Cantaora Esperanza Fernández tourt de Benelux Jazz, klassiek, wereldmuziek: alles is inspiratie voor deze cantaora vrijdag 28 oktober, 2011

‘De jazz heeft me een ander perspectief op flamenco gegeven, net als de klassieke muziek. Het gaf me een andere podiumprésence, een andere manier van bewegen, van vocaliseren. En meer begrip.’ Cantaora Esperanza Fernández (Sevilla, 1966) praat over haar voorliefde voor invloeden van andere muziekstijlen in haar werk. Creatief en ambitieus is zij een voorbeeld van de nieuwe garde flamencomusici die buiten de gebaande paden treden, zoals Estrella Morente, Carmen Linares en Mayte Martín. Op het moment tourt Fernández met haar groep door de Benelux.


De zangeres uit de flamencowijk Triana van Sevilla kwam tot wasdom als onderdeel van Mario Maya’s spektakel Amargo, gebaseerd op een spectaculaire choreografie en de gedichten van Federico García Lorca. Ze was toen zestien jaar. Daarna zong ze De Falla’s meesterwerk El Amor Brujo, en de stukken Epitafio en Nadie van Mauricio Sotelo. Gedreven door haar rusteloze artistieke persoonlijkheid nam Fernández sindsdien de meest uiteenlopende klussen aan.

Uiteenlopende invloeden
Vanaf dat moment werd de zangeres door grootheden uit andere muzikale sectoren als violist Yehudi Menuhin, zangeres Miriam Makeba en de Israëlische vocaliste Noa gevraagd om met hen te werken. Ze maakte de show Almadia, met de Marokkaanse gemeenschap van Sevilla, en werkte met de Franse jazzmuzikant Jean Marc Padovani. Op flamencogebied leverde ze een bijdrage aan de plaat Potro de Rabia y Miel van de grote Camarón de la Isla, cd’s als Los Gitanos Cantan a Lorca en Oratorio por Ceferino, en was ze gastsolist bij het Spaans Nationaal Ballet. Ze werkte met Paco de Lucía, Javier Colina, Carmen Linares, en speelde voor de Spaanse koning.

Latin Grammy
Sinds haar titelloze debuutplaat uit 2001, waarin ze met onder anderen pianist Dorantes, de Puerto Ricaanse trompettist Jerry González en Javier Limón al die invloeden bijeenbracht, staat ze van Parijs tot in Chicago en New York op de bühne.
In 2007 verscheen haar tweede cd, Recuerdos, onder de muzikale leiding van José Antonio Rodríguez, die meteen vier prijzen in de wacht sleepte en werd genomineerd voor een Latin Grammy. De plaat was geïnspireerd door haar grootmoeder Salud, en gaat terug naar de pure flamenco, zonder de externe invloeden te vergeten. Dorantes tekent weer voor de pianopartijen.
Concerten op festivals in Egypte, Italië, Marokko en Mexico volgen. In 2009 won Fernández de Al Andalus-prijs, en ontving ze, als piek op haar werk, van de Flamenco Biënnale van Sevilla de prestigieuze prijs El Giraldillo. Nu is ze met haar groep op tournee in de Benelux.

concerten
za 15 oktober: Lucent Danstheater, Anton Philipszaal, Den Haag (in het kader van gala-avond Flamenco La Haya)
di 8 november: Bozar, Brussel
do 10 november: Zuiderpershuis, Antwerpen
vr 11 november: De Doelen, Rotterdam
za 12 november: Tropentheater, Amsterdam
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024