Tinariwen wint Grammy wereldmuziek Maná, Cachao en Los Tigres del Norte eveneens winnaars 13 februari, 2012 De Malinese woestijnrockgroep Tinariwen heeft zondag 12 februari in Los Angeles de Grammy Award in de categorie World Music in de wacht gesleept. Andere winnaars in de wereldmuziekhoek op de 54ste uitreiking van de muziekprijzen zijn Maná, Los Tigres del Norte, en de legendarische, in 2008 overleden latinbassist Cachao.
Carlos do Carmo strijkt neer in Carré Populaire nestor van de fado voor eenmalig concert in Nederland 15 februari, 2012 Niet lang nadat de Portugese fado op 27 november 2011 is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed van Unesco, de cultuurorganisatie van de VN, geeft de nestor van de fado Carlos do Carmo een bijzonder concert in Theater Carré in Amsterdam. Carlos do Carmo is een van de bekendste en meest geliefde ambassadeurs van de fado.
Sierra Maestra: vaandeldragers van de son Cubaanse groep gaat sinds jaren zeventig met tijd mee 15 februari, 2012 Na meer dan dertig jaar, diverse bezettingen en het overlijden van twee invloedrijke bandleden is Sierra Maestra nog steeds een van de grootste representanten van de Cubaanse guaracha en son. Genoemd naar de bergketen in het oosten van Cuba, de waarschijnlijke bakermat van de son. Sierra Maestra tourt half maart door de Benelux. Een portret.
Hilario Durán met Horacio 'El Negro' Hernández Cubaanse pianist komt voor twee concerten naar Nederland 7 januari, 2012 Voor concerten in Amsterdam en Rotterdam komt de Cubaanse pianist Hilario Durán naar Nederland met sterspelers Horacio 'El Negro' Hernández en Roberto Occhipinti. Zijn trio kent een stevige avontuurlijke en orkestrale aanpak, geworteld in de typische Cubaanse combinatie van klassieke achtergrond en de traditie van de son.
World Music Charts - februari 2012 Fatou van Fatoumata Diawara sterke stayer op 1 1 februari, 2012 De twintig beste albums van de maand, gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, waaronder Mixed-medewerker Bas Springer.
Turkey Now! opent met moeder en dochters Sam Drie Turkse sterren zonder poespas 21 februari, 2012 In Turkije sloeg hun concert in als een bom, de immens populaire Leman Sam en haar twee dochters Șevval en Sehnaz samen op het podium. Alle drie hebben ze naam gemaakt als zangeres, elk met een eigen repertoire. De uitzending van een concert op de Turkse televisie was een ware sensatie. Begeleid door het Metropole Orkest opent het trio het festival Turkey Now! in drie verschillende steden, met de Nederlandse zangeres Giovanca als speciale gast.
Alfonso Losa tourt met Miranda Atrás Dans als eerbetoon aan de flamencohistorie 7 januari, 2012 'Je kunt niet door blijven lopen als je de reeds afgelegde weg vergeet', zegt flamencodanser Alfonso Losa over zijn voorstelling Mirando Atrás (Terugkijkend). 'Ik moet daarom achteromkijken, de stemmen in ere herstellen die me gedurende mijn carrière hebben begeleid, de lessen die je niet met geld kunt betalen, de weggewuifde adviezen - te wijten aan mijn jeugdige blindheid - die ik op latere leeftijd heb omarmd.' Eind februari tourt Losa door Nederland en België.
Concert- en uitgaanstips februari Van Ghanese funk tot Britse folk 31 januari, 2012 Waar kijken de medewerkers van MixedWorldMusic.com de komende maand naar uit? Afrikaans, jazz, Balkan, keelzang, folk, fusion, fado en experimenteel: er is weer een waaier aan stijlen te zien en horen de komende tijd.
Rascasuelos: ruige tango uit Buenos Aires 'Rock en tango laten zich makkelijk mengen' 10 januari, 2012 Rascasuelos (een woordgrapje met het Spaanse woord voor wolkenkrabber, 'rascacielos') betekent letterlijk 'vloerenkrabber' - verwijzend naar het schrapende geluid van tangodansende voeten op de vloer. Half februari tourt de groep met hun rocky tango door de Benelux.
Phil en Sandra Stanton's Rough Guides Proberen zichtbaar te blijven met wiegeliedjes, digipacks en... vinyl 7 februari, 2012 De Rough Guide-reisgidsen zijn wereldwijd bekend. Phil Stanton en zijn echtgenote Sandra Alayón-Stanton hebben via een partnerschap met de uitgeverij van de reisgidsen hun serie Rough Guide-cd’s een al even grote reputatie bezorgd. De Stantons hebben in 1994 het World Music Network opgericht. Het bedrijf bestaat uit vier labels: Music Rough Guides, Think Global, Riverboat Records en Introducing. Charlie Crooijmans sprak met Phil Stanton. Hoe lukt het hen overeind te blijven in de huidige downloadcultuur?
Exclusief concert Zap Mama in Eindhoven De Afropean Wereldpop van Marie Daulne 6 januari, 2012 Zap Mama, alias Marie Daulne, komt 16 februari naar Muziekgebouw Eindhoven voor een eenmalig concert onder de noemer Afropean Wereldpop. Een portret.
Blitz the Ambassador: modern & traditie, VS & Afrika 'Mijn doel is begrip te kweken tussen culturen' 2 februari, 2012 De Ghanees-Amerikaanse hiphopartiest Samuel Bazawule - artiestennaam: Blitz the Ambassador - bracht onlangs zijn geweldig ontvangen album Native Sun uit. Hoog tijd om hem aan de tand te voelen over zijn Afrikaans-Amerikaanse hiphopmix en zijn overstromende engagement.