RocŪo Molina
MoraŪto Chico
Rafaella Carrasco
Flamenco Sin Fin
Terremoto de Jerez
Rosario la Tremendita
Mohammad Motamedi
Qasida
Sin Muros
El Torta
ArcŠngel
Miguel Poveda
Diego del Morao
Flamenco BiŽnnale III in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht Bruisend platform aan de flamencokunsten in Europa zondag 9 januari, 2011

De wereldflamencotop verzamelt zich tijdens de Flamenco BiŽnnale III die plaatsvindt van 21 tot en met 30 januari 2011 in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Tien dagen lang biedt de Flamenco BiŽnnale een bruisend platform aan de flamencokunsten in Europa, met grote sterren en jong talent die de voorhoede vormen van de flamenco in Spanje en Nederland.

De derde editie van dit inmiddels wereldvermaarde festival schept een open en hedendaagse flamencoklankwereld. Op MixedWorldMusic.com de komende tijd veel aandacht voor de Biënnale. Download het programmaboekje alvast. Klik op het pdf-icoon in de kolom hiernaast.

Sin Muros met Dorantes, García-Fons en Spassov
Een eerste blik op het programma laat een aantal bijzondere voorstellingen zien. De Biënnale opent spectaculair met een ‘open flamenco space’ in de Rotterdamse Schouwburg. Met puntige jazzflamenco en buitelende dansimprovisaties van Joaquín Grilo en Pastora Galván op de muziek van flamencopianist David Peña ‘Dorantes’ in dialoog met de Franse bassist Renaud García-Fons en de Bulgaarse kavalspeler Theodosii Spassov in het programma Sin Muros.

Flamenco Sin Fin: Nieuw Ensemble met Arcángel
Hoe eigentijds en werelds flamenco kan klinken is te horen en zien in het bijzondere samenwerkingsproject tussen de Flamenco Biënnale Nederland en het Nieuw Ensemble onder leiding van dirigent Ed Spanjaard. Op het slotgala in het Muziekgebouw aan ’t IJ op zondag 30 januari 2011 maken de musici van het Nieuw Ensemble, flamencozanger Arcángel en danseres Fuensanta la Moneta een open en hedendaagse flamencoklankwereld.

¡Flamenco Earthquake! Terremoto de Jerez met Miguel Poveda
Hoe in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera feest wordt gevierd is te beleven met een All Star Formatie uit dit swingende bolwerk van flamenco. Onder leiding van de jonge rijzende ster zoon Diego del Morao treedt een sterrencast voor het voetlicht die de Jerezaanse traditie eren met o.a. Jesús Méndez, ‘El Torta’, ritmejongleur Diego Carrasco, en vele andere nieuwe en ‘oude’ stemmen uit de onuitputtelijke en vruchtbare flamencokweekvijver. Jerez toont zich in al zijn luister in Amsterdam. Met één geadopteerde zoon: Miguel Poveda. De zanger uit Barcelona, die over de hele wereld triomfen viert en de vorige Biënnale glorieus afsloot, heeft zijn tweede thuis in Jerez gevonden en komt zijn speciale hommage brengen aan de vorig jaar overleden zanger Fernando Terremoto aan wie deze avond is opgedragen. Een interview met Miguel Poveda vind je elders op deze site. Deze voorstelling, Terremoto de Jerez, vindt plaats op 27 januari 2011 in de Rabozaal van de Melkweg in Amsterdam.

Qasida met Rosario ‘La Tremendita’ en Mohammad Motamedi
De Spaanse dichter Federico García Lorca beschreef de cante jondo (de diepe flamencozang) als een ‘zeldzaam exemplaar van primitieve zang die in zijn noten de ontblote en huiveringwekkende emotie herbergt van de eerste oosterse beschavingen.’ Of Lorca gelijk had, zou kunnen blijken uit het project Qasida, een bijzondere muzikale ontmoeting tussen de jonge Sevillaanse cantaora  Rosario ‘La Tremendita’ en haar Iraanse evenknie Mohammad Motamedi. Gezongen Spaanse volkspoëzie vermengt zich met Perzische kunstmuziek tot een klankwereld waarin het oude Al-Andalus zich misschien heel even laat horen.

Dans
Met dansers Rocío Molina (Rotterdamse Schouwburg), Rafaela Carrasco (Stadsschouwburg Amsterdam) en Pastora Galván (Rotterdamse Schouwburg) laat de Flamenco Biënnale zien hoe vrouwelijke makers zich anno 2011 sierlijk en krachtig aan het voorfront bewegen en met hun voeten stevig verankerd in de traditie een nieuwe flamencodanstaal ontwikkelen.

