Fra Fra Sound na 30 jaar terug in Amsterdamse Bijlmer Cd-presentatie van Black, Dutch & More donderdag 18 maart, 2010

De Amsterdamse jazzband Fra Fra Sound luidt met de release van het album Black, Dutch & More zijn dertigjarig jubileum in. Op zaterdag 20 maart geven de zeven muzikanten het eerste van een reeks jubileumconcerten in het Bijlmerpark Theater. Hiermee keert de band terug naar de plek waar hij in 1980 is opgericht, de Amsterdamse Bijlmer.

Fra Fra Sound, de band die op concertpodia in meer dan vijftig landen heeft gestaan, combineert verschillende elementen uit zwarte muziek wereldwijd tot een eigen sound: jazz met wereldse invloeden van de Noord-Amerikaanse jazz en blues, en de Surinaamse kaseko, kawina en winti tot Afrikaanse ritmes.

Met Black Dutch & More slaat Fra Fra Sound een nieuwe weg in. Met dit nieuwe project combineert het zijn muziek met storytelling, spoken word en poetry. De uit Oakland, California, afkomstige gastartiest Ghasem Batamuntu improviseert op het album over thema’s als zwarte identiteit, klank, kleur, muziek, melodie en maatschappij.

Begin jaren tachtig werd Fra Fra in de Amsterdamse Bijlmer opgericht. Diverse musici zijn sindsdien lid geweest van Fra Fra Sound; Vincent Henar is bassist, muzikaal leider en medeoprichter. Verder bestaat de band uit nog zes muzikanten, waaronder Andro Biswane op gitaar, Michael Simon op trompet en Efraïm Trujillo op saxofoon, allen geboren buiten Nederland (Suriname, VS en Venezuela), maar inmiddels al lange tijd woonachtig in Nederland.

‘Fra Fra’ heeft verschillende betekenissen: het staat voor ‘mengvorm’, maar ook voor ‘vreemd, anders, mysterieus’, de ‘onzichtbare verwantschap’. ‘Frafra’ is tevens de benaming van een bevolkingsgroep in Noord-Oost-Ghana. De naam weerspiegelt de verwantschap tussen muziek, dans, religie en wereldbeschouwing uit de Afrikaanse diaspora en West-Afrika.

In de afgelopen jaren verzorgde Fra Fra Sound succesvolle optredens in verschillende Europese en Afrikaanse landen, in Azië, maar ook in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In theaterseizoen 2008/2009 was Fra Fra Sound op tournee om de laatste cd Dya So te promoten, oftewel Right Here, Right Now!

Concert zaterdag 20 maart om 20:30 uur in het Bijlmer Parktheater.

www.bijlmerparktheater.nl
www.frafrasound.com
 

 

 

meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024