Dálava op tournee door België Zoektocht naar vergeten Moravische volksmuziek 17 februari, 2018 'The Book of Transfigurations', het tweede album van het uit Vancouver afkomstige ensemble Dálava, werd verleden jaar door slechts weinigen opgemerkt.  Op deze cd herinterpreteren zangeres Julia Ulehla en haar partner gitarist Aram Bajakian – de kern van Dálava - dertien Moravische volksliedjes die meer dan honderd jaar geleden werden getranscribeerd door Ulehla’s overgrootvader Vladimir. Op werkelijk unieke wijze catapulteren Ulehla en Bajakian vergeten Tsjechische volksmuziek naar de moderne tijd door ze te mengen met avant-garde en post rock. Volgende week begint de Europese tour van Dálava met twee concerten in België.
Aynur op tournee Koerdisch-Turkse diva doet Nederland en België aan 2 februari, 2018 Zangeres Aynur was de eerste Koerdische artiest ooit die in de eigen taal optrad voor de Turkse staatstelevisie. De afgelopen jaren heeft ze het imago van Koerdisch-Turkse zangeres losgelaten. Ze laat zich niet langer alleen inspireren door Koerdische en Turkse muziek, maar verwerkt ook invloeden uit andere mediterrane landen en Centraal-Azië. Handelsmerk van deze diva is haar glasheldere stem, die doordrenkt is van passie en weemoed. In 2017 gaf het Berklee Mediterranean Music Institute haar een Master of Mediterranean Music Award, een grote blijk van erkenning voor haar inmiddels imposante oeuvre. Eind februari maakt Aynur een tournee door Nederland en België.
Music Meeting maakt eerste namen bekend Topnamen in vernieuwde opzet 1 februari, 2018 Het is altijd weer spannend met welke programmering Music Meeting voor de dag komt voor hun jaarlijkse driedaagse festival in Nijmegen. De eerste namen zijn inmiddels bekend gemaakt en de organisatie kondigt aan dat het terrein in Park Brakkenstein avontuurlijker wordt, er twee nieuwe hoofdpodia komen en de uitstraling van het festival tijdens het Pinksterweekend 19, 20 en 21 mei 2018 wordt vernieuwd. MixedWorldMusic is partner van het festival. De ticketverkoop is vandaag begonnen.
Trio Da Kali in aantocht Topmuzikanten uit Mali op tournee door België en Nederland 15 januari, 2018 De verrassende samenwerking tussen Trio Da Kali uit Mali en het Amerikaanse Kronos Quartet resulteerde in 'Ladilikan', een van de sterkste wereldmuziekcd’s van het afgelopen jaar. Dat Da Kali het ook zonder strijkers kan, bewees het drietal tijdens een prachtige showcase op de Womex van 2016 in Santiago de Compostela en afgelopen zomer op het Afrikafestival in Hertme, waar het indruk maakte met fraaie lofliederen uit de Mandé-cultuur. Om het nieuwe album te promoten maakt Trio Da Kali een korte tournee door Nederland en België, iets waar liefhebbers van traditionele Malinese muziek reikhalzend naar uitkijken.
3MA keert terug Drie Afrikaanse snaarvirtuozen op tournee door Benelux 8 januari, 2018 Breng drie snaarvirtuozen uit drie Afrikaanse landen die beginnen met de lettergreep ‘Ma’ bij elkaar en je krijgt het project 3MA. Ballaké Sissoko (Mali) op kora (harpluit), Driss El Maloumi (Marokko) op ûd (Arabische luit) en Rajery (Madagaskar) op valiha (buisciter) beheersen de traditionele muziek van hun land tot in de finesses en staan tegelijkertijd open voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe stijlen. Dat bewees het trio al in 2008 op hun prachtige debuutalbum, dat wereldwijd met superlatieven overladen werd. Onlangs verscheen hun tweede cd 'Anarouz', die mogelijk nog mooier is dan hun eersteling. Om dit nieuwe album te promoten maakt 3MA een korte tournee door Nederland en België.
Mozaiek Ensemble imponeert in ‘schuilkerk voor kwetsbare muziek’ Concertserie Old Routes & New Roots 8 januari, 2018 Amsterdam telt meer dan 180 nationaliteiten en je zou mogen verwachten dat het muziekaanbod in de hoofdstad daarvan een afspiegeling is. Niets is echter minder waar. Met de sluiting van het Tropentheater in december 2012 en het vertrek van ervaren wereldmuziekprogrammeurs bij Paradiso en De Melkweg - die beiden niet werden vervangen -  is het aanbod aan wereldmuziekconcerten in Amsterdam de laatste jaren aanzienlijk verschraald. Als reactie op deze culturele verarming nam Dutch Delta Sounds het initiatief voor 'Old Roots & New Routes', een serie van zeven wereldmuziekconcerten van bijzondere ensembles die alle in Nederland gevestigd zijn en een spannende kruisbestuiving presenteren van muziek uit diverse delen van de wereld. Vaste locatie is de schitterende, uit 1668 daterende Amstelkerk. Het vierde concert in deze boeiende serie werd afgelopen zaterdag gegeven door het Mozaiek Ensemble, dat bestaat uit muzikanten uit Syrië, Frankrijk en Nederland.
