Khaled
Khaled
Khaled geeft twee concerten in Nederland Amsterdam 12 december, Rotterdam 13 december zondag 6 december, 2009

De Algerijnse superster Khaled, de befaamde koning van de raï, speelt twee concerten in Nederland. Op zaterdag 12 december staat hij in de Rabozaal van de Melkweg in Amsterdam en op zondag 13 december treedt hij op in de grote zaal van de Rotterdamse Watt.

In de jaren negentig kreeg Khaled internationaal commercieel succes met de hits Didi (1992) en zijn definitieve doorbraak Aïcha (1996). Khaled vermengt de traditionele raï graag met jazz, funk, reggae, Afrikaanse ritmes en pop, waardoor hij de stijl ook buiten de Maghreb populariseerde. Met het nummer Aïcha stond hij maar liefst negentien weken in de Nederlandse hitlijsten.


Raï werd van oorsprong gezien als muziek voor rebellen en het uitschot van de samenleving, gezien de teksten waarin vaak controversiële meningen worden verkondigd over bijvoorbeeld politiek en seksualiteit. In de jaren tachtig en negentig waren diverse raïzangers in Algerije het doelwit van religieuze fundamentalisten. Khaled nam daarom in 1986 zijn toevlucht naar Frankrijk, waarmee hij vanwege taal en geschiedenis een sterke band voelde.


Vanuit zijn Parijs bloeide Khaled (1960) op als succesvol artiest. Op zijn tweede album Khaled (1992) werkt hij samen met wereldmuziekproducer Michael Brook, die eerder werkte met Youssou N’Dour. Brooks ervaring enerzijds en Khaleds soulvolle stem en zijn talent om elektronische instrumenten in te zetten zonder de traditionele sfeer te verliezen anderzijds, bleek een gouden combinatie.


Het album met single Didi werd een succes, waardoor Khaled de eerste superster van de raï werd. Dit succes werd bestendigd met het daaropvolgende album Sahra met megahit Aïcha. Khaled is met steeds meer stromingen als jazz, funk, reggae, Afrikaanse ritmes en pop gaan spelen. Met zijn muziek wil hij barrières en vooroordelen doorbreken. Door met mensen van ieder ras en geloof samen te werken, wil hij laten zien dat er in muziek geen racisme is. Dit jaar bracht Khaled zijn negende album (los van zijn Best Of) uit, getiteld Liberté.


Tijdens het concert van Khaled in Amsterdam verzorgt de Nederlands-Marokkaanse zangeres Rajae het voorprogramma. Rajae is een jonge muzikante die hard aan de weg timmert met haar nummers in het Arabisch, Frans en Engels. Ze presenteert op die concertdatum haar tweede album Hand of Fatima.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024