World Music Charts Europe - maart 2011 Met 10 nieuwe binnenkomers en Mercedes Péon met SÓS standvastig op 1 1 maart, 2011 De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen.
Music Meeting en Holland Festival werken samen Thione Seck’s Orientation en Gary Lucas’ The Edge of Heaven op beide festivals 28 februari, 2011 Music Meeting en Holland Festival werken dit jaar samen om twee grote projecten naar Nederland te kunnen halen: Thione Seck’s Orientation en Gary Lucas’ The Edge of Heaven. Ook brengt het Holland Festival twee speciale voorstellingen naar Carré: Fela! De Musical, op achttien avonden, en een eenmalig, eerste optreden in Nederland van de ‘Engel van Libanon’, Fairouz. Music Meeting maakt ook al enkele andere namen bekend voor haar festival in het Pinksterweekend van 11 juni.
Het Concertgebouw en De Doelen seizoen 2011-2012 Nieuwe series en festivals zijn veelbelovend 21 februari, 2011 De Doelen in Rotterdam en Het Concertgebouw in Amsterdam zijn de eerste podia in Nederland die hun seizoensbrochures 2011-2012 hebben gepubliceerd. We zijn nieuwsgierig naar wat we kunnen verwachten in het volgende seizoen.
Rodrigo Leão & Cinema Ensemble ‘Melancholie zit in alles wat ik maak’ 29 januari, 2012 Een uniek klankuniversum waarin filmmuziek en fado, tango en pop, chanson en klassieke muziek elkaar ontmoeten: dat is de wereld van Rodrigo Leão. Zijn zeven soloplaten en een Best Of getuigen van deze fictieve, melancholische soundtrack van het leven zelf. Een interview met de Portugese componist, producer en multi-instrumentalist.
World Sessions-tournee Rupa & the April Fishes Uniek en puur, energiek en ingetogen 2 april, 2011 Een mengsel van tex-mex, gipsyswing, alternatieve pop, latin, Frans chanson en nouvelle vague, tango en Indiase muziek vormt de achtergrond voor de vrolijke en tegelijk geëngageerde teksten van zangeres Rupa en haar April Fishes. De groep speelt in een cabareteske bezetting van cello, accordeon, trompet, gitaar, contrabas, drums en zang. Half april zijn ze op tournee in de Benelux in de serie World Sessions.
Cuarteto Ariel Hernández: 'emotionele nobelheid' Tango met blues, flamenco, jazz en rock 'n' roll 2 maart, 2011 Componist en bandoneonspeler Ariel Hernández is sinds 2000 producer en componist van Malevaje, een van de gevestigde tangogroepen in Spanje. Daarnaast leidt hij het instrumentale tangoensemble Che Camerata, en vermengt hij tango en flamenco in zijn project Tango Jondo. Al die invloeden zijn te horen in het werk van zijn tangokwartet, dat deze maand de Benelux aandoet, ten dele in het kader van Festival De Accordeonslag. Een interview.
Max Woiski jr. (80) interview over Ritmo Tropical 'Alle buren hingen uit de ramen: oh, Maxje gaat voor de prins spelen.' 2 maart, 2011 Vanuit zijn nachtclub Tropicana op het Amsterdamse Rembrandtplein veroverde Max Woiski jr. in de jaren zestig muziekminnend Nederland. Nu is er een overzichtsbox. Patrick Meershoek interviewde voor Het Parool de tachtigjarige artiest over muziek, Hollanders, zijn vader en prins Bernhard.
Festival De Accordeonslag 2011 Met Renato Borghetti, K-Cube, Riccardo Tesi en vele anderen 24 maart, 2011 Eind februari barst de vierde editie van Festival De Accordeonslag los. Verspreid over een twintigtal steden en dorpen en wat meer podia in Nederland en België vinden tientallen concerten plaats, uitgevoerd door topmusici uit een reeks van landen. Dit alles gedurende de maand maart en een deel in februari en april. Uiteenlopende muziekgenres komen aan bod in een grote variëteit aan klankkleuren van de accordeon: volkse Castagnari’s, indrukwekkende Pigini’s en sympathieke Höhnertjes.
Topconcerten en uitgaanstips maart 2011 MixedWorldMusic.com-medewerkers tippen in maandelijkse rubriek 2 maart, 2011 De medewerkers van MixedWorldMusic.com tipten de bezoekers van deze site voor het eerst in de maand oktober. Die pagina is zo goed gelezen dat we deze concert- en uitgaanstips voort gaan zetten. Wat tippen we als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand maart 2011? Vooral het begin van de maand is veelbelovend.
FOUTJE MixedWorldMusic.com-medewerkers tippen in maandelijkse rubriek 20 februari, 2011 De medewerkers van MixedWorldMusic.com tipten de bezoekers van deze site voor het eerst in de maand oktober. Die pagina is zo goed gelezen dat we deze concert- en uitgaanstips voort gaan zetten. Wat tippen we als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand maart 2011? Vooral het begin van de maand is veelbelovend.
Zangeres-percussioniste Alessandra Leão in Benelux ‘Dois Cordões gaat over dualiteit. Het beeld van die twee lijnen is heel sterk.’ 14 februari, 2011 Binnenkort doet percussioniste, songwriter en zangeres Alessandra Leão de Benelux aan met een tournee. Hoewel zij een gevierd artiest is in Brazilië, zijn nog te weinig mensen in Europa bekend met haar werk. MixedWorldMusic sprak Leão over haar achtergrond in Pernambuco en over haar muziek, waarin de sound van haar voorouders en een frisse, urbane moderniteit elkaar vinden.
Lura brengt staalkaart van Kaapverdische muziek 'Hier wordt onze cultuur intenser beleefd dan in Kaapverdië' 14 februari, 2011 Van de nieuwe generatie Kaapverdische zangeressen zou Lura wel eens de ware opvolgster van Cesária Évora kunnen zijn. Zij brengt morna met de typerende saudade, en snellere coladeira's met een onweerstaanbare glimlach. In de Gentse Handelsbeurs deed ze daar eind januari nog batuque en wat uiterst dansbare funaná bovenop. Op 25 maart staat ze in de Roma in Borgerhout.