Mixed Presents: Fullmoon Over Bombay Nieuwe serie in WMDC start zaterdag 2 oktober 18 september, 2010 Zaterdag 2 oktober vindt de eerste avond in een nieuwe serie Mixed Presents-concerten plaats in WMDC Rotterdam onder het thema Fullmoon Over Bombay. Met Oded Tzur, Ganesh Ramnath en Martijn Baaijens, en speciale gast Ustad Mohammad Sayeed Khan en zijn groep.
Wijn als symbool voor liefde en humanisme Nieuwe cd en tour voor Baraná 23 september, 2010 Het is nacht. Er staat een tafel met stoelen onder de sterrenhemel. Uit een karaf vloeit wijn op de aarde. In de wijnvlek zie je musici afgebeeld, maar je ziet niet wie de wijn morst. Is het de geest van Omar Khayyám, de mathematicus, dichter en wetenschapper uit de elfde eeuw? Dit prachtige ontwerp van Emir Özer is de hoes van Sarap, het nieuwe album van Baraná. Van 2 tot en met 30 oktober is het kwintetermee op tournee door Nederland.
African Music Awards: stem op je favoriete artiest Adiouza, K'Naan, Black Coffee en Tamer Hosny kanshebbers 18 september, 2010 Als Artiest van het Jaar zijn genomineerd: D'Banj uit Nigeria (dancehall), de Congolese soukouszanger Fally Ipupa (jarenlang zanger bij Kofi Olomide's Quartier Latin), de populaire danceact Black Coffee uit Zuid-Afrika, de Somalisch-Canadese hiphopartiest K'Naan en de Egyptische superster Tamer Hosny.
Kara Dara viert tienjarig jubileum Afro-Surinaams project van Andro Biswane 18 september, 2010 Begin oktober viert Fra Fra Sound-gitarist Andro Biswane het tienjarig bestaan van zijn eigen project Kara Dara met drie concerten in Amsterdam en Rotterdam. ‘Afro-diasporamuziek’ noemt hij het zelf: bij Kara Dara komen Surinaamse en West-Afrikaanse muziek samen.
Topconcerten en uitgaanstips in oktober MixedWorldMusic.com-medewerkers tippen in nieuwe maandelijkse rubriek 23 september, 2010 Op de uitmarkten eind augustus en begin september zijn ook de laatste seizoensbrochures verschenen van de theaters en podia die world music progammeren en in oktober komt het nieuwe seizoen op stoom. Tijd om de balans op te maken. Wat tippen de medewerkers van MixedWorldMusic.com als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand oktober 2010? Een nieuwe maandelijkse rubriek op MixedWorldMusic.com.
Cabo Verde Festival met Mixed Media Lounge Met Mayra Andrade, Dina Medina, Johnny Fonseca en Carlos Matos 16 oktober, 2010 Zo divers als zijn mensen, zo gevarieerd is zijn muziek: op de negen bewoonde eilanden van Cabo Verde versmolten de Afrikaanse en Portugese wortels van zijn inwoners op een heleboel verschillende manieren. De dansbare coladeira, de geëngageerde funaná, de weemoedige morna, de vrouwelijke batuque, de religieuze tabanka, en natuurlijk hun mengvormen met hedendaagse muziek: een waaier van stijlen passeert de revue tijdens het Cabo Verde Festival op 6 november. Vanuit MixedWorldMusic.com presenteren we een Mixed Media Lounge met interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten.
Amsterdam World met Ojos de Brujo, Eleftheria Arvanitaki, Va Fan Fahre, Okou, Oquestrada, en Mixed Media Lounge zaterdag 6 november in drie zalen van de Melkweg 20 oktober, 2010 Het thema van de derde editie van Amsterdam World is 'Mediterranea'. Ojos de Brujo, Eleftheria Arvanitaki, OqueStrada zijn de topacts van dit festival, waar net als tijdens de eerste twee edities ook weer een Mixed Media Lounge zal plaatsvinden met akoestische optredens en live-interviews met de optredende artiesten. Het oorspronkelijk geplande concert van Cheikh Lo is fagelast wegens visumproblemen.
Rasa viert 40-jarig jubileum Negendaagse feestweek met bijzondere concerten 18 september, 2010 Rasa in Utrecht viert een jubileum. De feestweek begint met de Nacht van de Ud op zaterdag 2 oktober, en besluit met een spectaculaire flamencodansvoorstelling op zondag 10 oktober, de dag dat Rasa precies 40 jaar bestaat. Elke dag biedt het grensverleggende wereldmuziekpodium bijzondere concerten, bijeenkomsten en dansavonden.
Nominaties Latin Grammy’s bekendgemaakt Juan Luis Guerra en Alejandro Sanz grote kanshebbers 12 september, 2010 De nominaties voor alweer de elfde editie van de Latin Grammy’s zijn bekend gemaakt. Dit jaar zijn er vier artiesten in vier categorieën genomineerd: de Dominicaanse zanger en songwriter Juan Luis Guerra, de Spaanse popster Alejandro Sanz, de Uruguayaanse liedjesschrijver Jorge Drexler en de Mexicaanse producer, zanger en bandleider Mario Domm van de band Camila.
Muziek voor Gaza in het WMDC Denise Jannah, Ramón Valle en Maghreb Mania 11 september, 2010 Jazzdiva Denise Jannah, begeleid door de Cubaanse pianist Ramón Valle en de swingende Rotterdamse band Maghreb Mania, is de line-up van het Muziek Voor Gaza benefietconcert van donderdag 16 september in het WMDC te Rotterdam.
Programma bekend Dutch Jazz & World Meeting 31 Showcases voor muziekprofessionals en publiek 11 september, 2010 Tijdens de eerste Dutch Jazz & World Meeting, op 1, 2 en 3 december in Amsterdam, presenteren 31 toonaangevende Nederlandse jazz- en wereldmuziekacts zich aan internationale en nationale muziekprofessionals. In de categorie wereldmuziek zijn onder anderen Izaline Calister, Mdungu en Suzanna Lubrano geselecteerd.
Hanggai organiseert keelzangcontest Stunt ter ere van nieuwe cd en clubtour 8 september, 2010 Ter ere van de release van hun nieuwe cd, He Who Travels Far, en de bijbehorende clubtour heeft de Chinese band Hanggai een keelzangcompetitie in het leven geroepen. Deze bijzondere, gutturale manier van zingen bracht deze bijzondere groep van de Mongoolse steppe tot op festivals als Lowlands, Roskilde en Sziget. Deelnemers worden opgeroepen om een YouTube-filmpje in te sturen waarop ze een poging tot keelzang wagen.