Boi Akih
Fernando Lameirinhas
Kasba
Joep Bor
Global Act Award op de Dag van de Wereldmuziek Boi Akih, Kasba en Fernando Lameirinhas genomineerd woensdag 9 december, 2009

Vrijdag 11 december, tijdens de Dag van de Wereldmuziek, worden drie wereldmuziek-awards uitgereikt. De MCN Wereldprijs is voor Joep Bor, de Word Up! talentenprijs gaat naar Karsu Dönmez of Maria Fernández Álvarez & Norman Peplov of Ntjamrosie en voor de Global Act Award zijn Boi Akih, Fernando Lameirinhas en Kasba genomineerd.

Muziek Centrum Nederland, organisator van de Dag van de Wereldmuziek, heeft de gelegenheid te baat genomen om drie verschillende wereldmuziek-awards in het leven te roepen.


De drie genomineerden voor de MCN Global Act Award, bestemd voor de Nederlandse wereldmuziekartiest of -band die gedurende een langere periode toonaangevend en succesvol is geweest, zijn: Boi Akih, Fernando Lameirinhas en Kasba. De prijs wordt uitgereikt aan het begin van het avondprogramma in Rasa, Utrecht. De winnaar zal ook optreden.


De drie genomineerden voor de MCN World Up! Award voor het meest veelbelovende talent zijn: Karsu Dönmez, Maria Fernández Álvarez & Norman Peplov en Ntjamrosie. Deze prijs is tot stand gekomen in samenwerking met het World Music & Dance Center. Deze award wordt uitgereikt aan het eind van de middag in het SJU Jazzpodium, waar alle drie de talenten zullen spelen.


De MCN Wereldprijs is al bekendgemaakt, en toegekend aan Joep Bor: oprichter van de afdeling Wereldmuziek (nu World Music Academy) van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. De MCN Wereldprijs is bestemd voor de persoon die achter de schermen van grote betekenis is geweest voor ontwikkeling van de wereldmuziek in Nederland. De jury waardeert zijn niet aflatende fascinatie voor de ongrijpbaarheid van het genre. Bor is daarmee een belangrijke motor voor de ontwikkeling van de wereldmuziek in Nederland geweest.

De jury van de MCN Wereldmuziekprijzen bestond dit jaar uit: Jeanneke den Boer (DB Consult, management en projectontwikkeling in culturele sector), Annemiek Ebbink (NOTA music business), Ton Maas (muziekjournalist bij Mixed en de Volkskrant), Sharie Parsipoor (DJ Ishtar) en Matti Poels (musicus, muziekjournalist). 



De Dag van de Wereldmuziek biedt onder meer seminars, lezingen en een groot aantal showcases. RASA en het SJU Jazzpodium in Utrecht zijn vrijdag 11 december het middelpunt van de wereldmuziek in Nederland. Het programma overdag is bestemd voor iedereen die zich beroepshalve bezighoudt met (wereld)muziek in Nederland. De optredens ’s avonds in RASA zijn voor professionals én publiek.



Verschillende korte seminars besteden uitgebreid aandacht aan muziek uit verschillende werelddelen. In de Mixed Media Lounge zijn er korte interviews met musici en vinden er kleine live-optredens plaats. Tijdens de informatiemarkt promoten Nederlandse wereldmuziekgroepen zichzelf.


‘s Middags en 's avonds spelen op vijf podia in RASA en het SJU Jazzppodium artiesten met verschillende achtergronden en in uiteenlopende stijlen:

Adir Kochavi Group, Boi Akih Trio, CaboCubaJazz, Carlama Orkestar, Ceumar & Mike del Ferro Trio, Curra Suarez & Yorgos Valiris, DJ Miss World, DJ Polyesta, Fang Weiling, Flamenkika, Four Wheel Drive, Gipsy Swing Trio, Göksel Yilmaz Duo, Hotel, Jiga-Vôo, Karsu Donmez, Mama Roux, tangoduo Marcos di Paolo en Santiago Cimadevilla. Maria Fernández Álvarez & Norman Peplow, Mdungu, Miguel Osorio, Naomi Sato, Neco Novellas (solo), Rima Khcheich en Shahzad Ali. De dj's Polyesta en Miss World besluiten met hun showcases in RASA tot in de late uurtjes de Dag van de Wereldmuziek.


Andere berichten op deze site over de Dag van de Wereldmuziek:

Mixed Media Lounge Programma op de Dag van de Wereldmuziek

Nieuwe Prijzen voor Nederlandse Wereldmuziek

Dag van de Wereldmuziek In Rasa

Zie ook: www.dagvandewereldmuziek.nl


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024