Ljiljana Buttler overleden The Mother of Gypsy Soul is niet meer 28 april, 2010 Op maandag 26 april overleed Ljiljana Buttler op 66-jarige leeftijd in haar woonplaats Düsseldorf aan de gevolgen van longkanker.
Frontvrouw Yerba Buena gaat solo Cucu Diamantes presenteert Cuculand 23 april, 2010 Cucu Diamantes, medeoprichter en zangeres van het New Yorkse Grammy-winnende cultgezelschap Yerba Buena, kwam onlangs met een soloplaat uit op het Wrasse-label. Op Cuculand, zoals de cd heet, gaat de Cubaanse artieste verder met het op theatrale wijze samenvoegen van Caribische muziekstijlen als merengue met, pop, disco, cabaret, elektronica en andere muzieksoorten, zoals in dit geval Mexicaanse ranchera.
Europa Festival Utrecht vanaf 6 mei Elf dagen lang balkan, celtic, taranta, flamenco en meer 21 april, 2010 Al jaren is het in het Utrechtse Rasa gewoonte om rond de Dag van Europa (9 mei) aandacht te besteden aan Europese muziektradities. Dit jaar culmineert dit in een heus Europa Festival met maar liefst elf dagen muziek, dans, debat, documentaires en exposities. Er zijn optredens van onder anderen het Boban i Marko Markovic Orchestra, Gevende, Oana Catalina Chitu & Bucharest Tango, Officina Zoé, Matthias Loibner, Moraíto Chico & Fernando de la Morena, en Altan.

Dwarsdoorsnede culturen op Antillen Festival In De Doelen Rotterdam en Tropentheater Amsterdam van 7 t/m 16 mei 19 april, 2010 Randal Corsen is met Izaline Calister de bekenste exponent van de Antilliaanse muziek in Nederland. Grupo di Betico en Oswin Chin Behilia zijn dat op de Antillen zelf. Allemaal geven ze acte de présence op het Antillen Festival dat zich tussen 7 en 16 mei afspeelt in De Doelen in Rotterdam en in het Tropentheater in Amsterdam. Op zaterdag 15 mei zal MixedWorldMusic.com op de grote festivalavond in De Doelen een Mixed Media Lounge presenteren.

Africa Independent festival 22 april van start Vierdaags festival met Dobet Gnahoré, Sam Mangwana, Victor Démé en de African Blacklist 18 april, 2010 Vier dagen lang staat het Utrechtse Rasa in het teken van de onafhankelijkheidsverklaringen van zestien Afrikaanse landen in het jaar 1960, precies vijftig jaar geleden. Dat wordt gevierd met een rijk geprogrammeerd muziekfestival. Tijdens het festival zal bovendien de African Blacklist gelanceerd worden: de lijst met beste Afrikaanse songs aller tijden.
International Gipsy Festival & Djangology 29 en 30 mei Met Mahala Raï Banda, Djangology en veel, veel meer 14 april, 2010 Het International Gipsy Festival is al jaren hét podium voor de gipsymuziek in Nederland. Vanuit heel Europa komen de beste formaties naar de sfeervolle Interpolistuin in Tilburg. Dit jaar is het festival zelfs een dag uitgebreid vanwege de 100ste geboortedag van de man die zo veel betekend heeft voor de ontwikkeling van de gipsymuziek, Django Reinhardt.

Trad.it! festival kleiner maar fijner Europese rootsmuziek uitermate dansbaar 13 april, 2010 Een kwaliteitsslag maken terwijl de organisatie de broekriem moet aantrekken? Dat lukte het Groningse festival voor Europese rootsmuziek Trad.it! dit jaar perfect met een combinatie van dansbare luistermuziek en idem bigbandfolk.
Succes voor Fatoumata Diawara In een uitverkocht Podium Mozaïek 11 april, 2010 De eerste twee avonden van Fatoumata Diawara’s World Sessions-serie zijn een groot succes geworden. Werd het in de Rotterdamse Doelen een intiem dansfeestje na afloop, in het uitverkochte Podium Mozaïek in Amsterdam begon het dansfeest al halverwege het concert. Diawara toonde zich een innemende persoonlijkheid met een grote hoeveelheid talenten.
Choc Quib Town brengt Colombiaans goud 'Chocó is het Afrika binnen Colombia' 29 maart, 2013 De spraakmakende Colombiaanse groep Choc Quib Town laat de zwarte folklore van de Pacifische kust op organische wijze versmelten met hiphop, funk en Caribische klanken. MixedWorldMusic.com voelde hen in 2011 aan de tand over hun Europese debuutplaat Oro.
Other Europeans op de Donau Danube Music Festival 2010 uitdagend en inspirerend 7 april, 2010 Twaalf dagen op een schip over de Donau, met alle dagen muziek van het beste uit de Balkan en verre omstreken. Ton Maas maakte het mee en is lyrisch over het fenomeen Danube Music Festival. Maas op de Donau!
Ali & Toumani No.1 in de World Music Charts april De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 45 Europese radiojournalisten 1 april, 2010 De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
Blue Flamingo's Congo Jazz Leve het ongekunstelde! 19 augustus, 2010 Begin maart verscheen op het Excelsior-label Congo Jazz, de tweede cd van dj en 78-toerenplatenverzamelaar Blue Flamingo. Evenals zijn eerste boreling bestaat Congo Jazz uit drie verschillende delen, deze keer gegroepeerd rond hot jazz, Congolese rumba en gospel. Wederom is het hem gelukt een schijfje af te leveren dat niet uit je cd-speler te branden is. Hoe krijgt Blue Flamingo, in het dagelijks leven Ziya Ertekin geheten, dat toch voor elkaar?