Thione Seck komt met zijn project Orientation naar het Holland Festival (12-6) en Music Meeting (13-6)
Gary Lucas presenteert zijn China-project The Edge of Heaven op het Holland Festival (Bimhuis 10-6) en Music Meeting (11-6)
Fela! De Musical. Van 9 tot en met 24 juni in Carré, Amsterdam
Eerste optreden van Fairouz in Nederland: Holland Festival (Carré, 26-6)
The Ex feat. Getatchew Mekuria op Music Meeting
Gangbé Brass Band met Hazmat Modine op Music Meeting
Music Meeting en Holland Festival werken samen Thione Seck’s Orientation en Gary Lucas’ The Edge of Heaven op beide festivals maandag 28 februari, 2011

Music Meeting en Holland Festival werken dit jaar samen om twee grote projecten naar Nederland te kunnen halen: Thione Seck’s Orientation en Gary Lucas’ The Edge of Heaven. Ook brengt het Holland Festival twee speciale voorstellingen naar Carré: Fela! De Musical, op achttien avonden, en een eenmalig, eerste optreden in Nederland van de ‘Engel van Libanon’, Fairouz. Music Meeting maakt ook al enkele andere namen bekend voor haar festival in het Pinksterweekend van 11 juni.


Music Meeting zegt: ‘Verrassing en ontdekking, dat zijn de levensaderen van Music Meeting, met nieuwsgierigheid als stuwende kracht.’ Dat sluit goed aan bij de intentie van het Holland Festival, waarmee een samenwerking voor de hand ligt, nu Pinksteren, traditioneel het weekend voor Music Meeting, laat valt, tijdens het Holland Festival.

Thione Seck - Orientation
Het album Orientation (in Franstalige landen: Orientissime) is een baanbrekend project uit 2006. Thione Seck brengt op de cd een spannende mix van mbalax en oosterse muziek uit India en de Arabische wereld, wat wereldwijd lovende recensies en een BBC World Music Album of the Year Award opleverde. Het album werd gemaakt in nauwe artistieke samenwerking met meer dan veertig Noord-Afrikaanse, Arabische en Indiase muzikanten, die uit hun verschillende muzikale tradities een gloedvolle fusie weten te creëren. Seck verklaarde dat de soundtracks van Bollywoodfilms van grote invloed waren op zijn inspiratie voor dit album. Orientation wordt voor het eerst live gespeeld tijdens het Holland Festival (Muziekgebouw aan ’t IJ, 12-6) en Music Meeting (13-6). Binnenkort meer over dit project op MixedWorldMusic.com.

Videoclip van het nummer Siiw, van het album Orientation.

Gary Lucas - The Edge of Heaven
Een ander project dat al even draait is The Edge of Heaven van gitarist Gary Lucas. Dit album uit 2001 is het vertrekpunt van zijn nieuwe liveproject, een eerbetoon aan de populaire, dromerige Chinese muziek uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Op het podium wordt de intieme plaat ‘uitvergroot’ door Lucas’ band Gods and Monsters, met bassist Ernie Brooks (Modern Lovers), drummer Billy Fica (Television), saxofonist Jason Candler en Joe Hendel op keyboard en trombone. Maar middelpunt zijn de zangeressen Sally Kwok en Mo Hai Jin uit Shanghai. Holland Festival (Bimhuis, 10-6) en Music Meeting (11-6).

Holland Festival: Fela!
Na Broadway en Londen nu Carré, Amsterdam, met achttien voorstellingen tussen 9 en 24 juni: de Broadwayhitmusical Fela!. Het is een uitdagende mix van muziek, dans en theater over het leven van de legendarische Nigeriaanse muzikant en politiek activist Fela Kuti die in de woelige jaren zeventig met zijn afrobeat de wereld veroverde. Kuti nam het in zijn politieke teksten op tegen het militaire regime in Nigeria en groeide uit tot de vertolker van de onvrede onder de Afrikaanse massa’s die werden onderdrukt door een nieuwe elite van postkoloniale machthebbers. In regie van Tony Award-winnaar Bill T. Jones wordt een wervelende show opgevoerd waarin Kuti’s moed, passie en strijdbaarheid onvervalst krachtig doorklinken in de grenzeloze energie van de muziek.

Bekijk hier de trailer.

Holland Festival: Fairouz
Ze staat bekend als de Engel van Libanon. De legendarische zangeres Fairouz is een begrip in het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Ze trad op in alle steden van de Arabische wereld, en in wereldsteden als Londen, New York en Parijs, maar nooit eerder in Amsterdam. Als geen ander weet Fairouz de verschillende groeperingen in de Arabische wereld te verenigen met haar hartstochtelijk gezongen liederen over liefde, eenzaamheid, afscheid en verlangen. Ze klinken in theehuizen, taxi’s en winkels van Bagdad tot Casablanca, van Rabat tot Rotterdam en van Jeruzalem tot Parijs. Fairouz is zonder enige twijfel de bekendste en populairste levende zangeres uit de Arabische wereld. Carré, Amsterdam (26-06).

Klik hier voor alles over het Holland Festival.


Music Meeting: de eerste namen
Hét festival voor world music, jazz en cross-overs is Music Meeting, voor de 27ste keer alweer, dit jaar opnieuw in Park Brakkestein in Nijmegen, de zaterdag, zondag en maandag van het Pinksterweekend, 11, 12 en 13 juni. Met de projecten Orientation van Thione Seck en The Edge of Heaven van Gary Lucas, maar natuurlijjk met tientallen andere artiesten en groepen, waarvan de eerste paar namen zijn vrijgegeven:
Dobet Gnahoré
Gary Lucas 'The Edge of Heaven'
Hazmat Modine & Gangbé Brass Band
6 Spoons, 1 Kitchen
Biondini-Godard-Niggli
Super Rail Band
Interactivo
Juju Bros
Anibal Velasquez y Los Locos Del Swing
Analog Africa DJ set
Djelimady Tounkara
Desert Slide
Thione Seck 'Orientation'
Max Wild
The Ex & Getatchew Mekuria.
MixedWorldMusic presenteert net als vorig in de Mezzo tent de Mixed Media Lounge: live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten in een intieme setting.

Meer nieuws volgt.

Klik hier voor alles over Music Meeting.
 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024