Korte tournee Orquesta Típica El Afronte Tangowijk San Telmo komt tot leven in Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam maandag 10 oktober, 2011

Kilometers maken. Dat is wat de jonge leden van het tango-orkest Orquesta Típica El Afronte uit Buenos Aires doen. Veel kilometers. En dan alleen vooral in hun eigen thuisstad. Maar eind oktober zijn ze op tournee in de Benelux!


Op maandag houden ze in Buenos Aires een milonga (dansavond), de Bendita Milonga (‘de gezegende milonga’), op woensdag nog een, de Maldita Milonga (u raadt het al, ‘de vervloekte milonga’), en op zondag spelen ze een show in de beroemde tangowijk San Telmo van de Argentijnse hoofdstad. Op die dag flaneren porteños (‘havenstedelingen’), provincialen en toeristen zij aan zij door de straten van San Telmo om de tango-sfeer op te snuiven. En na vijf jaar is El Afronte inmiddels niet meer weg te denken uit dat circuit.

Tango met moderne touch
Op 11 december 2004, in een andere wijk van Buenos Aires, Almagro, sprak violist Gabriel Atúm af met negen musici (twee violen, een cello, vier bandoneons, bas, piano) en een zanger. Zijn doel was het opzetten van een nieuw tango-orkest. Twee maanden later was er een repertoire van zestien klassieke tango’s met eigen arrangementen. De elf jonge muzikanten gaven vorm aan een traditionele Orquesta Típica met het geluid van de gloriejaren van de tango, maar met een moderne touch.

Afrontar betekent ‘facen’, niet uit de weg gaan, confronteren. En dat is precies wat dit orkest met zowel de tango als zijn nieuwe invloeden doet. De groepsleden proberen niet de oude tango in ere te herstellen, maar haar evolutie richting een nieuwe muzieksoort – een kenmerk dat altijd aanwezig was in de tango – een duwtje te geven. Een nieuw geluid, met agressieve trekjes maar met de basisstructuur en dansbaarheid van de klassieke orkesten. Ruw en toch warm. En altijd met akoestische instrumenten. Dat is El Afronte.

Groot cultureel belang
De tournee van 2011 wordt hun zesde internationale tour (na diverse bezoeken aan Brazilië en Europa), en ook op festivals binnen en buiten Argentinië is El Afronte een graag geziene gast. Maar het belangrijkste zijn hun geliefde milongas, in thuisstad Buenos Aires. Het bijzondere aan El Afronte is dat ze, ondanks moeilijke economische tijden, een grote achterban van dansers en liefhebbers hebben opgebouwd, met name onder de jongere generatie. Inmiddels spelen ze niet alleen meer arrangementen van oude tango’s, maar schrijven ze ook flink wat eigen repertoire.

Dat werk staat tot nog toe op vier uitgebrachte platen: twee live-cd’s in 2005 (Vivo en Radio Nacional en Vivo en El Cubo Cultural), hun eerste studioplaat Tango al Palo, uitgekomen in 2007, en het recenter verschenen album Íntimo Puñal uit 2010. In 2006 werd de groep door de wetgevende instantie van Buenos Aires uitgeroepen tot orkest van groot cultureel belang. Als prominente deelnemer aan het culturele (tango)leven van de Argentijnse hoofdstad is dat niet meer dan terecht.

concerten
do 27 oktober: 20.15 uur, De Doelen, Jurriaanse Zaal, Rotterdam
vr 28 oktober: 20.30 uur, Zuiderpershuis, Antwerpen
za 29 oktober: 20.30 uur: Tropentheater, Grote Zaal, Amsterdam

Klik hier voor de website van El Afronte.
 

meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024