Trance Mission Duo - Tribal revival Legendarische trance-dance-formatie terug in duobezetting 24 december, 2017 De ontmoeting tussen didgeridoospeler Stephen Kent en (bas)klarinettiste Beth Custer vormde begin jaren negentig de kiem voor een spannende hybride tussen etno-ambient en impro. Kent en Kenneth Newby (elektronica) lieten de groep Lights in a Fat City voor wat ze was en vormden samen met Custer en percussionist John Loose het kwartet Trance Mission. Na drie succesvolle studioplaten en diverse internationale tournees nam de groep in 1999 afscheid met het live-album 'A Day Out Of Time'. Kort geleden pakten Kent en Custer de draad weer op en vormen nu samen Trance Mission Duo. Vanaf 20 januari zijn ze twee weken lang te zien en horen in België en Nederland.
De wereld van eigen bodem Dutch Delta Sounds vervolgt concertserie 4 januari, 2018 De serie 'Old Roots, New Routes' van Dutch Delta Sounds krijgt de komende maanden vervolg. In de Amstelkerk aan het Amstelveld in Amsterdam gaat op 6 januari de tweede reeks van vier concerten van start. Daarbij gaat het telkens om wereldmuziekensembles die Nederland als thuisbasis hebben.
Sertab Erener Turkse popdiva voor twee concerten in Nederland 7 december, 2017 Zangeres Sertab Erener won in 2003 als eerste Turkse artiest ooit het Eurovisiesongfestival. Het winnende liedje 'Everyway That I Can' vormde de opmaat voor een succesvolle solocarrière. Ze heeft inmiddels meer dan tien albums op haar naam staan en is razend populair in haar geboorteland, waar ze hit na hit scoort. Haar populariteit dankt ze mede aan haar krachtige stem en opwindende live show.  Volgend week komt de Turkse popdiva voor twee concerten naar Nederland.
11de editie Le Guess Who? Speurtocht naar vernieuwende muziek en herontdekking van tradities 2 december, 2017 De elfde editie van het misschien wel beste, in ieder geval meest veelzijdige muziekfestival van Nederland – Le Guess Who? - bracht tussen 9 en 13 november meer dan 150 acts uit 34 landen samen op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht. In totaal ruim 18.000 bezoekers konden genieten van een uitzonderlijk breed muzikaal aanbod – van electro tot jazz en van singer-songwriter tot wereldmuziek, plus nog allerlei fusies van stijlen. Deze editie van Le Guess Who? onderstreepte nog eens dat genres steeds vaker met elkaar gemengd worden en dat het onderscheid maken tussen genres feitelijk een achterhaald idee is. De bezoekers van Le Guess Who? komen dan ook niet zo zeer voor een bepaald genre of een grote naam; ze zijn op zoek naar vernieuwende, spannende en creatieve muziek.
Wouter Vandenabeele over Tamala Belgische violist op ontekkingsreis met Afrikaanse vrienden 30 november, 2017 Violist Wouter Vandenabeele stond met Ambrozijn aan de wieg van de Belgische neofolkbeweging. Maar sindsdien ontpopt hij zich steeds vaker als muzikale kameleon – iemand die zich moeiteloos vertrouwd weet te maken met andere stijlen, stromingen en tradities. Zo verraste hij in 2009 met strijkersarrangementen voor de muziek van zijn eensnarige collega Issa Sow. Ook in zijn muzikale drieluik 'Chansons Sans Paroles', 'Chansons Pour La Fin d’Un Jour' en 'Chansons Pour Le Temps Qui Reste' duiken muzikanten uit andere culturen op, zoals de Irakese qanunspeler Osama Abdulrasol en de Turkse luitist Emre Gültekin. En nu is hij op pad met twee vrienden uit Senegal: koraspeler Bao Sissoko en zanger Mola Sylla. Tamala noemen ze zich, reizigers. Een gesprek met Wouter Vandenabeele.
Santiago Lara Quartet opent V Intermezzo Flamenco Serie Flamenco meets jazz: Santiago Lara Quartet brengt ode aan jazzgitarist Pat Metheny 24 november, 2017 De Flamenco Biënnale organiseert in haar tussenjaar de Intermezzo Flamenco Serie, dit jaar alweer voor de vijfde keer. In december trapt ze af met een drietal concerten van het Santiago Lara Quartet. Centraal staan de werken van jazzlegende Pat Metheny. Zijn muziek heeft een blijvende invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de flamenco. "A tribute to Pat Metheny" bewijst eens te meer de blijvende liefde tussen jazz en flamenco, die in handen van een gitarist als Santiago Lara in niets anders kan uitmonden dan een muzikale liefdesverklaring.