Eric Vloeimans
Michel Banabila
Mehmet Polat
Nieuw album Migrations van Michel Banabila, met onder anderen Eric Vloeimans en Mehmet Polat
Banabila met Vloeimans en Polat in Mixed-serie Filmische soundscapes met elektronica, trompet en ud in Grounds vrijdag 6 mei, 2011

Geluidskunstenaar Michel Banabila, jazztrompettist Eric Vloeimans en ud-speler Mehmet Polat bundelen 28 mei hun krachten voor een avond vol filmische jazz-en soundscapes in de Mixed-serie in Grounds, het voormalige WMDC in Rotterdam.


door Dieter van den Berg en Erk Willemsen

Je zou Michel Banabila een Nederlandse equivalent van Brian Eno of Nitin Sawhney kunnen noemen. Jazz, klassiek, wereldmuziek en elektronica vloeien in zijn omvangrijke oeuvre samen tot etno-ambient en exotische triphop. Bovendien is de Rotterdamse componist,geluidsontwerper en musicus – oud-toetsenist van de Hollandse wereldmuziekpioniers East Meets West – actief achter de schermen van theater, dans, video en film.

Parfumroute vanuit Yemen
Waar Banabila eerder experimenteerde met onder meer dancebeats en de menselijke stem, keert hij op het onlangs uitgebrachte ‘Arabische’ minialbum Migrations terug op het pad van de world-ambient. Hypnotiserende soundscapes vol samples en echte instrumenten, bespeeld door onder anderen Eric Vloeimans (trompet), Mehmet Polat (ud), Yasar Saka (ud), Salar Asid (viool) en Anton Goudsmit (gitaar), zorgen samen voor een spannende, klamme tripmix.

Via Sana’a in Yemen, het land waar Banabila’s familiewortels liggen, voert de reis naar Abu Dhabi, om via de parfumroute op de klanken van bansuri-fluit te eindigen in India. Ultieme chillmuziek voor liefhebbers van bijvoorbeeld David Sylvian, Holger Czukay, Nils Petter Molvaer, Brian Eno en Nitin Sawhney. Materiaal van dit album zal ongetwijfeld ten gehore gebracht worden tijdens het trioconcert in het kader van de Mixed-serie in Grounds van 28 mei.

Voiznoiz
Eric Vloeimans werkt al veel langer samen met Michel Banabila. Hun nu-jazzproject Voiznoiz 3 werd bekroond met een Edison. Vloeimans won al een aantal Edison Awards, de Elly Ameling Prijs, de Boy Edgar Prijs en de prestigieuze Bird Award op het North Sea Jazz Festival van 2002. Vloeimans bracht onlangs een album uit met zijn voormalig pupil Kyteman, onder de titel Kytecrash. De band tourt momenteel ook.

Arifa
De Turkse componist en ud-speler Mehmet Polat heeft een unieke linkshandige speeltechniek. Naast Turkse muziek wordt zijn spel sterk beïnvloed door andere muziekstijlen zoals Indiase raga’s, flamenco, paganini, jazz, Perzische en Arabische muziek. Een van zijn eigen projecten is de band Arifa.

Elektronische cross-over
Michel Banabila is een van de meest opvallende elektronische cross-overartiesten van Nederland, maar zijn grootste bekendheid ligt in het buitenland. Banabila heeft met veel verschillende artiesten samengewerkt, waaronder Scanner, Erkan Ogur en Holger Czukay. Verder maakt hij in Nederland muziek voor Hauser Orkater en Conny Janssen, en multimediaproducties met o.a. Olga Mink, Urbi et Orbi, en Geert Mul.

concert
zaterdag 28 mei: Grounds, Rotterdam, www.grounds.nu

Na afloop van het concert volgt een Dunya Festival pre-party met een dj-set van de Brooklyn Funk Essentials.

De serie Mixed komt tot stand in samenwerking met MixedWorldMusic.com en wordt medegeprogrammeerd door Aura Rascon, studente Indiase fluit aan de World Music Academy en medeorganisator van de succesvolle Full Moon-concerten in Grounds. Zij stelt in samenwerking met docenten en studenten van de World Music Academy voor iedere editie van Mixed een speciaal liveprogramma samen met bijzondere gasten.

Beluister de cd Migrations op Spotify.
 


meer nieuws
Porto - 27 tot en met 31 oktober
zondag 19 september, 2021
Een persoonlijk relaas
vrijdag 17 september, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 30 augustus, 2021
Vernieuwde bezetting in vorm tijdens On The Roof
zaterdag 14 augustus, 2021
Het levenswerk van Felix van Lamsweerde
zaterdag 14 augustus, 2021
On The Roof blijft verrassen
maandag 9 augustus, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 augustus, 2021
donderdag 29 juli, 2021
De grootmeester van de duduk
vrijdag 9 juli, 2021
Nieuw online muziekkanaal Music Meeting All Ears releast elke zaterdag nieuwe video's en podcasts
zaterdag 3 juli, 2021