News and Noise! - kunst in politieke context Nieuw initiatief volgt muziek en actualiteit 7 maart, 2012 News and Noise!, een initiatief van onze medewerker Charlie Crooijmans, is een nieuw blog met een andere kijk op de actualiteiten. Met een onafhankelijk blik bespreekt een team van etnomusicologen en journalisten diverse onderwerpen waarbij de nadruk ligt op muziek en andere culturele expressiemiddelen.
Het muzikale weefgetouw van Ensemble Tirana Albanië heeft het mooiste verdriet 24 maart, 2012 Treuren op muziek is een kunst. Nergens wordt verdriet zo aangrijpend verklankt als in Albanië. Economisch gezien het armste land van Europa, herbergt het verbazingwekkend rijke tradities. Niet voor niets is Ensemble Tirana uit de hoofdstad uitgenodigd om op te treden tijdens het Lamentatieweekend in het Haagse podium De Regentes. Een interview.
26-koppige Band of Gypsies komt naar Benelux Taraf de Haïdouks plus Kočani Orkestar is Band of Gypsies 17 maart, 2012 Vorig jaar baarde de combinatie van twee van de beste Balkanorkesten al opzien op het Dranouter festival en op North Sea Jazz, en met het album ´Band of Gypsies 2´. Op 15 april staan ze, 26 man sterk, in Paradiso, Amsterdam, twee dagen daarvoor op het Balkan Trafik festival in Brussel, en in mei op Music Meeting in Nijmegen en het International Gipsy Festival in Tilburg.
World Music Charts - maart 2012 Verzamelalbum World Routes nieuw op 1 in de charts 1 maart, 2012 De twintig beste albums van de maand, gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, waaronder MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Festival PUUR met Arifa, Boi Akih, L'Chaim en meer Mundial Productions & Theaters Tilburg presenteren nieuw festival 16 februari, 2012 Op zondagmiddag 25 maart vindt de eerste editie van PUUR plaats. PUUR is een akoestisch festival, dat staat voor het natuurlijke geluid van de stem en het instrument. Arifa, Boi Akih, Desperados, Gil Semedo en L’Chaim staan deze eerste editie op het programma. Een doorloop van het programma, inclusief YouTube en Spotify playlists!
Amadou & Mariam tussen rock en dance Nieuw album en concert tijdens Les Nuits in Brussel 9 april, 2012 In 2004 brak het Malinese koppel Amadou & Mariam door met het door Manu Chao geproduceerde album Dimanche à Bamako. Onlangs kwam hun nieuwe, zesde album uit, Folila, met gasten als TV On The Radio, Antibalas, Amp Fiddler en Bassekou Kouyaté. Amadou & Mariam zullen veel van deze nieuwe cd live laten horen tijdens hun festivalconcert tijdens Les Nuits in Botanique, Brussel. MixedWorldMusic sprak met zowel Amadou Bagayoko als met Marc Antoine Moreau, het creatieve brein achter Amadou & Mariam. Inclusief YouTube- en Spotify playlists!
Zomerfestivals 2012: Goran Bregovic, Roberto Fonseca, Havana d'Primera en vele anderen Polé Polé in Gent en Sfinks in Boechout 2 juli, 2012 De zomerfestivals stomen door. Na Sfinks en Polé Polé is het nu de beurt aan Esperanzah en Dranouter. Bekijk hier de line-ups van alle zomerfestivals tot en met augustus. Van Zomerterras tot Lowlands. Bookmark deze pagina - we updaten dagelijks!
Benefietconcert Joep Pelt op 13 maart Liedjesschrijver betrokken bij zwaar auto-ongeluk 22 februari, 2012 Zanger en liedjesschrijver Joep Pelt was eerder dit jaar, op reis in Zuid-Afrika, betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Hij is inmiddels buiten levensgevaar, maar zal minstens zes maanden uit de roulatie zijn, aldus zijn management. Ook zijn er door het ongeluk veel kosten gemaakt in Zuid-Afrika. Zijn muzikale vrienden organiseren daarom een benefietconcert.
Concert- en uitgaanstips maart Van flamencojazz tot Mali-blues 1 maart, 2012 De eerste lentemaand van het jaar brengt veel oude bekenden naar de Benelux. De medewerkers van MixedWorldMusic.com kijken het meest uit naar Boubacar Traoré 'nieuwe stijl', Mercan Dede op Turkey Now, Carmen Souza in een ontspannen setting, Ramón Valle's nieuwe composities, Tinariwen na het ontvangen van hun Grammy, en nog veel meer.
Baloji's Afrikaanse urban music met witte gitaren 'Ik wilde de Congolezen eens iets anders voorschotelen' 23 maart, 2012 De Congolees-Belgische rapper Baloji heeft alles in zich om een internationale ster te worden. Zijn even swingende als rockende cd Kinshasa Succursale is een cross-overjuweel vol hete soukous, rumba, hiphop, funk, gospel, reggae, rock, en niet te vergeten een flinke dosis engagement. Onder meer Blitz the Ambassador, Konono No.1, Amp Fiddler en Zaiko Langa Langa verhogen de feestvreugde. Er komen diverse concerten aan. Het optreden op 26 april in Grounds, Rotterdam wordt georganiseerd in samenwerking met MixedWorldMusic.
Tomatito in Carré en Muziekgebouw Eindhoven 'Ik vond mijn eigen geluid bij Camarón' 20 februari, 2012 Hij begon zijn carrière met de grootsten van de flamenco: Camarón de la Isla en Paco de Lucía, en experimenteerde daarna door met latin, rock en jazz met mensen als Michel Camilo, Elton John en John McLaughlin. Met zijn flamencofusion is Tomatito een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe flamenco. Op 9 en 23 maart 2012 komt hij voor twee concerten naar Nederland. 'Voor goede fusion met je een open oor en een open hart hebben.'
Florent Mazzoleni’s zeldzame Afrikaanse parels 'Afrikaanse muziek is onderdeel van mijn DNA' 14 februari, 2012 Afrikaanse muziek uit de gouden jaren zestig en zeventig is de grote passie van de 37-jarige Franse journalist, schrijver en fotograaf Florent Mazzoleni. Met grote gedrevenheid reist hij door Afrika op zoek naar zeldzame Afrikaanse platen en oude muzikanten die verhalen vertellen over de bloeiperiode van de Afrikaanse muziek. Vorig jaar verschenen maar liefst drie boeken van zijn hand en dit jaar komen er nog eens drie bij. 'Oude Congolese rumba is net zo belangrijk als de muziek van de Beatles.'