Hiernaast is er een uitgebreid randprogramma met diverse kinderflamencovoorstellingen, een hiphopflamencospektakel voor de jeugd, lezingen, films en documentaires, openbare masterclasses, dans, workshops, exposities en afterparties.

De Flamenco Biënnale III vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht van 21 t/m 30 januari 2011 in de Rabozaal Stadsschouwburg Amsterdam, de Melkweg, het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis, het Bijlmerparktheater Zuidoost, de Rotterdamse Schouwburg, LantarenVenster, het WMDC Rotterdam, Theater Zuidplein en in Wereldculturencentrum Rasa te Utrecht.

Bekijk video’s (40 in totaal) van alle artiesten die aantreden op de Flamenco Biënnale III op het YouTube Kanaal van MixedWorldMusic.com.

Luister op het Spotify Kanaal van MixedWorldMusic.com naar de playlist met gitaristen en vocalisten van de Flamenco Biënnale III.

Lees het interview met festivaldirecteur Ernestina van de Noort over het programma Qasida met  Rosario 'La Tremendita' & Mohammad Motamedi.

Lees het artikel over de Jerez-flamencogitaartraditie, die centraal staat tijdens Flamenco Biënnale III.

Hoogtepunten uit de programmering Flamenco Biënnale III:
21-1: David Peña ‘Dorantes’, Renaud García-Fons en Theodosii Spassov: Sin Muros, Rotterdamse Schouwburg
22-1: Cartini Jazz Project, LantarenVenster, Rotterdam (mi)
22-1: David Peña ‘Dorantes’, Renaud García-Fons en Theodosii Spassov: Free Jazz Flamenco, LantarenVenster, Rotterdam (av)
23-1: Compañía Rocío Molina: Oro Viejo, Rotterdamse Schouwburg (mi)
23-1: Diego del Morao, Sólo Guitarra, LantarenVenster
23-1: Carlos Denia Moreno e.a.: Compasión flamenco jazz, LantarenVenster
25-1: Compañía Rafaela Carrasco: ConCierto Gusto, Stadsschouwburg Amsterdam (Rabozaal)
26-1: Jesús Méndez, Diego del Morao en Joaquín Grilo: Maestría de Jerez, Rasa, Utrecht
27-1: Miguel Poveda, Jesús Méndez, El Torta, Diego Carrasco, e.a.:
Terremoto de Jerez: ¡Flamenco Earthquake! Melkweg (Rabozaal)
28-1: The Carrasco Family: Soniquete de Jerez, WMDC, Rotterdam
28-1: Aditi Mangaldas, Rasa, Utrecht
28-1: Rosario 'La Tremendita' & Mohammad Motamedi: Qasida, Bimhuis, Amsterdam
29-1: Carlos Denia Moreno e.a.: Compasión flamenco jazz, Bimhuis, Amsterdam (mi)
29-1: Jacco Muller e.a.: Viento del Deserto, Bimhuis, Amsterdam (mi)
29-1: 'El Torta', Arcángel e.a: Noche de cante jondo, Bimhuis, Amsterdam (av)
29-1: La Shica, Rasa, Utrecht
30-1: Nieuw Ensemble: Flamenco Sin Fin, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam (mi)
30-1: Jacco Muller e.a.: Viento del Deserto, Rasa, Utrecht (mi)
30-1: Rosario 'La Tremendita' & Mohammad Motamedi: Qasida, Rasa, Utrecht (mi)
30-1: Moraíto Chico en Diego del Morao, Bimhuis, Amsterdam  

Meer informatie en programmadata van lezingen, jeugdvoorstellingen en meer: www.flamencobiennale.nl
 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 augustus, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juli, 2020
Dankzij aanpassingen eindelijk weer live muziek
maandag 29 juni, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 2 juni, 2020
Van Fela Kuti tot The Good, The Bad & The Queen
vrijdag 1 mei, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 mei, 2020
Stan Rijven herdenkt Bas Springer in twee uur durende uitzending
zaterdag 25 april, 2020
vrijdag 24 april, 2020
Het muzikale liefdewerk van Michael Baird
donderdag 16 april, 2020
Haar gevangenschap gaat over veel meer dan voogdijschap
zaterdag 4 april, 2020