Buraka Som Sistema
Boubacar Traoré
Shunsuke Kimura & Etsuro Ono
Interactivo
Youssou N'Dour
Suzanna Owiyo
K-Cube
Bassekou Kouyaté
Gato Loco
Juglares y Reyes del Vallenato
Anthony Joseph
Estrella Morente
Renato Borghetti
Tanar Catalpinar
Topconcerten en uitgaanstips maart 2011 MixedWorldMusic.com-medewerkers tippen in maandelijkse rubriek woensdag 2 maart, 2011

De medewerkers van MixedWorldMusic.com tipten de bezoekers van deze site voor het eerst in de maand oktober. Die pagina is zo goed gelezen dat we deze concert- en uitgaanstips voort gaan zetten. Wat tippen we als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand maart 2011? Vooral het begin van de maand is veelbelovend.


Boubacar Traoré
Na een vrij lange stilte is de charmante zanger-gitarist uit Mali terug. Zijn nieuwe album is ijzersterk. Benieuwd hoe de intensieve samenwerking met de Franse mondharmonicaspeler Vincent Bucher uitpakt.
2 maart: Bimhuis, Amsterdam, 9: maart Zuiderpershuis, Antwerpen, 11: maart La Molière, Brussel

A Tribute to Alan Lomax
Eerbetoon aan de Amerikaanse etnomusicoloog Alan Lomax met The Golden Glows, gitaargigant Roland van Campenhout (die Leadbelly-songs zal spelen) en de door Alan Lomax geregisseerde documentaire The Land Where the Blues Began. Onder auspiciën van het Alan Lomax Archive en The Association for Cultural Equity in New York.
3 maart: AB, Brussel, 4 maart: De Roma, Antwerpen, 5 maart: Handelsbeurs, Gent

Interactivo
Roberto Carcasses bracht in 2001 musici met verschillende achtergronden samen, wat resulteerde in de flexibele samenwerking Interactivo, een uitdrukking van het moderne Cuba. En nu eens geen son of guaracha, maar funktimba: modern Cubaans met invloeden uit reggae, rock, hiphop, jazz en soul. Hun tweede album Cubanos por el Mundo, dat in 2010 uitkwam, is een hommage aan alle Cubanen die over de hele wereld verspreid zijn. Creatieve Afro-Cubaanse funk van topkwaliteit.
4 maart: Bimhuis, Amsterdam, 5 maart: Rasa, Utrecht

Shunsuke Kimura & Etsuro Ono
And now for something completely different: nieuwe Noord-Japanse muziek van een (tsugaru)shamisen-duo. De pittige, percussieve muziek die met deze driesnarige luit wordt gemaakt is niet traditioneel, maar pas sinds heel kort in zwang, vooral bij de jeugd. Kimura en Ono tourden al door de VS en Engeland en doen nu Nederland aan. Nieuw! Spannend.
6 maart: Rasa, Utrecht

Youssou N’Dour met Carlou D en Suzanna Owiyo
Zelf altijd de moeite waard natuurlijk, maar bijzonderder is dat Youssou N’Dour twee interessante singer-songwriters presenteert: zijn landgenoot Carlou D (die vorig jaar een mooie cd uitbracht) en Suzanna Owiyo uit Kenia, voor Europa nog een te goed bewaard geheim.
8 maart: Bozar, Brussel

K-Cube
Fins trio met onder anderen de virtuoze accordeonist Kimmo Pohjonen. De aangekondigde mix van Finse liederen, jazz, elektronica, rock en avant-garde prikkelt de nieuwsgierigheid. In het kader van De Accordeonslag.
10 maart: CC Belgica, Dendermonde, 11 maart: 013, Tilburg, 12 maart: De Warande, Turnhout, 13 maart: De Spil, Roeselaere, 15 maart: De Oosterpoort, Groningen, 16 maart: De Roma, Antwerpen, 17 maart: CC Stroming, Evergem, 18 maart: CC Ter Dilft, Bornem, 19 maart: CC Ter Vesten, Beveren, 20 maart: CC De Mol, Lier, 21 maart: CC Leopoldsburg, Leopoldsburg

