 september, 2011 Het begint misschien een beetje eentonig te worden, maar met tien nominaties is de Puerto Ricaanse formatie Calle 13 weer dé grote kanshebber van de Latin Grammy's. Voor deze twaalfde editie hebben ook de producer van Calle 13, Rafa Arcaute, en de Venezolaanse veteraan Franco de Vita, de Mexicaanse zanger Marco Antonio Solís, Maná, Ricky Martin, Shakira, Paquito D’Rivera, Ruben Blades, Don Omar en Caetano Veloso meerdere nominaties in de wacht gesleept.
Vijf jazz- en wereldacts naar Korea Dag van de Wereldmuziek ook weer in aantocht 12 september, 2011 Het bezoek van de programmeur van het Jarasum International Jazz Festival in Korea aan de Dutch Jazz & World Meeting 2010 heeft mede geresulteerd in de boeking van vijf Nederlandse jazz- en wereldmuziekacts voor de zevende editie van dit jaarlijkse festival in Gapyeong. Dit is bekend geworden in de aanloop naar de Dag van de Wereldmuziek die op 1 december in Rotterdam wordt gehouden.
Cantaora Esperanza Fernández tourt de Benelux Jazz, klassiek, wereldmuziek: alles is inspiratie voor deze cantaora 28 oktober, 2011 ‘De jazz heeft me een ander perspectief op flamenco gegeven, net als de klassieke muziek. Het gaf me een andere podiumprésence, een andere manier van bewegen, van vocaliseren. En meer begrip.’ Cantaora Esperanza Fernández (Sevilla, 1966) praat over haar voorliefde voor invloeden van andere muziekstijlen in haar werk. Creatief en ambitieus is zij een voorbeeld van de nieuwe garde flamencomusici die buiten de gebaande paden treden, zoals Estrella Morente, Carmen Linares en Mayte Martín. Op het moment tourt Fernández met haar groep door de Benelux.
Korte tournee Orquesta Típica El Afronte Tangowijk San Telmo komt tot leven in Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam 10 oktober, 2011 Kilometers maken. Dat is wat de jonge leden van het tango-orkest Orquesta Típica El Afronte uit Buenos Aires doen. Veel kilometers. En dan alleen vooral in hun eigen thuisstad. Maar eind oktober zijn ze op tournee in de Benelux!
Film Orfeo Negro in OBA een muzikale must Cultklassieker markeerde begin van bossanova 19 september, 2011 De Franse regisseur Marcel Camus verplaatste in 1959 de Griekse mythe van Orpheus en Euridice - geholpen door een toneelbewerking van Vinicius de Moraes - naar het Brazilië van de jaren vijftig. Op 11 oktober draait de film in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Een must.
Duizendpoot Moya Brennan met Metropole in Doelen ‘Ik ben niet bang om mijn geluid kwijt te raken’ 10 december, 2011 Na 25 jaar met de beroemde Ierse groep Clannad bracht ‘the first lady of Irish music’ inmiddels acht soloalbums uit. De zangeres en harpiste won een Grammy en een Bafta, en verkocht meer dan 20 miljoen albums. Nu is er niet alleen de nieuwe plaat Voices and Harps, maar ook een samenwerking met de Duitse elektronicaproducer Roger Shah en een concert met het Metropole Orkest op 18 december in De Rotterdamse Doelen. Een interview.
De herfst kleurt Braziliaans Groot en breed muzikaal aanbod uit Zuid-Amerika 12 september, 2011 Van begin oktober tot in januari is het ‘Brasil’ wat de klok slaat. Zowel Europalia.Brasil als Brasil Festival Amsterdam bieden een gevarieerd programma aan, dat ook verder gaat dan muziek alleen. De festivals spelen zich af in Amsterdam, Brussel, Gent, Utrecht, en nog veel meer steden in Nederland en België. We brengen hier een overzicht, met wekelijkse updates.