Minister Baca verspreidt de zwarte muziek van Peru ‘We schaamden ons voor onze huidskleur, ons kroeshaar, onze cultuur.’ 2 augustus, 2011 'Een keer per jaar mochten de zwarte slaven zich in het openbaar uiten: met kerstmis. Dan liepen groepen negritos zingend van kerststal naar kerststal’, vertelt de Peruaanse zangeres Susana Baca. Dat soort liederen verschenen vaak op haar cd’s. Baca (1944) zet zich al haar hele leven in voor het behoud van de cultuur van de zwarte Peruaanse bevolking. Nu is ze benoemd tot minister van Cultuur van haar thuisland.
Omar Souleyman: verhitte feestmuziek uit Syrië Zijn razendsnelle ‘dabke’ succesvol in het Westen 22 augustus, 2011 De Syrische zanger Omar Souleyman trad in 2009 voor het eerst buíten het Midden-Oosten op. Zijn razendsnelle dabke-muziek met wilde galm bleek uitstekend aan te sluiten in het westerse zalencircuit. Deze zomer is het voor het derde jaar op rij dat hij rondtourt. Onder zijn fans kan hij de IJslandse topartiest Björk rekenen. Eind juli heeft ze een ep uitgebracht waarop haar muziek met die van Souleyman vervlochten is.
World Music Charts Europe - augustus 2011 Vieux Farka Touré en Hazmat Modine sterke stayers in de top op 1 en 2 1 augustus, 2011 De 20 beste albums van de maand, gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen.
Susana Baca minister van Cultuur Peru Nieuwe president Ollanta Humala benoemt Afro-Peruaanse zangeres 1 juli, 2011 Zangeres Susana Baca, die eerder dit jaar door Europa tourde met haar laatste album Afrodiaspora, volgt in de voetstappen van Gilberto Gil en is door de nieuwe president van Peru benoemd tot minister van Cultuur. De Grammy-winnares is daarmee tevens de eerste zwarte minister sinds de onafhankelijkheid van Peru in 1821.
R.I.P. Joe Arroyo: 'El Joe' bezwijkt toch Colombiaanse salsa-legende wordt 55 jaar 2 juli, 2011 De afgelopen weken was heel Colombia bezig met het ziekbed van een van hun grootste salsahelden van de geschiedenis: Joe Arroyo, ofwel El Joe. Er was zelfs een keer sprake van vals alarm, toen Fania-trombonist Willie Colon per ongeluk twitterde dat Arroyo al was gestorven. Vanochtend bevestigden de artsen: El Joe is niet meer.
Opwarmen voor de Antilliaanse Feesten Het Caribische festival brengt geen echte headliner, maar wel veel moois 12 juli, 2011 Veel soca dit jaar op 'Hoogstraten', net als reggaeton, ska en reggae. Maar ook kaseko, bachata, merengue, reggaeton, soukous en salsa ontbreken niet op de Antilliaanse Feesten, die het weekend van 12 en 13 augustus weer losbarsten. Behalve Don Omar is er geen echte internationale publiekstrekker, maar zoals elk jaar staat het programma vol moois. MixedWorldMusic maakte een selectie van het aanbod.
Veel wereldmuziek onder Robeco Zomerconcerten AfroCubism, Dulce Pontes, Hugh Masekela en Cadiz de la Frontera 16 juli, 2011 De Robeco Zomerconcerten in Het Concertgebouw in Amsterdam hebben dit jaar hoog ingezet op de wereldmuziek. Vier topformaties komen spelen, te beginnen op 30 juli met AfroCubism, dat Eliades Ochoa van Buena Vista Social Club koppelt aan de grootste artiesten uit de Malinese muziekscene: Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté, Kasse Mady Diabaté, Djelimady Tounkara en Baba Sissoko. In augustus is het de beurt aan respectievelijk Hugh Masekela, Dulce Pontes en Cadiz de la Frontera.
Romeo & Leila: verboden liefde als artistieke drijfveer Ghalia Benali is terug op Sfinks met gelijknamige programma 2 juli, 2011 Zeker sinds het verschijnen van haar tweede cd, Romeo & Leila, wordt Ghalia Benali gerekend onder de grote stemmen van de Arabische wereld. Ze stond met het gelijknamige programma al twee tournees lang op de Nederlandse planken. Nu presenteert ze het project op Sfinks Mixed in Antwerpen. Benali vertelt ons de ontstaansgeschiedenis.
De woestijngitaarrock van Bombino Nieuwe clubtour oktober 2013 - Interview 2011 13 september, 2013 Zo krachtig en explosief als het gitaarspel van Bombino is, zo bescheiden is hij als persoon. In het optreden met zijn band tijdens het The Hague African Festival bereikt hij steeds opnieuw extatische hoogten in zijn solo’s. Dan rukt hij de hals van zijn instrument uitdagend omhoog; danst uitgelaten over het podium, zonder ook maar een enkele noot te missen; zodra een nummer is afgelopen, keert Bombino zich kortstondig met een scheef lachje naar het publiek, en mompelt ‘merci beaucoup’. Vervolgens stort hij zich zo snel als hij kan in het volgende nummer. Bombino deed in oktober 2011 vervolgens een mooie serie World Sessions. In april 2012 was hij terug. In 2013 speelde hij op festivals als Amsterdam Roots, Pukkelpop, Lowlands en Into the Great Wide Open. In oktober 2013 is hij terug voor een clubtour. Lees het interview dat we in 2011 deden met Bombino, alias Omara Moctar.
Esperanzah!: wereldmuziekparel in Wallonië Festival viert deze editie tienjarig bestaan 2 juli, 2011 Wie vanaf de abdijheuvel naar de gigantische camping beneden kijkt, denkt op een groots popfestival te zijn aanbeland. maar Esperanzah! is toch echt een wereldmuziekfestival, met opvallend veel jong volk, dat wel, en in die hoedanigheid het Sfinks van Wallonië. Waarschijnlijk het beste wereldmuziekfestival van Franstalig België en zonder twijfel op de mooiste locatie: op en rond de eeuwenoude abdij van Floreffe, net onder de rook van Namen. Het festival speelt zich af op de verschillende niveaus van een vijftig meter hoge heuvel. Wie te lui of te lam is om naar het hoogste podium te lopen, kan zich met een treintje laten vervoeren.
Analog Africa brengt rauwe vintage sounds Tunesisch-Duitse schatgraver Samy Ben Redjeb leidt succesvol label en soundsystem 9 oktober, 2011 Samy Ben Redjeb is oprichter en eigenaar van het label Analog Africa dat sinds 2004 juweeltjes uit Afrikaanse muziekarchieven internationaal uitbrengt. De laatste jaren is het label ook actief in Latijns-Amerika. We spraken met Ben Redjeb in de Mixed Media Lounge tijdens Music Meeting in Nijmegen, afgelopen juni. ‘Het idee is dat mensen ontdekken dat er van alles gebeurde in Afrika terwijl wij in het Westen dachten dat wij het centrum van de wereld waren.’ Medio oktober komt Analog Africa met een nieuwe release: Bambara Mystic Soul.
Edison Jazz Oeuvreprijs 2011 voor Ivan Lins Braziliaanse singer-songwriter ontvangt prijs in november 7 juli, 2011 Ivan Lins is de winnaar van de Edison Jazz Oeuvreprijs 2011. Dat maakte de Edison Stichting op 8 juli bekend. De prestigieuze prijs wordt in Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt op 16 november. De 66-jarige Ivan Lins komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.