World Sessions-tournee Rupa & the April Fishes Uniek en puur, energiek en ingetogen zaterdag 2 april, 2011

Een mengsel van tex-mex, gipsyswing, alternatieve pop, latin, Frans chanson en nouvelle vague, tango en Indiase muziek vormt de achtergrond voor de vrolijke en tegelijk geëngageerde teksten van zangeres Rupa en haar April Fishes. De groep speelt in een cabareteske bezetting van cello, accordeon, trompet, gitaar, contrabas, drums en zang. Half april zijn ze op tournee in de Benelux in de serie World Sessions.

 
door Elda Dorren

‘We spelen vaak in The Revolution Café in San Francisco, de hangplek van veel hipsters’, vertelde Rupa in een interview met Mixed. ‘Aan de overkant van de straat is een Mexicaans restaurant waar mariachi wordt gespeeld. Ik zat eens met mijn drummer in de ‘Rev’ en opeens kregen we zin in een margarita. Toen we de straat overstaken, keek iedereen ons na met een blik van: wat gaan die doen? Zo ontstond het idee voor een gezamenlijke show: wij eerst een set in de Rev en de mariachiband bij de Mexicaan, en daarna allebei de straat oversteken en daar verder spelen. Maar de mensen in de Rev waren ontzet. Veel te radicaal. En dat voor een van de meest liberale wijken in de stad!’

Letterlijk cross-over
Dat engagement en gevoel voor cross-over tekent zangeres Rupa en haar groep: een mengsel van tex-mex, gipsyswing, alternatieve pop, latin, Franse chanson en nouvelle vague, tango en Indiase muziek vormt de achtergrond voor de vrolijke en tegelijk geëngageerde teksten van zangeres Rupa en haar April Fishes. De groep speelt in een cabareteske bezetting van cello, accordeon, trompet, gitaar, contrabas, drums en zang. De stad San Francisco vormt het decor voor dit multiculturele gezelschap waarin Rupa, parttime arts, parttime muzikant met roots in India, Frankrijk en Californië, het voortouw neemt.

De nieuwste cd van Rupa and the April Fishes, Este Mundo, werd opgenomen in de Prairie Sun Studios door geluidstechnicus Oz Fritz, welbekend van zijn werk met Tom Waits (Mule Variations). Onder de vele gasten op de plaat zijn rapper Boots Riley van The Coup en San Francisco’s rijzende sterren zoals trompettist Ara Anderson van Tin Hat en de Servische bassist Djordje Stijepovic.

Maatschappijkritiek en reflectie
Thema’s als circus, carnaval en vrolijkheid maskeren de maatschappijkritiek en de reflectie van deze internationale muzikanten. Volgens Rupa is de nieuwste plaat ‘een verzameling geluiden en liederen die de toevallige schoonheid en groeiende vreugde van het leven benadrukken, maar ook die onverbiddelijke partner: menselijk lijden.’ ‘The April Fishes’ is dan ook een verbastering van het Amerikaanse ‘april fool’, idealist.

Er wordt gezongen in het Engels, Spaans en Frans. Die veeltaligheid kenmerkt Rupa’s ontkenning van grenzen en beperkingen. In eerdergenoemd interview zegt ze daar zelf over: ‘Ik ben eigenlijk altijd aan het worstelen met taal; aan het proberen om helder te communiceren met mezelf en anderen, over grenzen heen. Als kleuter speelde ik al met anderstalige kinderen, omdat we weer eens waren verhuisd, en ontdekte hoe je dan tóch samen plezier kunt maken.’

Luister hier naar de albums Este Mundo en Extraordinary Redention op Spotify.

Bekijk hier de video's in de playlist op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.com: registratie van diverse recente optredens van Rupa & The April Fishes.

Concerten in het kader van World Sessions
9 april: Podium Mozaïek, Amsterdam
10 april: Theaters Tilburg
13 april: De Oosterpoort, Groningen
14 april: Korzo Theater, Den Haag
15 april: De Doelen, Rotterdam
16 april: Vredenburg, Utrecht
 
World Sessions is een platform voor aanstormend talent waarbij je muziek op een andere manier beleeft en een artiest van dichtbij leert kennen. Met een film, een interview en een live optreden krijg je een kijkje in de muzikale keuken van artiesten uit alle werelddelen. Na afloop van de show kun je persoonlijk kennis maken met de artiest en draait de World Sessions dj een set in de stijl van de avond. Publiek kan vragen stellen aan de artiest tijdens World Sessions en wordt betrokken bij het optreden.

MixedWorldMusic.com is mediapartner van World Sessions.

www.worldsessions.nl

Overige concerten in de Benelux:
12 april: Magdalenazaal, Brugge

MySpace-pagina van Rupa & the April Fishes.

meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024