Cover van Oyo, de nieuwe plaat van Angelique Kidjo
Angelique Kidjo presenteert nieuwe plaat Oyo Eenmalige show in Tilburg op 31 januari zaterdag 19 december, 2009

Op 18 januari verschijnt de nieuwe plaat 'Oyo' van Angelique Kidjo, waarop John Legend, Roy Hargrove en Dianne Reeves meezingen en -spelen. Even later, op 31 januari, doet de Grammy-winnende zangeres, danseres en liedjesschrijfster uit Benin Nederland eenmalig aan voor een concert in Tilburg.


Op haar nieuwe cd delft Kidjo diep naar haar muzikale wortels. Die wortels gaan verder dan haar West-Afrikaanse traditie in thuisland Benin, want de Afrikaanse superster haalt ook haar inspiratie uit Amerikaanse r&b, soul en jazz. De plaat is een combinatie geworden van traditionele Beninese melodieën, eigen werk, en covers van klassieke soulnummers.

Zo zingt Kidjo het nummer I Got Dreams To Remember van Otis Redding, Move On Up van Curtis Mayfield in duet met zanger John Legend, vermengt ze de muziek van haar jeugd met het nummer Samba Pa Ti van Carlos Santana - waarop overigens trompettist Roy Hargrove meespeelt - en begeleidt jazzvocaliste Dianne Reeves haar in het nummer Baby I Love You van Aretha Franklin.
 
In het nummer Cold Sweat krijgt Kidjo versterking van de blazerssectie van het New Yorkse afrobeat-collectief Antibalas. Maar de plaat kent ook een aantal heel Afrikaans aandoende nummers, zoals het theatrale, intense nummer Zelie, dat geschreven werd door Bella Bellow uit Togo. Het wiegelied Lakutsn Llanga wordt door Kidjo gezongen op een manier die doet denken aan Miriam Makeba.
 
Het nummer Mbube, dat geassocieerd wordt met dezelfde Makeba, en ook met Harry Belafonte, is volgens Kidjo ‘de originele versie van The Lion Sleeps Tonight voordat het Franse en Engelse songteksten kreeg’. Ook John Barry’s muziek uit de film Out of Africa van Sidney Pollack wordt door Kidjo teruggebracht naar Afrika. En Afrika ontmoet Brazilië in het nummer Afia, dat Kidjo schreef samen met de Braziliaanse zanger-gitarist Vinicius Cantuaria.
 
Zelfs de pure jazz wordt niet geschuwd op deze nieuwe release. Petite Fleur is een klassieke jazzcompositie geschreven door sopraansaxofonist Sidney Bechet. En het nummer Dil Main Chuppa Ke Pyar Ka begint met de klanken van een Indiase fluit en resulteert in een mix van Afrikaanse highlife en Bollywood-muziek.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024