K-Cube
Riccardo Tesi & Maurizio Geri
Renato Borghetti
Deux Accords Diront
Reyes y Juglares del Vallenato
Festival De Accordeonslag 2011 Met Renato Borghetti, K-Cube, Riccardo Tesi en vele anderen donderdag 24 maart, 2011

Eind februari barst de vierde editie van Festival De Accordeonslag los. Verspreid over een twintigtal steden en dorpen en wat meer podia in Nederland en België vinden tientallen concerten plaats, uitgevoerd door topmusici uit een reeks van landen. Dit alles gedurende de maand maart en een deel in februari en april. Uiteenlopende muziekgenres komen aan bod in een grote variëteit aan klankkleuren van de accordeon: volkse Castagnari’s, indrukwekkende Pigini’s en sympathieke Höhnertjes.


Zeventien acts, twintig steden en dorpen, 31 concerten: het programma van Festival De Accordeonslag 2011 is compleet. Een uitgebreide tournee van het Finse trio K-Cube door Nederland en België maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma. Maar er zijn ook intieme momenten met kleine bezettingen waarbij individueel meesterschap voor het voetlicht komt. Amsterdam en Tilburg geven traditioneel de toon aan. Een greep uit de uiteenlopende muzikale stromingen: vallenato, chamamé, tarantella, avant-garde, klassiek, folk, balkan. Het programma van het festival bewijst temeer dat de accordeon in zijn diverse verschijningsvormen uiterst flexibel ingezet kan worden en zijn plaats vindt in uiteenlopende bezettingen.

Beluister en bekijk de artiesten die tijdens De Accordeonslag aantreden in onze Spotify- en YouTube-playlists.
In de Spotify Accordeonslag Playlist kun je luisteren naar de laatste albums van Renato Borghetti, Riccardo Tesi en Maurizio Geri, Deux Accords Diront, en K-Cube.
Op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic hebben we een mooie verzameling video’s geselecteerd van dezelfde artiesten als in de Spotify-playlist, maar daarbij ook nog Tuur Florizoone, Oleg Fateev, Duo Montanaro, Ferderik Caelen, Stanislav Jusufovic en Triotonico, stuk voor stuk muzikanten en bands die tijdens de veertigdaagse Accordeonslag zullen aantreden.

We bespreken hier een paar highlights uit het uitgebreide programma van De Accordeonslag.

Riccardo Tesi & Maurizio Geri
Riccardo Tesi is pionier van de etnische muziek in Italië. Al meer dan dertig jaar bespeelt hij passievol de organetto en weet daardoor steeds nieuwe generaties tot ver over de Alpen enthousiast te maken. Maurizio Geri leerde van jongs af aan de technieken en het repertoire van het traditionele lied. Zijn gitaarspel verrijkt de etnische muziek van de Middellandse Zee met de frasering en improvisatie van de swing-manouche. Hij is al lang verbonden aan Riccardo Tesi’s Banditaliana en zojuist hebben beiden een werk geheel gewijd aan traditionele Toscaanse muziek: Acqua, Foco e Vento.
25 februari: Gasthuisschuur, Aarschot, 26 februari: Den Boogaard, Moergestel, 28 februari: ’t Ey, Belsele

Renato Borghetti
Hij woont op een ranch en houdt vee. Hij is een gaucho, een cowboy uit Rio Grande do Sul, aan de grens met Argentinië en Uruguay. Op het podium draagt hij steevast een grote hoed en ook muzikaal blijft hij dicht bij zijn wortels. Borghetti speelt milonga, chacarera en chamamé, de virtuoze volksmuziekstijlen van zijn streek, en vernieuwt deze met elementen uit jazz, tango en kamermuziek. Zijn instrument is de gaita ponto, een warm klinkende knoppenaccordeon die hij met verbluffend gemak bespeelt. De concerten van zijn kwartet vallen op door de humor en het onderlinge spelplezier. Binnenkort een interview op deze site!
24 maart: Tropentheater, Amsterdam, 25 maart: Rasa, Utrecht