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba
Reden om te gaan: hoe vaak je ze ook al gezien hebt, de energie en stuwende groove van deze rootsband is onweerstaanbaar. Hoe eeuwenoude sounds je anno 2011 nog steeds kunnen opzwepen!
10 maart: Zuiderpershuis, Antwerpen, 11 maart: Tropentheater, Amsterdam, 12 maart: Rasa, Utrecht, 15 maart: Bozar, Brussel

Gitanes & Jazz
Op 2 maart is Serge Gainsbourg twintig jaar dood. En dat wordt gevierd met Gitanes & Jazz, een literair en muzikaal eerbetoon. Met Serge van Duijnhoven, jazzmuzikant Edwin Berg, Dichters Dansen Niet, singer-songwriter Rick Treffers, Vitalski en dj Guuzbourg.
5 maart: Ruimte X, Tilburg, 12 maart: Petrol Club, Antwerpen

Gato Loco 
Met hun New Yorkse psycho-mambo zal Gato Loco (gekke kat) onder leiding van Stefan Zeniuk zowel liefhebbers van Latijns-Amerikaanse muziek als ook jazz- en funkpubliek fascineren. Met een bijzondere line-up (tuba in combinatie met bas en veel percussie en drums) en een impulsieve show verrassen ze hun publiek met een nieuwe, uiterst dansbare stijl. Wel niets voor fans van traditionele Cubaanse muziek!
12 maart: Grounds, Rotterdam

Juglares y Reyes del Vallenato

Vallenato, afkomstig van de Caribische kust, is naast cumbia en salsa de bekendste muziekstijl uit Colombia. Juglares waren een soort van rondreizende troubadours die hun verhalen vertelden. Kenmerkend voor vallenato zijn vandaag de virtuoze accordeonspelers. De accordeonkoningen Náfer Durán en Oscar Ospino zullen het publiek via hun spel meenemen op een reis naar het zonnige Colombia. Een aanrader voor iedereen die dacht dat de accordeon alleen in de Alpenregio te horen was. In het kader van De Accordeonslag.
11 maart: Zuiderpershuis, Antwerpen, 12 maart: Tropentheater, Amsterdam, 13 maart: Rasa, Utrecht

Anthony Joseph & The Spasm Band
The Spasm Band staat onder leiding van de charismatische dichter-muzikant Anthony Joseph uit Trinidad. Een opwindend fris geluid in de wereldse funk en jazz; spoken word, voodoofunk, spirituele soul en free jazz met vleugjes Caribische calypso en soca.
18 maart: Rasa, Utrecht

Estrella Morente
De dochter van cantaor Enrique Morente is als jonge sterke vrouw een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe flamenco. Een avond met haar belooft onvergetelijk te worden.
16 maart: AB, Brussel, 19 maart: Muziekgebouw Eindhoven, 20 maart: De Oosterpoort Groningen, 21 maart: Carré, Amsterdam

Renato Borghetti
Een spannende fusie van Braziliaanse folk met jazz, en een zeer goed ontvangen live-cd op het Saphrane-label, ik wil het wel eens in ’t echt zien en horen. In het kader van De Accordeonslag.
24 maart: Tropentheater, Amsterdam, 25 maart: Rasa, Utrecht

Buraka Som Sistema
De kudoro werd door Angolese immigranten meegenomen naar Portugal. Drie producers uit Lissabon, Lil John, dj Riot en Conductor, pikten de muziekstijl op en gaven er een Europese technosound aan. Op haar debuut Black Diamond wordt de groep geholpen door M.I.A..
25 maart: Tour & Taxis, Brussel (op festival Pias Nites), 16 april: Festival Karma Hotel, Kursaal Oostende

Tanar Catalpinar & trio
De Turks/Nederlandse sazspeler en zanger Tanar Catalpinar is bekend van de baanbrekende Nederlandse groepen Acha, East Meets West en Turquoise. De troubadour put zijn inspiratie uit de traditionele muziek van de meest afgelegen uithoeken van Anatolië en Mesopotamië. Catalpinar is te gast met zijn trio.
27 maart: Vrijstaat O., Oostende i.s.m. Muziekpublique

Met bijdragen van: Saskia Bender, Jeanne Schmartz, Tineke van Brederode, Dieter van den Bergh, Elda Dorren en Ben Ackermans
 

meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024