Film Orfeo Negro in OBA een muzikale must Cultklassieker markeerde begin van bossanova maandag 19 september, 2011

De Franse regisseur Marcel Camus verplaatste in 1959 de Griekse mythe van Orpheus en Euridice - geholpen door een toneelbewerking van Vinicius de Moraes - naar het Brazilië van de jaren vijftig. Op 11 oktober draait de film in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Een must.


In Orfeu Negro – in het buitenland ook wel bekend als Black Orpheus – komt de jonge, naïeve Euridice naar de grote stad Rio de Janeiro. Op de vlucht voor de dood belandt ze in de muzikale gekte van het jaarlijkse carnaval en ontmoet daar casanova Orfeu, wiens gitaarspel mens en dier verrukt en waarvan zelfs wordt gezegd dat het de zon kan doen opkomen.

Elk oorspronkelijk element is vertaald naar de nieuwe context: een verlaten tramremise doet dienst als de onderwereld – met een personage genaamd Hermes als bewaker – en via een dalende wenteltrap die doet denken aan de beroemde afdaling in het originele verhaal, komt Orfeu terecht in een Afro-Braziliaanse voodooceremonie, alwaar hij contact maakt zijn gestorven geliefde.

Lancering bossanova
Ondanks de hier en daar middelmatige acteerprestaties van de beeldschone maar van de straat geplukte amateuracteurs, en de voor hedendaagse maatstaven ridicule figuur van de dood – inclusief masker en maillot – is de film legendarisch. Niet alleen om de poëtische dialogen of de kleurrijke cinematografie, maar vooral om de muziek. De soundtrack van Antonio Carlos Jobim en Luiz Bonfá markeerde namelijk het begin van de wereldwijde bekendheid van de bossanova.

Vanaf de jaren zestig werden nummers uit deze film, zoals Manha de Carnaval en A Felicidade, verder gepopulariseerd door João en Astrud Gilberto, en tot op de dag van vandaag, inmiddels bekend als standards, eindeloos gecoverd.
 

meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024