‘Cool music from everywhere’ op Generation Bass Dj-collectief won World Up! Award van MCN 12 december, 2010 Weblog, label en dj-collektief Generation Bass won vorige week tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in de Melkweg de World Up! Award van Muziek Centrum Nederland (MCN). Het toonaangevende blog biedt een platform voor wereldse cross-over van wereldmuziek en dance, ofwel ‘cool music from everywhere’. Denk aan baile-funk, afro-dubstep, digi-cumbia en kuduro-techno. Muzikanten als Manu Chao en Federico Galliano noemen Generation Bass hun favoriete blog.
David Murray en Omara Portuondo eren Nat King Cole Exclusief concert in Bozar, Brussel, op 19 december 7 december, 2010 Met als stervocaliste Omara Portuondo brengt David Murray met zijn Cuban Ensemble op 19 december in Bozar, Brussel, een hommage aan Nat King Cole. Het is een van de vier concerten in Europa die rondom dit project plaatsvinden.
DeVotchKa met Gogol Bordello in Nederland Amerikaanse groep brengt 'Slavische zigeunerklanken' 8 december, 2010 ‘Enige NL-show van Gogol Bordello’, juicht de website van 013 in Tilburg. Maar eigenlijk nog interessanter dan deze ‘gipsypunkers’ uit New York is de band die ze op zondag 12 december meebrengen: DeVotchKa.
Bongomatik Jazzbits in het Bimhuis 'We bestaan eigenlijk uit vijf verschillende bands' 31 juli, 2011 Onder creatieve schuilnamen bracht een groep prominente muzikanten uit de Nederlandse latin, jazz en pop een even origineel als hitgevoelig concept de wereld in: Bongomatik. Op 17 september 2011 presenteerde de band zich op een bijzondere manier in het Bimhuis: in tien verschillende bezettingen. Interview en videobeelden op ons YouTube-kanaal.
Kardes Türküler in Mixed Media Lounge Een muzikaal pleidooi voor multiculturalisme 7 december, 2010 Muziek uit de melting pot van de verschillende culturen van Anatolië - de Turkse groep Kardes Türküler brengt dat op intensieve en zeer dansbare wijze. Van 8 tot en met 15 december tourt het gezelschap van twintig muzikanten en dansers door Nederland en België. Het laatste optreden van de tour, in Muziekgebouw Eindhoven, wordt voorafgegaan door een Mixed Media Lounge.
Awards voor Lucas van Merwijk, Rob van den Bosch en Generation Bass Wereldmuziekprijzen uitgereikt tijdens Dutch Jazz & World Meeting 2010 3 december, 2010 Donderdag 2 december zijn tijdens de Dutch Jazz & World Meeting 2010 in Amsterdam drie wereldmuziekprijzen uitgereikt. Lucas van Merwijk ontving de MCN Global Act Award. Aan Rob van den Bosch werd de MCN Wereldprijs uitgereikt. De MCN World Up! Award ging naar Generation Bass.
World Music Charts Europe - december 2010 Met 13 nieuwkomers - Afrocubism voor de 2de week op 1 1 december, 2010 De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
'De perfectie van het zingen is heilig voor mij' Kaapverdische zangeres Mayra Andrade speelt naast Souad Massi e.v.a. op Europavox 29 november, 2010 Mayra Andrade weet precies wat ze wil. Sinds haar debuutalbum Navega in 2006 maakte ze pas één cd, Storia Storia, in 2009. 'Waarom zou ik me haasten', vraagt ze zich af, 'ik heb geen verplichtingen. Ik ben geboren als zangeres en ik zal sterven als zangeres, dus ik heb nog mijn hele leven voor me om muziek te maken en cd's af te leveren.' Op 2 december is ze, met onder anderen Souad Massi, een van de headliners op het Brusselse festival Europavox.
Gitaarvirtuoos Vicente Amigo eenmalig in Nederland Hij werkte met De Lucia, Camarón, Mercé, Sting, Alejandro Sanz 2 december, 2010 Grammy-winnaar Vicente Amigo, een van de grootste hedendaagse flamencogitaristen, komt 9 december naar Nederland voor een exclusief concert in Vredenburg, Utrecht. Een veelzijdig artiest die als gitarist zijn sporen heeft verdiend bij Camarón de la Ísla en Paco de Lucía, en als producer bij onder anderen José Mercé en Remédios Amaya. Hij schreef de filmmuziek bij de Oscar-winnende film Hable con Ella (Almodóvar), en werkte recent met Sting en Alejandro Sanz. MixedWorldMusic sprak met de maestro zelf over blessureleed, zijn band met Nederland, zijn toekomstplannen en een samenwerking met het Metropole Orkest.
fout - deze weghalen tzt 28 november, 2010
Kaartverkoop Afrikafestival Hertme begonnen Afrikafestival sluit aan in rij festivals die btw-maatregel voor willen zijn 28 november, 2010 De ondoordachte btw-maatregel die het nieuwe kabinet heeft aangekondigd lijkt steeds meer een averechtse werking te sorteren. De kunsthandel ontduikt de maatregel door kunst via het buitenland te verkopen. Festivals doen simpelweg hun tickets voor 1 januari in de verkoop, zodat ze slechts 6% belast blijven. Lowlands verkocht meteen uit. Het eerste wereldmuziekfestival dat Lowlands volgt in de maatregel is Afrikafestival Hertme.
Cheikh Lô's Jamm is album van het jaar 2010 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2010 - Mixed-medewerkers kozen de beste world music albums van 2010 9 december, 2010 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2010 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Ze stelden elk hun eigen lijst samen, die resulteerde in een gezamenlijke Top 10. De MWM-medewerkers becommentariëren elk de keuze van hun nummer één. Beluister de albums uit de Top 10 via onze Spotify Playlist.