K-Cube
Ze gaan een lange tour maken door Nederland en België. Accordeonist Kimmo Pohjonen en drummer Sami Kuoppamäki speelden voor het eerst samen in 2005: muziek van Jimi Hendrix. Het duo keerde terug naar Korjaamo in april 2009 voor het Arctic Paradise liveconcert met speciale gast gitarist Timo Kämäräinen op gitaar. Het concept sloeg in als een bom en behelst alles tussen Finse liederen, jazz, elektronica, rock en avant-garde.
10 maart: CC Belgica, Dendermonde, 11 maart: 013, Tilburg, 12 maart: De Warande, Turnhout, 13 maart: De Spil, Roeselaere, 15 maart: De Oosterpoort, Groningen, 16 maart: De Roma, Antwerpen, 17 maart: CC Stroming, Evergem, 18 maart: CC Ter Dilft, Bornem, 19 maart: CC Ter Vesten, Beveren, 20 maart: CC De Mol, Lier, 21 maart: CC Leopoldsburg, Leopoldsburg

Deux Accords Diront
Het verhaal van een hart; haar slag, haar kloppingen, haar stoornissen, aanvallen en stilstand. Tien jaar al vinden Anne Niepold en Aline Pohl hun (muzikale) wereld uit. Geen folk, geen jazz, geen klassiek, geen wereldmuziek, maar alles tegelijk. Het resultaat van deze mix is fascinerend: verrassend, spontaan, vrij. Een waarachtige en grappige voorstelling.
25 maart: Witte Theater, IJmuiden

Reyes y Juglares del Vallenato
De Colombiaanse vallenato komt uit de onherbergzame streken rond de Sierra Nevada en de Caribische kust van Colombia. Herkenbaar zijn vooral de typische latinritmes, het gebruik van de diatonische accordeon en de liedteksten die vaak over liefdesverlangen en melancholie gaan. Antonio Rivas, Miguel Osorio en Oscar Ospino zijn behalve zangers meesterlijke accordeonspelers, met alledrie hun eigen stijl. Begeleid door gitaar, bas, fluit en percussie brengen deze drie maestro’s een pittig palet van stijlen als vallenato, cumbia en guaracha.
12 maart: Tropentheater, Amsterdam, 13 maart: Rasa, Utrecht

Triotonico
Accordeonslag brengt het beste van twee generaties accordeonisten samen. Triotonico is een Italiaans spektakel van wereldklasse met Riccardo Tesi, Filippo Gambetta en Simone Botasso. De drie Italiaanse topspelers op trekharmonica combineren Italiaanse traditie respectvol met improvisaties en eigen werk. Riccardo Tesi is al dertig jaar actief als componist en musicus, onder andere met zijn Banditaliana. Zijn innovatieve composities en vernieuwende speelstijl zijn een inspiratiebron voor veel jonge spelers, waaronder Simone Bottasso (1987) en Filippo Gambette (1981).
1 april: Triotonico, Het Bethaniënklooster, Amsterdam
2 april: Triotonico, De Oosterpoort, Groningen
3 april: Triotonico, De Maaspoort, Venlo


En verder
11 maart: Tuur Florizoone, De Warande, Turnhout
18 maart: Viaggio, Accordeonmuseum De Muse, Malden
19 maart: Quarteto Ariel Hernández ,Tropentheater, Amsterdam
25 maart: Peter Faber / De Bende van Drie, Paradox, Tilburg
26 maart: Schraapstaal / Les Frères Tarzanelli, Muiderpoorttheater, Amsterdam
26 maart: Fateev, Soul, Ceumar / Gurzuf, Paradox, Tilburg
27 maart: Over de Balk / Duo Montanaro-Cavez, Paradox, Tilburg
29 maart: Frederik Caelen & The Pecans / Stanislav Jusufovic, Het Heerenlogement, Beusichem
1 april: Masterclass Tesi, Gambetta, Botasso, BC De Boomspijker, Amsterdam

Klik hier voor meer informatie over festival De Accordeonslag.

 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024