Dag van de Wereldmuziek Fernando Lameirinhas krijgt de Global Act Award uitgereikt
Dag van de Wereldmuziek Blazers van de band Hotel
Dag van de Wereldmuziek Beatriz Aguiar, gastzangeres bij Tango Duo
Dag van de Wereldmuziek Mdungu deed een enerverende showcase aan het eind van de avond in de grote zaal van Rasa
Een drukke eerste Dag van de Wereldmuziek 27 optredende bands en vier wereldmuziekprijzen zaterdag 12 december, 2009

De eerste Dag van de Wereldmuziek, die 11 december plaatsvond in Utrecht, is een groot succes geworden. Er traden 27 bands op die aan een in grote getalen opgekomen professioneel publiek van programmeurs en journalisten werden voorgesteld. Er werden bovendien drie nieuwe awards voor de wereldmuziek uitgereikt.

Zanger/gitarist Fernando Lameirinhas heeft de MCN Global Act Award gewonnen. Ntjamrosie de MCN World Up! Award en Joep Bor de MCN Wereldprijs.  


Uit het juryrapport van de MCN Global Act Award: “Fernando Lameirinhas verwerkt in zijn composities Portugese en Braziliaanse muziek en gaf daardoor de onbetwiste voorzet voor de fado-hoos die ons land midden jaren ‘90 jaren overspoelde. Een hoos die hij glansrijk overleefde getuige zijn laatste projecten Fadeando en Anaïna.” Lameirinhas gaf aansluitend op de prijsuitreiking een kort concert.


De MCN Global Act Award is bestemd voor de Nederlandse wereldmuziekartiest of -band die gedurende een langere periode toonaangevend en succesvol is geweest. De andere genomineerden waren Boi Akih en Kasba.


De jury van de MCN World Up! Award roemt de authentieke performance van Ntjamrosie waarbij haar krachtige stem en eigen stijl zorgen voor een overrompelende set vol soul en energie. Haar muziek is genre- en doelgroepoverstijgend en heeft onmiskenbaar internationale potentie.       Genomineerd voor de MCN World Up! waren verder: Karsu Dönmez en Maria Fernández Álvarez & Norman Peplov. Deze prijs is tot stand gekomen in samenwerking met het World Music & Dance Centre.


Joep Bor, oprichter van de afdeling Wereldmuziek (nu World Music Academy) van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, kreeg vrijdag 11 december de eerder bekendgemaakte MCN Wereldprijs uitgereikt.


De prijzen zijn door Muziek Centrum Nederland in het leven geroepen om de waardering voor belangrijke krachten in en achter de wereldmuziek uit te drukken en om nieuw talent te signaleren. Het is de eerste keer dat deze prijzen worden uitgereikt.


Foto's door Tineke van Brederode


 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024